9 ימים לסגירת הרשימות המתמודדות בכנסת ה-24, האם איחודים משנים את התמונה? סקר מנדטים חדש שערך מכון מדגם בראשות מנו גבע בשיתוף iPanel שפרסמנו הערב (שלישי) במהדורה המרכזית מגלה כמה שינויים מסקרנים. מפלגתו של לפיד עוברת את סער והופכת לשנייה בגודלה, חולדאי צולל מתחת לאחוז החסימה לראשונה - ומפלגת העבודה בראשות מרב מיכאלי נכנסת לכנסת. עוד בדקנו למה יובילו איחוד קטן וגדול במרכז-שמאל, ואיחוד בין סמוטריץ' ושותפים נוספים בימין - וגם האם הציבור תומך בממשלה שתכלול את החרדים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סקרי בחירות אחרונים של חדשות 12: 

לו הבחירות היו נערכות היום, הליכוד בראשות נתניהו היה זוכה ב-29 מנדטים  - היחלשות של מנדט בהשוואה לסקר הקודם שערכנו בשבוע שעבר. המפלגה השנייה בגודלה היא כבר לא מפלגתו של גדעון סער, אלא יש עתיד בראשות לפיד עם 16 מנדטים - התחזקות של שני מנדטים בהשוואה לשבוע שעבר. ייתכן שבמידה רבה בעקבות המהומות וההתפרעויות במגזר החרדי בשבוע האחרון. תקווה חדשה של סער נותרת עם 15 בלבד וימינה בראשות נפתלי בנט מתחזקת במנדט ועולה ל-14. 

עוד לפי הסקר: הרשימה המשותפת בראשות איימן עודה עם 10 מנדטים, ש"ס של אריה דרעי עם 8 מנדטים, יהדות התורה בראשות יעקב ליצמן עם 8 גם כן, ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן עם 7 מנדטים, מרצ בראשות ניצן הורוביץ עם 5 מנדטים, כחול לבן בראשות בני גנץ עם 4 מנדטים ומפלגת העבודה תחת הנהגתה החדשה של מרב מיכאלי עוברת את אחוז החסימה עם 4 מנדטים.

המפלגה שהכי קרובה לעבור את אחוז החסימה היא עדיין המפלגה הכלכלית החדשה בראשות פרופ' ירון זליכה עם 2.8% תמיכה - ומי שלא עוברת לראשונה היא מפלגת הישראלים בראשות רון חולדאי, שזוכה ל-2.7% תמיכה. הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' עם 2.2% תמיכה, עוצמה יהודית עם 2.1%, עלה ירוק עם 0.6%, ותיקי ישראל בראשות דני יתום עם 0.5%. תנופה בראשות עפר שלח עם 0.4%, הבית היהודי עם 0.3% וכך גם תל"ם בראשות יעלון. גשר של אורלי לוי-אבקסיס לא זוכה כלל לתמיכה עם 0%. 

רון חולדאי  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מתחת לאחוז החסימה לראשונה. חולדאי | צילום: החדשות 12, החדשות12

כשבוחנים את תמונת הגושים לפי חלוקה ל"עם נתניהו" ו"ללא נתניהו", הגוש שתומך בממשלה בראשותו זוכה ב-45 מנדטים (הליכוד, ש"ס ויהדות התורה). אם מצרפים לגוש הזה גם את ימינה של בנט, הוא עולה ל-59 מנדטים - מה שעדיין לא מספיק להקים ממשלה. לגוש שמתנגד לנתניהו יש לפי הסקר 61 מנדטים. אם מורידים ממנו את הרשימה המשותפת ומוסיפים לגוש הזה את ימינה של בנט, ניתן להקים ממשלה עם 65 מנדטים. 

איחוד בימין מקרב את נתניהו לממשלה - יחד עם ימינה 

עוד שאלנו את משתתפי הסקר למי היו מצביעים לו הבחירות היו מתקיימות היום והמפלגות הציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ', הבית היהודי של חגית משה ועוצמה יהודית של איתמר בן גביר, היו רצות ברשימה אחת מאוחדת והעומד בראשה יקבע בהמשך, ויתר המפלגות יישארו ללא שינוי. במקרה כזה, מפלגה כזו עוברת את אחוז החסימה עם 5 מנדטים - ונתניהו מתקרב לממשלה עם 60 מנדטים, כולל ימינה של בנט. 

"אין פריבלגיה למלחמות בימין" (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
איחוד של סמוטריץ', בן גביר וחגית משה מהבית היהודי מכניס אותם לכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

לפי התרחיש הזה, הליכוד בראשות נתניהו עם 27 מנדטים, יש עתיד עם 16, תקווה חדשה עם 14, ימינה עם 12 בלבד, הרשימה המשותפת עם 10 מנדטים, ש"ס ויהדות התורה עם 8 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו עם 7, מרצ עם 5, איחוד הציונות הדתית, הבית היהודי ועוצמה יהודית עם 5 מנדטים, וכחול לבן והעבודה עם 4 מנדטים כל אחת. 

כאמור, במקרה שבו במפלגה אחת ירוצו סמוטריץ', בן גביר והבית היהודי, לגוש התומכים בנתניהו יש 48 מנדטים - ואם מצרפים את ימינה ובנט, לגוש יש 60 מנדטים. לגוש שמתנגד לנתניהו יש לפי התרחיש הזה 60 מנדטים - ואם מורידים את הרשימה המשותפת ומצרפים אליו את ימינה של בנט, יש לגוש הזה 62 מנדטים שמספיקים להרכבת ממשלה - אם כי היא תכלול בתוכה גם את מרצ. 

