הרשימה המשותפת לא תהיה חלק מממשלת גנץ - כך הבהיר היום (שלישי) יו"ר כחול לבן במהלך סיור בחירות בכפר בענה שבגליל. עם זאת, גנץ לא התייחס לאפשרות שהרשימה לא תהיה חלק מממשלתו - אך תתמוך בהקמתה מבחוץ או תימנע בהצבעה על מנת לאפשר את הקמתה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"איני מפחד לדבר עם אף גורם פוליטי לגיטימי, אבל הרשימה המשותפת לא תוכל להיות חלק מהממשלה שאקים", אמר גנץ במהלך אירוע פתיחת מטה הנשים של כחול לבן במגזר הערבי. "המחלוקות שלי עם הנהגתה רק על ההיבט הלאומי והביטחוני עמוקות, קשות ובלתי ניתנות לגישור". 

גנץ הבהיר שבכוונתו לפעול ליישום התוכנית שהציג הנשיא טראמפ לשלום בין ישראל לפלסטינים: "אני מתכוון ליישם את תוכנית השלום של הנשיא טראמפ, בתיאום עם כלל הגורמים באזור, ורואה בה אבן דרך משמעותית". 

"המשולש לא יעבור לידיים פלסטיניות"

גנץ הבהיר בדבריו שהוא אינו מקבל את ההצעה המופיעה בתוכנית להעביר את היישובים הערביים שבמשולש לשליטת המדינה הפלסטינית העתידית: "״בסיורים שערכתי שמעתי גם על החשש מהשיח שעלה לאחרונה על העברת המשולש לידיים פלסטיניות. אני רוצה להוריד את הנושא הזה מהשולחן ולקבוע כי אף אזרח ישראלי, יהודי או ערבי, לא יועבר בכפייה לשטח מדינה אחרת". 

"אני יודע שיש כאלה שרוצים שב-2 במרץ אזרחי ישראל הערבים יישארו בבית ולא ילכו להצביע. יש קולות קיצוניים כאלה גם בשולי החברה הערבית, ויש קולות ומעשים שמשתפים איתם פעולה מהימין בחברה היהודית. זו ברית מסוכנת", הבהיר יו"ר כחול לבן. 

בני גנץ ודונלד טראמפ (צילום: אלעד מלכה)
הנשיא טראמפ וגנץ בחדר הסגלגל, בחודש שעבר | צילום: אלעד מלכה


"ביני לבין הרשימה המשותפת ישנן מחלוקות עמוקות בכל הנוגע לסוגיות מדיניות, לאומיות וביטחוניות של מדינת ישראל. ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, יחידה בעולם, שצריכה להגן על עצמה מפני האויבים שבחוץ", הוסיף. 

ראש הממשלה נתניהו הגיב לדברים, וכתב: "גנץ ממשיך להטעות את הציבור, כי בלי התמיכה בכנסת של אחמד טיבי, איימן עודה והרשימה המשותפת גנץ לא יוכל להקים ממשלה. מצביעי כחול לבן עוברים לליכוד, כי הם יודעים שרק הליכוד בהנהגתי יקים ממשלת ימין חזקה ובטוחה לישראל".‎

יו"ר הרשימה המשותפת עודה: "לא נתמוך בממשלה של גנץ עם ליברמן" 

מוקדם יותר היום אמר ח"כ איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת, כי מפלגתו "תצביע נגד ממשלת כחול לבן ואביגדור ליברמן". בריאיון לגלי צה"ל, פחות משלושה שבועות לבחירות הבהיר: "אם לא נשמע מגנץ אמירה חדה מאוד נגד הטרנספר והסיפוח, אין מצב שנמליץ עליו - מה הוא חושב, שאנחנו בכיס שלו?"

בריאיון לרינו צרור בגלי צה"ל אמר עודה: "אין לנו שום דבר משותף, ליברמן הוא ימין, הוא הוגה הרעיון של טרנספר תושבי המשולש, הוא נגד הצבעת האזרחים הערבים ואנחנו הכי רחוקים ממנו". עודה הבהיר: "אין מצב שנתמוך בשום ממשלה שיש בה ליברמן – אנחנו נצביע נגד. אנחנו לא רק מתכוונים 'רק לא ביבי', אנחנו נגד דרכו של ביבי ודרכו של הימין".

פגישת של בני גנץ, איימן עודה ואחמד טיבי (צילום: אופק אבשלום)
טיבי, גנץ ועודה, ארכיון | צילום: אופק אבשלום

עוד איים עודה לא לתמוך בגנץ - ובכך אולי למנוע ממנו את קבלת המנדט להרכבת הממשלה. "המלצנו על גנץ אבל לא שמענו אותנו מדבר נגד הסיפוח או הטרנספר", אמר, "אין מצב שאנחנו נתמוך בו שוב או נמליץ אם לא ייצא נגד זה, אין מצב שנתמוך בו עם העמדות של השבועות האחרונים - אני רוצה לשמוע מגנץ שהוא מתנגד לטרנספר".

"כחול לבן שותקים על התקיפה של נתניהו נגד האוכלוסייה הערבית ואנחנו לא נקבל את המצב הזה", הוסיף. "אנחנו יכולים להגיע ל-61 מנדטים ללא ליברמן - הרשימה המשותפת יכולה לקבל 16 מנדטים". עודה הוסיף: "אני הכי עקבי, שיש, אני רוצה להחליף את הימין ולא רק את נתניהו. שמאל אמיתי וערכי צריך להגיד את הדברים הללו".

אם הרשימה המשותפת תתנגד לממשלת מיעוט של כחול לבן, ישראל ביתנו והעבודה-גשר-מרצ, גנץ - בהנחה שיקבל מנדט - לא יוכל להשביע ממשלה כזו. התנגדות של עודה וחברי מפלגתו מצמצמת את התרחישים האפשריים שעומדים בפני יו"ר כחול לבן, שיצטרף לשבור את גוש הימין מבחוץ - או לפנות לממשלת אחדות עם נתניהו. ההתנגדות גם עשויה להגדיל את האפשרות להליכה למערכת בחירות רביעית ברציפות.