על רקע השיחות הלא רשמיות סביב המשא ומתן הקואליציוני שהחל הבוקר (ראשון) יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' הודיעו לראש הממשלה המיועד כי יקיימו את המו"מ כבלוק משותף - יממה בלבד לאחר הפרסום ב"חדשות סוף השבוע" כי נתניהו פתח בציר "חוסם סמוטריץ'" עם יו"ר ש"ס אריה דרעי. "המפלגות לא יכנסו לקואליציה אחת בלי השנייה", הבהירו השניים - במטרה לקבע את דרישותיהם למשרדי האוצר וביטחון הפנים ולעקוף את ש"ס כמפלגה השנייה בגודלה בגוש.

איתמר בן גביר, בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ' (צילום: פלאש 90)
איתמר בן גביר, בנימין נתניהו, בצלאל סמוטריץ' | צילום: פלאש 90

המגעים להקמת ממשלה | סיקור N12:

"בהמשך להצלחה הגדולה בריצה המשותפת של 14 מנדטים והרשימה השלישית בגודלה בכנסת, יו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עצמה יהודית איתמר בן גביר סיכמו לקראת פתיחת המו"מ הקואליציוני על בלוק משותף וגיבוי מלא של שתי המפלגות בעניין הכניסה לקואליציה, על מנת להחזיר את המשילות והבטחון האישי, לבצע את הרפורמות הנדרשות במערכת המשפט, לחזק את הזהות היהודית ותפקידים שיאפשרו השפעה כדי ליישם את דרישות המפלגות. המפלגות לא יכנסו לקואליציה אחת בלי השנייה. יותר מחצי מיליון בוחרים בחרו בנו כדי להביא שינוי ואנו מחוייבים להם", נכתב בהודעתם.

מלבד זאת, חלוקת התיקים עדיין לוטה בערפל אך מסתמן כי יריב לוין, איש אמונו של נתניהו ומי שאחראי על ניהול המו"מ עם השותפות בגוש, ימונה לשר המשפטים - לאחר שחה"כ דודי אמסלם הודיע כי יתמוך בו מהכנסת, ולא יצטרף לממשלה במקרה שכזה: "אני יותר מאשמח אם יריב לוין ימונה לשר המשפטים הבא של מדינת ישראל, ואני אסייע ליריב כדרכי בקודש מהכנסת - בשמחה, בגאווה ובאהבה רבה", צייץ אמסלם, ושלח רמז עבה לנתניהו ולפיו, כל תפקיד אחד מלבד שר המשפטים יותיר אותו מחוץ לממשלה שתוקם.

באשר ליתר התיקים, חרושת השמועות מציפה את המערכת הפוליטית ולא ניתן לומר בוודאות עדיין מה תהיה חלוקת התיקים העתידית. נתניהו מעוניין להשאיר בתוך הליכוד את התיקים הבכירים, ביטחון, אוצר וחוץ, אך יודע שדרישות השותפים, ובעיקר סמוטריץ' ובן גביר, עשויות להערים קשיים בנושא.

חצי חצי ניר ברקת וישראל כ"ץ (עיבוד: תומר ניוברג, מרים אלסטר, פלאש/90 )
ניר ברקת וישראל כ"ץ | עיבוד: תומר ניוברג, מרים אלסטר, פלאש/90
 
עם זאת וכפי שדיווחנו ב"המהדורה המרכזית", המועמד המוביל של נתניהו לתיק הביטחון הוא חה"כ והאלוף במיל' יואב גלנט, שהיה מפקד פיקוד דרום ונחשב ל"ביטחוניסט" המוביל בליכוד. סמוטריץ' טרם החליט אם לדרוש את התיק היוקרתי או את תיק האוצר. לצד זאת, גם שמו של ראש השב"כ בעבר, חה"כ אבי דיכטר, עלה כאופציה אפשרית.

בגזרת המשרד לביטחון פנים, בן גביר לא צפוי לסגת מדרישתו לקבל את המשרד המאתגר. הוא מתכנן להוסיף אלפי שוטרים, להעלות דרמטית את המשכורות לשוטרים בדרגת רפ"ק, לשנות את הנוהל המשטרתי לפתיחה באש ולהחמיר את הענישה בתחום הפרוטקשן. כפי שפורסם ב"אולפן שישי", בן גביר נמצא בקשר עם סגנית ראש המל"ל לשעבר, אל"ם במיל' טליה לנקרי, ומייעד לה את תפקיד מנכ"לית המשרד.

יואב גלנט, יריב לוין, בנימין נתניהו, אלי כהן, דוד  (צילום: פלאש 90, דוברות הכנסת)
יואב גלנט, יריב לוין, בנימין נתניהו, אלי כהן, דוד אמסלם | צילום: פלאש 90, דוברות הכנסת


תיק בכיר נוסף שעליו צפוי מאבק עיקש הוא תיק האוצר - שגורר תחרות פנים מפלגתית, מלבד דרישתו של סמוטריץ'. ישראל כ"ץ, שמעוניין לשוב למשרד שאותו עזב לפני שנה וחצי בלבד, צפוי לנהל את המו"מ הקואליציוני ביחד עם כמה חברי כנסת ושרים לשעבר מהליכוד - כדי למקסם את כוחם מול נתניהו. "פניתי לרה"מ המיועד נתניהו בבקשה לשוב לתפקיד שר האוצר, אותו מילאתי בתקופת הקורונה הקשה והמאתגרת", ציין כ"ץ באיגרת שכתב לתומכיו. "אני לא חושש מאתגרים ומשוכנע ביכולתי לעבוד במשותף עם בנימין נתניהו לטובת הצלחת כלכלת ישראל".

עם זאת, חה"כ אלי כהן, שנחשב מקורב לנתניהו ונבחר במקום השני בפריימריז, מעוניין גם הוא בתיק האוצר ונחשב למועמד רלוונטי. לצד זאת, ניר ברקת מעוניין לפדות מנתניהו את ההבטחה שניתנה לו בעבר - והתבטא הבוקר בנושא בתוכנית של ינון מגל ובן כספית ברדיו 103FM, אך לא דרש במפורש את האוצר: "אני רוצה תפקיד שהולם את כישוריי, לשם מה אני בא לשרת את הציבור?", אמר ברקת. "המנדט אצל נתניהו - הוא יחליט ונכבד את החלטתו. הייתי שמח שיוצע לי האוצר, אבל אני רוצה תיקים משמעותיים שאוכל לבוא בהם לידי ביטוי".

גם זהותו של שר החוץ הבא טרם הוחלטה. המועמדים המובילים, לפי הדיווחים, הם אמיר אוחנה, יריב לוין וישראל כ"ץ, במקרה שלא יקבל לבסוף את תיק האוצר. במקביל, תיק הבריאות צפוי גם הוא להישאר בתוך הליכוד, ויינתן ככל הנראה ליואב קיש או לעידית סילמן.

אריה דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אריה דרעי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90


מאבק נוסף בתוך הליכוד הוא על התפקיד הנכסף של יו"ר הכנסת, שנחשב לאחד משבעה סמלי השלטון. דני דנון, שנבחר מחדש לרשימת המפלגה לאחר שנים כשגריר באו"ם, הבהיר לנתניהו שהוא עשוי להערים קשיים בקואליציה העתידית - במידה ולא יקבל את התפקיד. גם אופיר אקוניס, שאמנם נדחק אחורה בפריימריז אך נחשב מקורב לנתניהו, ביקש את התפקיד.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון (ארכיון) (צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות)
דני דנון | צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות


בתוך כך, המו"מ מול הסיעות החרדיות צפוי להיות הרבה יותר פשוט עבור נתניהו שכן, דגל התורה הודיעה אמש כי לא תדרוש תיקי שרים בממשלה - לאחר התייעצות עם הרב גרשון אדלשטיין. "חברי הכנסת של התנועה יכהנו בתפקידים בכירים אחרים, יו"ר ועדות וסגני שרים, וילחמו בכל כוחם בנושא מצוקת הדיור, נושא החינוך ובנושאים נוספים העומדים על סדר יומה של היהדות החרדית", נכתב בהודעה מטעם המפלגה. יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף צפוי להתמנות לשר הבינוי והשיכון, בעוד שמשה גפני צפוי להתמנות ליו"ר ועדת הכספים.

במקביל, יו"ר ש"ס אריה דרעי צפוי להתמנות לשר הפנים, תפקיד שכיהן בו בעבר שנים ארוכות. אמש הוא נתפס לוחש במיקרופון לרב יצחק יוסף בפתח השיעור השבועי: "יש מלחמה גדולה על (תיק) הדתות. השם ירחם". הרב הראשי סימן לצד דרעי "משימות" וייעץ על רשימת תיקים שיש לבקש: הדתות שמבוקש גם על ידי סמוטריץ', הפנים, וייתכן שגם האוצר.

יצחק גולדקנופף, משה גפני (צילום: פלאש 90)
יצחק גולדקנופף, משה גפני | צילום: פלאש 90


אמש דיווחנו כי נתניהו פתח ציר משותף עם דרעי במטרה לחסום את סמוטריץ'. על רקע חלוקת התיקים הצפויה, קיבל דרעי מסר מנתניהו – "בחר איזה תיק שתרצה". פתיחת הציר בין השניים הגיעה על רקע התיאבון של חברי הליכוד ושותפותיו לקואליציה העתידית שגדול אף הוא.