עובדה חוזרת הערב. תוכנית התחקירים שבה בעונה חדשה, 31 במספר, וכפי הנראה מתחילה הכי חזק שאפשר (אחרי החדשות, ערוץ 12). בשיחה עם נסלי ברדה ב"חדשות הבוקר" התייחסה מגישת התוכנית, אילנה דיין, למידע החדש שהתגלה על החודשים שקדמו ולשעות הראשונות ב-7 באוקטובר בלשכת ראש הממשלה. "במובן מסוים הגשמנו סוג של פנטזיה שיש לכל עיתונאי: להיות זבוב על הקיר", הסבירה.
עוד, הוסיפה כי "התיעוד שהצלחנו להגיע אליו בשבועות האחרונים לגבי מה שקרה בעיקר בלשכת ראש הממשלה וסביבתו בחודשים שלפני ובמהלך 7 באוקטובר, היכולת לספר מה אמר שר בכיר ב-12:30 באותה שבת בבור, הם לא ועדת חקירה ממלכתית אלא ניסיון שלנו לספר מה שלא סיפרו לנו".
כשקיבלת תואר דוקטור לשם כבוד במכון ויצמן נשאת נאום שבו התייחסת לצורך בוועדה כזו.
"ניסיתי לשאול למה שנה וחודשיים אחרי הקטסטרופה הכי גדולה בתולדות המדינה אנחנו עדיין עוסקות בשאלה הזו. איך יכול להיות שכשמדברים על הסיכויים להקמת ועדה אז מדברים על ועדת בדיקה ממשלתית או ועדה פוליטית? כל הרעיון בוועדת חקירה ממלכתית זה שהיא בלתי תלויה, שהנחקר לא חוקר את עצמו, שהאשם לא מבקר את עצמו. אומרים שהעם לא סומך על בית המשפט העליון ולא ייתן אמון, מי זה העם הזה? הסקרים מראים הפוך. ניסיון לחתוך את הרגליים לשומרי הסף, ליועצת המשפטית לממשלה, למערכת אכיפת החוק, לכל מי שזה התפקיד שלו לבצע עבודה ללא משוא פנים ואז להגיד שלא מאמינים בהם".
בשבועות האחרונים חוזרים ועולים דיווחים על התקדמות במשא ומתן, כשגם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס כי כעת יש הזדמנות ממשית לעסקה. דיין עסקה גם בעמדתה בנוגע לנכונות כוונותיו של נתניהו. "יכול להיות שהוא באמת מתכוון למה שאמר. סדרת תמונות ניצחון שלחלק מהן הוא בצדק לוקח קרדיט לעצמו יאפשרו לו בסופו של דבר לסיים את המלחמה בעזה, לבצע עסקת חטופים ולאפשר לחברה הישראלית לרפא עצמה ולהשתקם", טענה.
"אנחנו רוצים לחשוב שמי שחזר היה לו סוף טוב או סגירת מעגל - אין סוף טוב וסגירת מעגל. גם אחרי שבעזרת השם, הממשלה - והחמאס כמובן - תהיה עסקה, לא אוכל להתעלם או לא לשאול שאלות לגבי החטופים שאפשר היה להציל ולא הצלנו", הוסיפה. "גורם בצוות המשא ומתן אמר לנו ש'למעלה לא רוצים עסקה' וכי הוא יודע שזמנם של החטופים אוזל".
לדעתך ראש השב"כ ובכירים אחרים היו צריכים להתייחס לתפיסת עולמם בנוגע לעצירת המלחמה ולחטופים?
"אין לך מושג כמה פעמים שאלתי את השאלות האלה את האנשים הרלוונטיים, וגם את עצמי. אפשר לשאול את זה גם לפני 7 באוקטובר. אם האנשים האלה שניסו להגיד לראש הממשלה שהמדינה דוהרת בלי ברקסים לתהום. אפשר לשאול למה לא הפכו שולחן, וגורם בכיר אמר שזה לא היה משנה. הדברים לא בינאריים, זה לא להתפטר או להמשיך, יש גווני ביניים בהתנהלות בין דרג מדיני למבצעי. אסור שיהיה נתק והתעלמות, ואולי זה מה שחווינו לקראת ובמהלך המלחמה".
ועל רקע למלחמה, ראש ממשלה מעיד שלוש פעמים בשבוע בבית המשפט.
"המחשבה שעולה אצלי זה משפט ששמעתי מסביבתו של אביחי מנדלבליט לאחר הגשת כתב האישום. אמרו שאמר לאנשיו שכל עוד התהליך מתנהל זה חדשות טובות. במובן מסוים הוא צדק, ההליך אולי איטי ומתמשך מדי אבל הוא קורה, וזה חדשות טובות. אנחנו מדינת חוק וראש ממשלה שנאשם בפלילים מופיע בבית משפט ומעיד. אם ירצה השם ועוד כמה גורמים הוא ייחקר גם בחקירה נגדית ולא רק בראשית, זה חשוב".
על רקע פרשת אלי פלדשטיין והדלפת החומר המסווג הדגישה דיין את החשיבות והאחריות בחשיפת המידע בכתבה שתשודר. "כתבה, בטח כמו זאת שאנחנו משדרים הערב, עוברת צנזורה. אנחנו מחפשים עובדות בשביל שאנשים ידעו אותן, לא בשביל לפגוע בביטחון המדינה, להפך", הסבירה.
דיין הוסיפה כי "כשעיתונאים מנסים להשיג אינפורמציה זה כדי לשדר את האינפורמציה הזאת אחרי שזו הרגישה עוברת צנזורה, לא כדי לשרת נרטיב כלשהו בעד או נגד עסקת חטופים, לעבור עבירת צנזורה ולפרסם בעיתון גרמני את מה שלא עבר פה צנזורה". לדבריה מערכת התוכנית תמשיך לחתור לחקר האמת. "נמשיך לנסות להגיע לאינפורמציה חשובה, נעביר צנזורה אינפורמציה רגישה, נמשיך לנסות להגיע לעובדות, לספר את האמת, להביא את הסיפור ולא לפגוע בביטחון המדינה", סיכמה.