המשרד להגנת הסביבה מדווח הבוקר כי טרמיטים מהמין הפורמוסי (Coptotermes formosanus) זוהו לראשונה בישראל בעיר פתח תקווה. מקור מין פולש זה הוא בדרום מזרח אסיה והוא נחשב בעולם כטרמיט-על, בעל יכולות האכילה ויכולות הריבוי הגבוהות ביותר מבין מיני הטרמיטים הידועים לאדם. גודל מושבה אחת מגיע למיליוני פרטים, והם עלולים להגיע למרחק של עד 100 מטר מהקן.
הטרמיט פעיל במיוחד בתנאים של חום ולחות, הנפוצים בקיץ הישראלי. בחלק מהמדינות בארצות הברית הטרמיט הפורמוסי הוא המזיק שמסב את הנזק הכלכלי הגבוה ביותר לאדם הפרטי ולמדינה. כבר כיום מושקעים מיליארדי דולרים בשנה בארה"ב בהוצאות עבור מניעה, עלות טיפול, תיקון נזקים, ירידת ערך נכסים ועוד. מכיוון שמדובר במין פולש חדש, חשוב לאתר את כל המקומות שבהם יש מושבות של הטרמיט הפורמוסי באופן מיידי, זאת כדי לנסות ולמנוע את התפשטות והתבססות המזיק בכל הארץ.
ד"ר גלעד בן-צבי, מנהל המעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, מסביר הבוקר כי "טרמיט פורמוסי הוא הטרמיט המזיק ביותר בעולם. הוא פוגע בעצים חיים ומתים כאחד. לעתים קרובות הנוכחות שלו לא מזוהה במשך זמן רב, עד שרצפות עץ מתפרקות או חורים נבקעים בקירות גבס. הוא הורס אדני רכבת ועמודי טלפון. מלבד נזקיו למוצרים ומבנים מעץ, הוא פוגע גם בקווי תקשורת וחשמל תת-קרקעיים וגורם להפסקות חשמל".
"מינים פולשים מהווים סכנה לבריאות הציבור, לסביבה ולכלכלה"
הטרמיט זוהה בפתח תקווה על-ידי תומר לו, המתמחה בטרמיטים, והועבר למעבדה האנטומולוגית של משרד הבריאות, שם זוהה בוודאות כטרמיט מהמין הפורמוסי. השרה גילה גמליאל אומרת כי עם החמרת משבר האקלים, כניסת מינים פולשים לישראל תעלה בשכיחותה בשנים הקרובות; "מינים פולשים מהווים סכנה לבריאות הציבור, לסביבה ולכלכלה. טרמיטים באופן ספציפי עלולים לגרום לנזק רב לרכוש ולתשתיות. כניסת מינים פולשים לישראל תעלה בשכיחותה בשנים הקרובות, עם החרפת משבר האקלים והגדלת המסחר. על כלל הגופים לרכז מאמצים ולפעול למניעת כניסת המינים הפולשים בגבולות ולמניעת התבססות והתפשטות הטרמיטים הפולשים בארץ".
המשרד להגנת הסביבה פועל כעת בשיתוף פעולה עם האגף לאיכות הסביבה בעיריית פתח תקווה כדי להכיל את התפשטות ונזקי הטרמיט הפולש. בנוסף, המשרד להגנת הסביבה הקים ועדת מומחים, הכוללת נציגים ממשרד הבריאות והחקלאות, חוקרים מהאקדמיה ואנשי מקצוע בתחום ההדברה, במטרה למצוא שיטות להדביר את הטרמיט הפורמוסי, ולהדריך את הרשויות המקומיות והעוסקים בתחום ההדברה. כמו כן, המשרד מקדם כתיבת והטמעת תנאי בנייה באזורים בהם יש טרמיטים.
המשרד להגנת הסביבה קורא לרשויות, לציבור ולמדבירים לדווח לרשויות ולמשרד על כל מקרה של חשד להימצאות טרמיטים מהמין הפורמוסי. המשרד להגנת הסביבה מנחה את הרשויות להתייחס לכל מקרה חשוד כמקרה מאומת. כמו כן, אומרים במשרד להגנת הסביבה כי "אנחנו נמצאים בשלב איסוף המידע לגבי התפשטות הטרמיט הפולש ולכן מבקשים להודיע למשרד להגנת הסביבה על כל חשד. אין לזרוק מוצרי עץ החשודים כנגועים, אלא להשמידם".