סאגת פיזור הכנסת הסתיימה בהסכמות: בצל הדרמה הפוליטית עם הודעתו של רה"מ נפתלי בנט על פרישתו מהחיים הפוליטיים, הצעת החוק לפיזור הכנסת ה-24 תעלה להצבעה במליאה הבוקר (חמישי). על אף ההסכמות, עוד לא נקבע מועד הבחירות, ואי הוודאות נובע מהמשך המו"מ והמגעים בין הקואליציה לאופוזיציה, שדורשת את ביטול הפרשתו של שיקלי מימינה בתמורה לקידום חוק המטרו.

ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:

על פי ההסכמות שהושגו בוועדת הכנסת בשעות הלילה, הוחלט כי מליאת הכנסת תיפתח ב-07:30 בבוקר, וכי יתקיים דיון סיעתי על הצעת החוק לפיזור עד 08:45 שבו לכל סיעה תינתן מסגרת זמן של 5 דקות לדובר אחד. מיד לאחר מכן לראש האופוזיציה נתניהו תינתן זכות הדיבור עד השעה 09:00, יו"ר ועדת הכנסת יסכם את הדיון, ואז יחלו ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית.

במקביל, הושגו הסכמות גם בוועדת החוקה כך שחוק הבחירות לכנסת ה-25 אושר בפה אחד לקריאות שנייה ושלישית. בין השאר הוסכם לכלול בהצעת החוק שינויים במסגרת הרפורמה לתעמולת הבחירות ובהם חובת שקיפות לכל פרסום של מפלגה או פרסום שמופץ בתשלום, כולל טוקבקים. עם זאת בהסכמות שגובשו נקבע כי "סעיף השקיפות" יחול רק בתקופת בחירות. יו"ר הוועדה חה"כ גלעד קריב מסר בתום הדיון: "כולנו מאוחדים ברצון שתהיה מערכת בחירות הגונה, שוויונית ומתוקנת".

מוקדם יותר אתמול הקואליציה והאופוזיציה לא הגיעו להסכמות והחליטו על דחיית ההצבעה על הפיזור לשעות הבוקר, אך בשעות הערב הושגה התקדמות בין הצדדים לאחר שהקואליציה ויתרה על קידום חוק המטרו. בשלב זה הוחלט על הקדמת ההצבעה ללילה, אך ברגע האחרון באופוזיציה הציעו: תמיכה בחוק המטרו, בתמורה לביטול ההפרשה של חה"כ עמיחי שיקלי מימינה. למרות שבמפלגת העבודה ובמפלגת ישראל ביתנו הסכימו לשקול את ההצעה, בימינה ובתקווה חדשה התנגדו נחרצות.

שר המשפטים גדעון סער הביע התנגדות נחרצת להצעה: "הכניעה לסחטנות בעניין שיקלי היא עסקה מושחתת שמנוגדת לחוק ולהחלטת ועדת הכנסת שהתבססה עליו", צייץ סער בטוויטר. "'ההלבנה' הזאת גם גם תהיה עידוד לעריקה ממפלגות יום אחרי הבחירות. האופוזיציה ניהלה מסע לרכישת עריקים והקואליציה לצערי נותנת לזה כעת הכשר. תקווה חדשה מתנגדת לכך בתוקף!".

עמיחי שיקלי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הליכוד פועל לביטול הפרשתו מימינה. שיקלי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
שר המשפטים גדעון סער (צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90)
מתנגד לביטול הפרשת שיקלי בתמורה לחוק המטרו. גדעון סער | צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

עוד קודם לכן, ביש עתיד נקלעו להיסטריה בשל שמועות על ממשלה חלופית שעתידה לקום בקרוב - דבר שהוביל ללחץ להקדים את ההצבעה על פיזור הכנסת. לאחר בדיקה התברר שאין ממש בשמועות, ואז הוחלט שוב לדחות את ההצבעה לשעות הבוקר.

בתום יום ארוך ומתיש של לחצים ותחנונים - השורה התחתונה נותרה זהה: נוסף לחוק המטרו שטרם הושגה הסכמה לקדמו, גם החוקים שאמורים לסייע לקבלת פטור מוויזות לארה"ב לא יקודמו לפני פיזור הכנסת, וכך גם חוק האיזוק האלקטרוני - שיכול היה להציל חיים כפשוטו.

שר האוצר אביגדור ליברמן צייץ בטוויטר: "מפלגת ישראל ביתנו דרשה מלכתחילה שחוק המטרו יהיה חלק מההסכמות במסגרת פיזור הכנסת. הסכמנו לפשרות מרחיקות לכת למען העברת החוק. לצערנו שאר המפלגות לא היו מוכנות להתפשר על כלום גם במחיר ויתור על חוק המטרו". חה"כ יוליה מלינובסקי ממפלגתו הוסיפה: "היינו מוכנים לכל פשרה כדי להעביר את חוק המטרו. גם שיקלי תמורת המטרו, וגם שינוי תאריך הבחירות".

לאחר פרישת בנט: מתן כהנא ביקש להתפלג מימינה

שעות לאחר שבנט הודיע על הפרישה מהחיים הפוליטיים, חברו הטוב ומספר 3 ברשימה, מתן כהנא, ביקש להתפלג מסיעת ימינה.  איילת שקד תקבל לידיה את תפקיד ראש המפלגה ותוביל אותה בבחירות הקרובות. המפלגה למעשה התפרקה ושקד תצטרך לבנות אותה מחדש, זאת לאחר ששיקלי הופרש ממנה, מתן כהנא לא ימשיך בה ועשוי להצטרף לכחול לבן של גנץ, אביר קארה עשוי להצטרף לישראל ביתנו של ליברמן, ניר אורבך ועידית סילמן אמורים להצטרף לליכוד. מנכ"לית ימינה, סטלה ויינשטיין, התפטרה מתפקידה.

ריאיו עם שר הדתות מתן כהנא (צילום: n12)
ביקש להתפלג מימינה. כהנא | צילום: n12

על פי סקר בחירות של חדשות 12, במקרה שבו איילת שקד עומדת בראשות ימינה – הליכוד בראשות נתניהו מאבד מנדט ל-34, יאיר לפיד עדיין עומד על 20 מנדטים, כחול לבן בראשות בני גנץ עם 9 מנדטים וכך גם הציונות הדתית בראשות סמוטריץ' עם 9 מנדטים. מפלגת ימינה תקבל 5 מנדטים - אחד יותר מאשר בנט קיבל בסקר האחרון. "יוצאים לדרך", צייצה שקד בטוויטר בתגובה לתוצאות הסקר.

 

 

 

על פי חוק מימון מפלגות ובהתאם למספר חברי הכנסת שבכל מפלגה, ימינה אמורה לקבל 7 יחידות מימון עבור קמפיין הבחירות לכנסת הבאה. מכיוון שהמפלגה מתפרקת, יש כבר שיח בין חבריה על פיצול - מה שישאיר לבסוף את המפלגה עם 4 יחידות מימון בלבד.

בתקופת ממשלת המעבר בנט יישאר בתפקיד ראש הממשלה החליפי, מחזיק תיק איראן, שר הדתות וההתיישבות. הבית בירושלים שישמש את לפיד כמעון ראש הממשלה עד שהמעון הרשמי ישופץ, וילת חנא סלאמה, שימש בעבר את שגרירות גוואטמלה. בשנים האחרונות התגוררו שם מאבטחיו של ראש הממשלה. הבית צנוע במימדי השכונה - רק 3 חדרים.

בימים האחרונים התקינו שם כבר קווי תקשורת מאובטחים, ואפשר להניח שיהיו שם עוד הכנות בימים הקרובים, כך שהוא יאובטח בצורה משמעותית. מבחינת השכנים בסביבה, שכבר רגילים להמולה שעוטפת את שגרת החיים בסמוך למעון ראש הממשלה, אך חוששים בעיקר מהתחדשות ההפגנות.

המעון החדש של לפיד, וילת חנא סלאמה (צילום: n12)
המעון החדש של לפיד, וילת חנא סלאמה | צילום: n12

 

בנט הודיע: "אין בכוונתי להתמודד בבחירות הקרובות"

"אזרחי ישראל האהובים, בעוד זמן קצר אסיים את תפקידי כראש ממשלת ישראל ואעביר את מקל השליחים לחברי יאיר לפיד", אמר בנט בפתח הצהרתו על פרישתו מהחיים הפוליטיים אמש. "אמשיך לסייע ולעזור לו במסגרת תפקידי כראש ממשלה חלופי כמה שיידרש. הצלחתו היא הצלחת המדינה. העברת התפקיד תהיה מקצועית ומסודרת, טובת המדינה ובלבד לנגד עיניי. כך היה תמיד וכך יהיה".

בנט המשיך: "אני מבקש גם לעדכן אתכם שאין בכוונתי להתמודד בבחירות הקרובות, אבל אשאר חייל נאמן של הארץ הזאת, אותה שירתי כל חיי כלוחם, כקצין, כשר וכראש ממשלה שלכם. מדינת ישראל היא אהבת חיי לצד משפחתי. לשרת את המדינה זה הייעוד שלי. אני מסיים היום יותר משנה בשליחות למענכם כראש הממשלה, אין עבודה קשה מזו, אבל גם אין זכות גדולה מזו".

"בקרוב יהיו בשורות חשובות נוספות בתחומים שנוגעות לעתידנו", הוסיף בנט. "דבר אחד צר לי, בזה שהרבה ישראלים טובים שהנציגים שלהם נותרו באופוזיציה חשבנו בשנה החולפת שחרב עליהם עולמם. שמעתי את הקולות ואני מכבד אותם וכואב לי שלאזרח ישראל כואב. כל קבוצה בישראל לפעמים תהיה בקואליציה ולפעמים באופוזיציה, צריך לקבל את זה, אסור שחצי מהעם יהיה באבל כשהחצי השני מקים ממשלה. הדבר הטוב ביותר זה ששני החצאים יקימו יחיד ממשלה גדולה וטובה".

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית