צוות חוקרים ממקסיקו נדהם לגלות מאות עצמות ממותות קבורות מתחת לשדה תעופה, הסמוך לבירת המדינה. כעת, מתברר שזהו אחד ממצבורי עצמות הממותות הגדולים ביותר שאי פעם התגלו על פני כדור הארץ.
שרידי העצמות הראשונים נחשפו במהלך עבודות הבנייה של שדה התעופה הבינלאומי פיליפה אנג'לס, השוכן במקסיקו סיטי. בנובמבר 2019, עובדי בנייה גילו כמה עצמות בשני מבנים מסתוריים שהסתתרו מתחת לאדמה והזעיקו למקום מומחים מהמכון המקסיקני הלאומי לאנתרופולוגיה והיסטוריה. מאוחר יותר, התברר שמדובר במלכודות בנות 15 אלף שנה של ממותות.
מלכודות ממותות הן בעצם בורות בעומק של 1.7 מטרים ובקוטר של 25 מטרים שהיו מלאים בבוץ ואליהם בני אדם הבריחו את היונק הפרהיסטורי לפני הכחדתו. בחודש מאי האחרון, חוקרים גילו במלכודות את עצמותיהן של 60 ממותות – ועכשיו, המספר הזה עלה ליותר מ-200.
Mexican archaeologists confirmed that in the excavations of the future airport of the city of #MéxicoFlag of Mexico mammoth skeletons have been found pic.twitter.com/bTB2mmcT4A
— Caribbean disaster (@BagalueSunab) September 4, 2020
At least 200 mammoth skeletons discovered under Mexico City airport site pic.twitter.com/znILT6tq1V
— Nazar Bruineman (@merrick_ivy) September 5, 2020
Hundreds of ancient mammoth skeletons were found buried under the site of a future airport in Mexico https://t.co/6uWCVcrrEP pic.twitter.com/2TpMqDVG5E
— Boss Money Supply (@BossMoneySupply) September 6, 2020
שרידי הממותות שהתגלו הן מזן ממותה קולומביאנית, שהייתה שכיחה במרכז ובצפון אמריקה בתקופת פלסטיקון (בין 11 אלף שנים ל-1.5 מיליון שנים לפני תקופתנו). על פי ההערכות, בעל החיים המאסיבי היה בגובה של יותר מ-4 מטרים ובמשקל של יותר מ-10 טונות. הוא נכחד לפני כ-11,500 שנים, ככל הנראה בגלל שינויי אקלים וציד.
פדרו סנצ'ז נבה, אחד החוקרים שמשתתף בעבודות החפירה, התייחס למצבור העצמות האדיר שהתגלה ואמר: "יתכן שהבריחו את הממותות הללו אל תוך בורות מלאים בבוץ בשביל לצוד אותם. בני אדם היו מאוד מאורגנים באותה תקופה. היו להם ציידים, כמו גם קצבים ואנשים שתפקידם היה לפשוט את הפרווה של הממותות".
נבה הוסיף כי לפני התגלית בשדה התעופה, מומחים רבים הניחו כי בני אדם נהגו לאכול בשר ממותות רק לעיתים רחוקות. כעת, מסתמן שהבשר של היונק העצום אולי היה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של תושבי האזור. נבה ועמיתיו מקווים עכשיו שהתגלית תעזור להם להבין בצורה טובה יותר מה היו נסיבות הכחדתה של הממותה הקולומביאנית.