איחוד של חולדאי ומיכאלי מניב 7 מנדטים - ומגדיל את גוש מתנגדי נתניהו 

נוסף על כך, בחנו למי משתתפי הסקר היו מצביעים לו הבחירות היו נערכות היום ומפלגת הישראלים של רון חולדאי, שלראשונה לא עוברת את אחוז החסימה, ומפלגת העבודה בראשות מרב מיכאלי היו רצות ברשימה אחת מאוחדת שהעומד בראשה ייקבע בהמשך - ויתר המפלגות נותרות ללא שינוי. 

מרב מיכאלי, רון חולדאי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
7 מנדטים יחד - וגוש גדול יותר נגד נתניהו. מיכאלי וחולדאי | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

במצב כזה, הליכוד בראשות נתניהו תזכה ב-29 מנדטים, תקווה חדשה של גדעון סער חוזרת להיות המפלגה השנייה בגודלה עם 15 מנדטים ויש עתיד של לפיד נחלשת ל-14 ומשתווה לימינה של בנט, אף היא עם 14 מנדטים. הרשימה המשותפת עם 10 מנדטים לפי הסקר, ש"ס ויהדות התורה עם 8 כל אחת, ישראל ביתנו של ליברמן עם 7, וכך גם איחוד של מפלגת העבודה והישראלים של חולדאי. מרצ נחלשת ל-4 מנדטים במקרה כזה, וגם כחול לבן עם 4 מנדטים. 

ומה קורה לתמונת הגושים במקרה של איחוד בין חולדאי למיכאלי? לגוש תומכי נתניהו יש במצב כזה 45 מנדטים - ואם מצרפים אליו את ימינה של בנט, הגוש מגיע ל-59 מנדטים. לגוש מתנגדי נתניהו יש 61 מנדטים - ואם מורידים את הרשימה המשותפת ומצרפים את ימינה - יש לגוש 65 מנדטים ואפשרות להרכיב ממשלה אפילו ללא מרצ.  

איחוד של לפיד וחולדאי לא מוביל לתוצאה שמשנה דרמטית את התמונה 

עוד בחנו תרחיש שבו הבחירות היו מתקיימות היום ומפלגות יש עתיד של לפיד והישראלים של חולדאי היו רצות ברשימה אחת בראשות לפיד, ויתר המפלגות היו נותרות ללא שינוי. במקרה כזה, הרשימה המאוחדת הייתה מביאה 18 מנדטים בלבד - אך הופכת לשנייה בגודלה בישראל אחרי הליכוד, שזוכה ב-29 מנדטים.  

יאיר לפיד בראיון  (צילום: n12)
16 מנדטים לבד, רק עוד שניים עם חולדאי. לפיד | צילום: n12

תמונת יתר המפלגות לפי התרחיש הזה: תקווה חדשה בראשות סער עם 15 מנדטים, ימינה בראשות בנט עם 14, הרשימה המשותפת עם 10, ש"ס ויהדות התורה עם 8 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו בראשות ליברמן נחלשת ל-6 מנדטים, מרצ של ניצן הורוביץ עם 4, כחול לבן בראשות גנץ אף היא עם 4 מנדטים - וכמותה גם העבודה בהנהגת מרב מיכאלי. 

ומה עושה איחוד בין חולדאי ללפיד לגושים? לגוש תומכי נתניהו יש במצב כזה 45 מנדטים - ואם מצרפים אליו את ימינה, הוא מגיע ל-59 מנדטים. לגוש מתנגדי נתניהו יש 61 מנדטים - ואם מורידים ממנו את הרשימה המשותפת ומוסיפים אליו את ימינה, הגוש מגיע ל-65 מנדטים ויש לו אפשרות להרכיב ממשלה ואפילו לוותר על מפלגה אחת (העבודה, מרצ או כחול לבן).  

רוב מוחץ בציבור מעדיף ממשלה ללא המפלגות החרדיות 

נתון דרמטי שעולה מהסקר, ממחיש עד כמה הציבור סולד מהמראות הקשים שעולים מהמגזר החרדי לאחרונה, שם נרשמו הפרות של הסגר שהובילו למהומות ולהתפרעויות. 61% השיבו שהם מעדיפים שתוקם ממשלה בלי המפלגות החרדיות - זאת לעומת 22% שכן מעוניינים בכך. 

גם בחלוקה למצביעים שמגדירים את עצמם "ימין" ו"מרכז-שמאל", התוצאה מסקרנת: 52% מקרב מצביעי הימין לא רוצים ממשלה עם החרדים, רק כשליש מהמשיבים (33%) כן מעוניינים בממשלה כזו. בקרב מצביעי המרכז-שמאל, רוב מובהק של 78% לא מעוניינים בממשלה עם ש"ס ויהדות התורה ורק 5% כן רוצים בה. 

בשאלת ההעדפה לראשות הממשלה, 28% מהמשתתפים בסקר השיבו שהיו מעדיפים שנתניהו יהיה ראש הממשלה הבא, זאת לעומת 14% בלבד לגדעון סער. יאיר לפיד ונפתלי בנט זוכים לנתון זהה של 12%, רון חולדאי, שהציב את עצמו כמנהיג מול נתניהו בקמפיין חדש, אחרון בדירוג עם 8% בלבד. 18% השיבו שהם לא מעדיפים אף אחד מהם ו-8% לא יודעים.
______________________________________________________

מזמין הסקר: חברת החדשות
עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 26/1/2021
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל: 514
מספר המתבקשים להשתתף: 3,445
טעות הדגימה המרבית: 4.4%+
שיטה סטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר: אינטרנטי + טלפוני