באחד האימונים האחרונים שלו כטייס מילואים בחיל האוויר, מתן כהנא עשה תקלה על הקרקע – הרים מפסק לא נכון. ברגע הזה הוא הבין שהוא כבר לא הטייס שהיה, ואחד המפקדים בחיל גם הטיל עליו לאט-לאט משימות מורכבות פחות, ולמעשה רמז לו שאולי עדיף לו להתמקד בדברים אחרים. כהנא הבין די מהר את מה שבפוליטיקה הישראלית לקח לו קצת יותר זמן להבין – על טעויות משלמים.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אחרי נפילת הממשלה וההתפרקות הטוטלית של ימינה בחר כהנא בית פוליטי אחר, יהיו שיאמרו מוזר – המחנה הממלכתי, לא בדיוק הקצה הימני של המפה הפוליטית. "בנט מאוד עודד אותי על הבחירה, הוא גם עזר לי. הוא גם היה אקטיבי בלעזור לי להיכנס למחנה הממלכתי ועזר לי מול גנץ ומול סער. היו לי מלא הצעות", הוא מגלה, ומיד מתקן: "היו לי כל מיני הצעות, ואני פה נזהר בלשוני כי עדיין יש לי איזה ערך של חברות כלפי איילת", הוא צוחק.

שמה של איילת שקד לא עולה כאן בחלל ריק. אחת הצלעות המרכזיות בימינה התנצלה השבוע על כך שנכנסה לממשלה האחרונה, וביקשה את סליחתו של ציבור המצביעים שאליו היא מכוונת. "אני לא אגיד שקרים, אני אגיד חלק מהאמת", פותח כהנא בנימה כמעט מתנצלת. "וחלק מהאמת הוא שנפתלי מאוד מאוד לא רוצה שביבי יחזור לשלטון, ונפתלי ידע מההתחלה שבסוף איילת, עם הסנטימנט שלה, תעלה את ביבי לשלטון אם זה יהיה בכוחה".

כלומר אתם ידעתם כל הזמן שבהזדמנות הראשונה איילת שקד תמליך את ביבי חזרה.

"יותר מזה, לפני שנפתלי החליט שהוא עוזב וכשדיברנו בינינו על ריצה ואמרנו 'בוא נתארגן לבחירות', היה ברור לנו שאנחנו לא יכולים לרוץ עם איילת", חושף חבר הכנסת את מה שהתחולל מאחורי הקלעים. "היה ברור שנפתלי ואני נהיה בצד שלא רוצה את ביבי, והיה ברור שאיילת לא שם, איילת בגדול רואה את עתידה בליכוד, היא ביביסטית".

למרות המחלוקת הגדולה בעניין הישיבה עם נתניהו, האפשרות של ריצה משותפת עם שקד נשקלה משום מה, ואפילו נרקם שם תרגיל מעניין. "עכשיו איילת אומרת שתמליץ על ביבי ושהיא רוצה ממשלת ימין על מלא. היא עברה הרבה תהפוכות, אבל כשיצאנו לדרך איילת אמרה, 'אני אגיד שאני רוצה ממשלת אחדות, אני מעדיפה שזה לא יהיה עם ביבי, אבל בקצה, אם לא תהיה ברירה, אז זה יהיה עם ביבי'", מספר כהנא ומוסיף: "אמרתי לה, 'תקשיבי, ברגע שאת אומרת שאם לא תהיה ברירה זה יהיה עם ביבי – אז זה ביבי', ועל זה היה השיח שלנו כל הדרך".

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

"אחרי שנפתלי כבר הודיע שהוא הולך והתלבטנו איך לרוץ, אמרתי לאיילת, 'תקשיבי, הסנטימנט שלך הוא ללכת עם ביבי. בואי ניפרד כידידים, תלכי עם ביבי'", משחזר כהנא. "היא הבינה שציבור גדול מאד בציונות הדתית הקלסית מזדהה עם העמדות שלי, והיא הבינה שהיא רוצה אותי", הוא מרים לעצמו ומיד מסתייג תוך כדי שהוא מבהיר שמציאת בית פוליטי חדש הייתה בראש מעייניו: "אני כמובן ידעתי שהעדיפות הראשונה שלי – והיא ידעה את זה כל הזמן – היא המחנה הממלכתי, ואם לא הייתה ברירה, הייתי מנסה עם איילת".

"דרך אגב, זו לא ביקורת, זו תפיסת עולמה", מסביר חבר הכנסת. "אני לא יכול לבקר את תפיסת העולם שלה. באיזה שהוא מקום אני מאחל בהצלחה".

איילת שקד ומתן כהנא
"זאת האיילת שאני ידעתי שהיא חבויה בתוך האיילת הקודמת". עם שקד לפני הפיצול

זה נשמע כמו "אני מאחל לה בהצלחה, אבל שתלך קיבינימט".

"לא! עכשיו יצאה האיילת האמיתית, זו שרוצה את נתניהו כראש ממשלה. איילת שרוצה ממשלת ימין צרה זאת האיילת האמיתית. זאת האיילת שאני ידעתי שהיא חבויה בתוך האיילת הקודמת"

אז כל השנה האחרונה בממשלה ידעת שיש איילת אחרת? מה זה, איילת מטיילת?

"לא, זאת לא איילת מטיילת. עכשיו היא אומרת לכולם, 'אני מתנצלת על השנה החולפת, חזרתי הביתה לימין'. איילת לא חוזרת לשום מקום, איילת הייתה ימין כל השנה, ופה אני מסכים עם מה שהיא אומרת. איילת הייתה ימנית ואיילת עדיין ימנית, כמו שאני הייתי ימין ואני עדיין ימין. אני, בניגוד אליה, לא מתנצל – אני חושב שהממשלה הזאת הייתה קריטית ונחוצה למדינת ישראל" 

השרה שקד אישרה את הפרטים: "מתן כהנא הבין נכון. אני ימנית ואני עובדת בשביל ממשלה ימנית, בעוד שהוא מנסה להטעות את הציבור הדתי-לאומי ולהלבין את גנץ ואיזנקוט השמאלנים", מסרה בתגובה. "אבל לא יעזור לו, אנשי ימין לא יכולים להצביע לגנץ ואיזנקוט". 

למי בנט יצביע בבחירות הקרובות לדעתך?

"לדעתי, למחנה הממלכתי", עונה כהנא בלי צל של ספק. "אני חושב שהוא מאוד מאוד לא היה רוצה לראות את ביבי חוזר לשלטון ואני חושב שהוא רואה במפלגה שלנו את מקבץ הערכים שהוא יכול להזדהות איתו. המפלגה הזאת מיוחדת. היא שונה מימינה כי יש בה גם אנשים שאינם ימין. אבל יש בה גם כנף ימנית חזקה", הוא חוזר לדימויים מעולם האוויר.

גאה בממשלה – שחרבה "בגלל גרגיר חמץ"

ניכר שלא הכי נוח לכהנא עם העובדה שבסופו של דבר מצא את עצמו במחנה הממלכתי. הוא מסביר שהממשלה הקודמת, זו שנפלה אחרי שנה, הייתה ימנית הרבה יותר מהממשלות שקדמו לה, ומנסה לנמק גם את הזגזוג מחיק הימין אל חיקו של הגוש שמזוהה כגוש המרכז-שמאל. "מבחינתי, מפלגת המחנה הממלכתי היא מיקרוקוסמוס והמשך ישיר של הממשלה, ולכן אני מרגיש מאוד בנוח. אני שואף לממשלה דומה, ונכון שאנחנו אנשים בעלי דעות שונות, אבל ביחס למה שכולנו מסכימים עליו, אנחנו יודעים בדיוק לאן אנחנו רוצים ללכת".

אם המחנה הממלכתי היא מיקרוקוסמוס של הממשלה, אז מי הרע"ם של המפלגה?

"לא, לא צריך להיסחף. מנסור עבאס גילה אומץ לב והוא מנסה להוביל שינוי. אני לא איזה חסיד גדול ולא מאלה שחושבים שמחר בבוקר יהיה פה שלום והכל יופי טופי, אבל אני חושב שכשיש מישהו שהוא מנהיג של ערבים אזרחי ישראל והוא בא עם בשורה מהסוג הזה אז אנחנו חייבים לחבק את זה".

תעשו את זה שוב?

"אנחנו אומרים, אנחנו לא רוצים להישען עליו, אבל אנחנו כן חושבים שיש לו מקום בקואליציה"

מה זאת אומרת שאתה לא רוצה להישען עליו אבל יש לו מקום בקואליציה? אם הוא יכול להיכנס לקואליציה בוודאי שאתה גם יכול להישען עליו במידת הצורך.

"אנחנו רוצים שתהיה קואליציה שהיא קואליציה של גוש המרכז, בסדר? אחרי שנישען על גוש המרכז ויהיה לנו 61 יצוק מבטון, נוכל להוסיף להתפרס קצת לצדדים. ברגע שנביא את יש עתיד, את החרדים, חלק מהליכוד, אנחנו, ליברמן – אז יהיה מספיק כדי ליצור גוש מרכזי. אנחנו מבינים שהממשלה האחרונה הייתה מאוד צרה, והייתה מורכבת מקצוות אידיאולוגיים, שהיה מאוד קשה לא לדרוך אחד לשני על קצות האצבעות. נניח שאתה בא ומצפה ממנסור עבאס להצביע בעד חוק האזרחות, זה מאוד קשה".

 

 

 אתה מבין את הקושי שלו מנקודת מבטו?

"באופן כללי אני מבין את הקושי של כל אחד מהשותפים לקואליציה עם צפרדעים שהיה צריך לבלוע. נפתלי תמיד אמר לנו 'אל תחגגו הישגים ימניים', כי אם נחגוג הישגים ימניים אז נתקשה להשיג הישגים ימניים בהמשך, והחברים השמאלנים שלנו יצטרכו לגמול בהישגים שמאלניים. לכן כל כך ביאס ניצן הורוביץ עם הסיפור של החמץ. הרי לא היה בזה כלום, הוא כתב איזה מכתב שאומר, 'חברים, תמשיכו עם הנהלים של השנה שעברה', והזכיר לכולנו את הבג"ץ. אבל בתקשורת, הסיבוב התקשורתי שהוא עשה השתמע כאילו הוא אומר, 'לכו תכניסו חמץ לבתי חולים'. זה בדיוק המקום שאתה תוקע אצבע בעין של השותף שלך ויוצר תגובת שרשרת, שבסוף נגמרה בהפלת הממשלה". 

ישיבת סיעת ימינה - נפתלי בנט, איילת שקד, מתן כהנא (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
התפזרו לכל עבר. מתן כהנא בישיבת סיעת ימינה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"בפוליטיקה אתה שם את הרגשות בצד"

לאחרונה פורסם שגנץ אמר בשיחות פנימיות שאיזנקוט כפה עליו את כהנא, ובעבר היו גם אמירות קשות של כהנא כלפי גנץ, כשאמר על הרמטכ"ל לשעבר שהוא "ממשיך לאפשר לרצח יהודים להיות המקצוע הרווחי ברשות הפלסטינית" ועוד פנינים שונות. ופתאום דף חדש, כהנא "מרגיש רצוי" בכיתה החדשה אחרי שבעבר לא הפסיק לריב עם המורה.

"תראה, בפוליטיקה אתה לומד לשים את הרגשות ואת התחושות האישיות בצד ואתה עובד עם מה שיש. אנחנו מאוד מיודדים, גם אם לא הייתי איתו במפלגה אנחנו מיודדים. גנץ אמר לי שהוא שמח על זה שאני איתו במפלגה, הסתכלתי לו עמוק בעיניים והרגשתי שהוא מתכוון לזה" – ויש לי תחושה שעוד נחזור למשפט הזה בעתיד.

כהנא מוסיף להתפייט וממשיך בפרץ קלישאות משל היה פון קלאוזביץ: "פוליטיקה זו אומנות האפשר, ובסופו של יום אני מרגיש שהיום גנץ הוא האדם הנכון להוביל את מדינת ישראל אל מול האתגרים שאנחנו נמצאים בהם".

"פתאום מתברר שחצי מהעם כועס עליי"

בוא נגיע למספרים, הם לא מסתדרים! אמרתם שבשום מצב לא תשבו עם המשותפת, גדעון סער גם הבהיר שלא יסכים גם להישען עליהם. אין לכם 61 בלי לשבת עם נתניהו.

"התיאוריה שלנו היא פשוטה מאוד. אם ביבי מקבל 61 – סוף אירוע, יש לו ממשלה שיקים. זה מה שהעם רוצה, זה מה שהעם יקבל. תהיה ממשלת ימין של ביבי. אם הוא לא ישיג 61, אנחנו באירוע אחר: לפיד לא יצליח להקים ממשלה כי אנחנו לא ניתן להקים ממשלה עם המשותפת, והחרדים לא יבואו איתו, ובעצם מה שיישאר פה זה גנץ שיידע ללקט את החלקים מהליכוד שימרדו בביבי".

אבל ראינו אלף פעם שאין מורדים בליכוד

"הפעם אנחנו אחרי שנה שהם מציירים אותה כשנה הכי גרועה שהייתה בתולדות מדינת ישראל. שנה נוראה עם 'ממשלת חמאס ותומכי טרור'. אם גם הפעם הוא לא יצליח להקים ממשלה יגידו לו 'סטופ סטופ, תודה רבה'. אני אומר לך שבכירי המפלגה שלי דיברו עם אנשים בליכוד. גם החרדים, עכשיו הם לא חלק מהקואליציה והם רואים כמה זה נורא להיות במדבר האופוזיציוני, והציבור שלהם נלחץ".

"במערכות הבחירות הקודמות ביבי המשיך כל הזמן בקואליציה כראש ממשלת מעבר, והם היו בשלטון גם כשהוא לא הצליח להרכיב ממשלה. הכספים של החרדים עברו כסדרם, כל מרכז הליכוד חגגו בג'ובים שלהם – הכול כרגיל. עכשיו הם פתאום באופוזיציה וביבי גורר אותם בפעם השנייה ברצף למדבר האופוזיציוני, החרדים לא יכולים לשאת את זה יותר ולכן תהיה פה התפרקות של הגוש שלהם".

איך תשבו עם החרדים? אתה סדין אדום בעיניהם אחרי מה שעשית במשרד לשירותי דת. גפני אמר, "אני מעדיף את בן גביר ממשיכו של כהנא על פני מתן כהנא".

"שיגיד מה שהוא רוצה. בסוף, תאמין לי שכשתקום קואליציה מתן כהנא לא יהיה המכשול לישיבה עם החרדים", הוא מדגיש, ומציין שהמשפט המדובר לא עבר לידו: "אף אחד לא טפלון, בסדר? ואני אומר לך בתור בן אדם שהיה רגיל להיות אהוב הקהל בחיל האוויר, ובכל מקום שאני נמצא בו, ועכשיו פתאום מתברר שחצי מהעם כועס עליי. האם אני נהנה מזה שהחרדים כל הזמן משתלחים בי? התשובה היא לא, זה חלק מתעמולת הבחירות שלהם, והדרך להמריץ את הבוחרים לצאת לקלפיות: 'צאו לקלפיות, נעיף את מתן כהנא'".

"איזנקוט? מרכז, אין פינוי על הפרק"

בעוד שקד למשל טוענת כי גדי איזנקוט, שאליו חבר כהנא, הוא איש שמאל, כהנא חולק על הקביעה: "הוא בטח לא שמאל, אני לא אומר שהוא גם ימין. אני אומר שאיזנקוט הוא מרכז". בהתייחסו לדבריו של איזנקוט במהלך ביקורו באפרת, אומר כהנא: "באותה שיחה היא אמר שבעיניו התיישבות זו ציונות, צריכים לחזק את ההתיישבות. ההתיישבות חשובה לביטחון, הוא אמר שאת הסכם אביתר צריכים ליישם. ברור שלסמוטריץ' ושקד לא נוח לצטט את הדברים האלה".

גנץ גם קורא להושיט יד לשלום עם הפלסטינים.

"בסוף כולם אומרים שעכשיו אין פרטנר, ולכן בכלל לא משנה כרגע מה הדמיונות ארוכי הטווח של כל אחד מהשותפים. כרגע כולם יודעים במה מתרכזים – בצמצום הסכסוך, וזה מה שגדי איזנקוט אמר; מדברים על למנוע הידרדרות למדינה דו-לאומית, כי אני לא חושב שיש פה מישהו שרוצה עכשיו לחלק תעודות זהות כחולות לתושבים של שכם וטולכרם; ועל חיזוק הביטחון. על זה כולם מסכימים. כרגע אין פרטנר לשום דבר מדיני, שמראש אני לא כל כך שמח עליו. לצערי, לצורך העניין אין איזו היתכנות כרגע להחלת ריבונות כזו או אחרת, ולכן בואו נתרכז במה שאפשר לעשות".

אתה מבין למה בעיני הציבור הדבר הזה נראה כמו איזה מישמש חסר כל עמוד שדרה אידיאולוגי, שאני כבוחר אומר: רגע, למה אני מצביע?

"אתה מצביע למפלגה שתמשיך את הקו של הממשלה הנוכחית, שהיא הייתה ממשלה מעולה למדינת ישראל, שידעה לטפל בביטחון, בגרעין האיראני, בכלכלה, בבריאות, בתשתיות, שתדע לפעול לצמצום ולהקטנה של החיכוך והסכסוך מול הפלסטינים בלי מה שנקרא לפנות יישובים, חס ושלום, ונכון, גם בלי להחיל ריבונות".

 

עוד לפני נאומו של יאיר לפיד באו"ם, מתן כהנא הגיב בחריפות לפרסומים שלפיהם לפיד יצהיר על תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית. כהנא שיתף את דבריו של גדעון סער, שכתב כי "הקמת מדינת טרור ביהודה ושומרון תסכן את ביטחון ישראל, רוב העם בישראל ונציגיו לא יאפשרו לזה לקרות". המחלוקת הזו בגוש - וגם בתוך המחנה הממלכתי - עשויה ללוות אותנו זמן רב, גם אחרי הבחירות.

ברור שיש לך אנשים במפלגה שאומרים: "תמורת הליך מדיני כזה או אחר, אני מוכן לפנות יישובים".

"גם אם בטווח הארוך זה מה שהם מדמיינים שיום אחד יקרה, אז עכשיו העמדה הרשמית של המפלגה שלנו, זאת העמדה הרשמית, שאין שום תרחיש מדיני על הפרק, ולכן זה בכלל לא בשיח. אתה יודע, אפשר להמשיך לפנטז על זה. אפשר להמשיך לדבר. אלון שוסטר, נניח השמאלני של המפלגה, יכול לפנטז על איזו מדינה פלסטינית, אבל הוא בעצמו אומר שזה לא על הפרק. זה לא על הפרק! אין אף פינוי של יישוב על הפרק, זה לא רלוונטי עכשיו. גנץ אמר, 'תקשיבו, היות שאין אף פינוי של יישוב על הפרק, אז את ההתיישבות הצעירה צריכים להסדיר. צריכים לסדר להם את תנאי החיים שלהם'. אני לא מוכר פה איזה אשליה שתהיה פה ממשלת ימין שעכשיו תיישב כל גבעה ביהודה ושומרון או מחר בבוקר תחיל ריבונות. זאת לא תהיה הממשלה הזו, אבל זו ממשלה שבוודאי תשמור על ערכי הימין כמו שעשינו בממשלה החולפת".

כשהגעתי לביתו רחב הידיים של חבר הכנסת במושב שבו הוא גר, קיבלו את פניי בחביבות. השר לשעבר שאל אותי מהיכן אני במקור. עניתי שמירושלים. "ליד"ה?", שאל כהנא בטון בוטח. "לא", עניתי. "ישיבה תיכונית". בית הגידול שלי הוא בדיוק הקהל שאליו כהנא מכוון: דתיים, ימנים וליברלים, אבל משהו בביטחון שלו בשאלה אם למדתי בבית ספר שנחשב למעוז השמאל הירושלמי העלה בי ספקות באשר לאפשרות שהוא עצמו מבין עד הסוף מי הקהל.

האנשים שאיתם גדלתי בחיים לא יצביעו לך, אף על פי שהם הקהל שאתה רוצה למשוך. הם שומעים איזנקוט, גנץ, ואומרים לעצמם "או-קיי, יש לי פה את מתן כהנא שהוא עלה התאנה הימני".

"אני לא עלה התאנה הימני כי יש לנו במפלגה גם את אלקין, סער, השכל, יפעת שאשא ביטון, ואם אנשים יצליחו להתרומם מעל הפרופגנדה הארסית שהאופוזיציה של השנה האחרונה הטיחה בנו, אז הם יידעו שהיינו ממשלה טובה ששמרה על ערכי הימין". אלא שיש עוד כמה שחקנים במגרש שמנסים גם הם לגייס את אותו אלקטורט, ויש לכהנא הרבה ביקורת: "בסוף סמוטריץ' זו מפלגה של החרמה של אנשים מלהיכנס לבית כנסת, זו מפלגה של לא לתת כוס מים למי שלא חושב כמוך, זו מפלגה של לא ללחוץ יד למי שלא חושב כמוך".

הצמד בנט את כהנא בסיירת מטכ"ל (צילום: אוסף פרטי, חדשות)
מאמין שראש הממשלה לשעבר יתמוך בו. בנט וכהנא בימיהם בסיירת מטכ"ל | צילום: אוסף פרטי, חדשות

"מי ששם פתק לסמוטריץ' שם פתק לאבי מעוז – שהוא אדם נחמד מאוד, אבל הוא נלחם בי כשניסיתי למנות נשים לתפקידים בשירותי הדת, וכל דתי לאומי צריך לדעת את זה אם הוא שוקל להצביע להם", מצהיר כהנא. "שישה מתוך העשירייה הראשונה שלנו הם אנשים דתיים לגמרי: פנינה תמנו שטה, חילי טרופר, זאב אלקין, מיכאל ביטון, שהוא בוגר ישיבה תיכונית והילדים שלו לומדים בחינוך הממלכתי-דתי ובישיבות הסדר, אורית פרקש-הכהן ואני. בתוך העשירייה הראשונה שישה אנשים מלב ליבת הציונות הדתית".

גם שיקלי עכשיו בליכוד קורץ כביכול לאותו ציבור.

"שיקלי זו פשוט הזיה, כי אמיתי אמיתי, הוא קונסרבטיבי על מלא, למרות הטענות שלו שלא. כבר שמעו ריאיון שלו שבו הוא אמר שהוא היה מתפלל בבית כנסת קונסרבטיבי. אבא שלו הוא רב קונסרבטיבי! תפתח עכשיו בוויקיפדיה את הערך 'איתן שיקלי' ותראה שהוא הוסמך כרב קונסרבטיבי".

אבא שלו זה אבא שלו.

"לא, הוא טוען שהוא גם לא גדל בבית קונסרבטיבי. הוא גדל בבית קונסרבטיבי, אבא שלו רב קונסרבטיבי, בית הכנסת שהוא הולך אליו, אם הוא היה הולך, זה בית כנסת קונסרבטיבי. זה מגוחך, לדעתי גם אחת הסיבות שסמוטריץ' לא רצה להכניס אותו למפלגה שלו זה האירוע הקונסרבטיבי, כי בסוף הוא אשכרה ממשפחה קונסרבטיבית, איך שלא תסובב את זה". מעמיחי שיקלי נמסר בתגובה: "מאחל לנציג להקת בת שבע במחנה 'הממלכתי' שנה מבורכת".

_OBJ

וכך מסביר כהנא את שיטת האלימינציה שמובילה לבסוף אליו: "הבוחרים הפוטנציאליים שעכשיו מחפשים בית אומרים לעצמם, 'אני לא רוצה בן גביר וסמוטריץ', אני לא רוצה הליכוד כי ביבי, ואיילת שקד זו אפשרות אבל היא לא עוברת את אחוז החסימה. אז או-קיי, יש לי את גנץ – לא מושלם, יש שם ניחוחות וארומה קלה של שמאל, אבל בסדר, יש שם את אלקין וכהנא וסער – הם ישמרו על הימין'. המצביע הפוטנציאלי מהציונות הדתית, ככה יעבור לו בראש. הוא יגיד לעצמו, 'יש פה אחלה אנשים, זה לא בדיוק מה שהייתי חולם עליו, אבל בנסיבות הקיימות זה הכי טוב שיש'".

בחירות 2022 – סיקור נרחב ב-N12: