ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) לקדם את הצעת החוק לסגירת תאגיד השידור הישראלי "כאן" לקריאה טרומית.

לפי הצעת החוק של חברת הכנסת טלי גוטליב, שזוכה לרוח גבית נמרצת מצד שר התקשורת שלמה קרעי, הכוונה היא להעביר את תאגיד השידור לידיים פרטיות. כלומר, להפסיק את מימון פעילותו ותכניו בפלטפורמות השונות באמצעות תקציב המדינה, ולהעביר את האחריות להפעלת שידורי הטלוויזיה וכן שידורי הרדיו בכאן רשת ב' (תחנת האקטואליה) לבעלות פרטית. לפי החוק המוצע, מועצת הרשות השנייה תפרסם מכרז לבחירת שחקן בעל רישיון לשידורי טלוויזיה באפיקים שבהם שידר התאגיד, ובכך פעילותו הנוכחית תופסק בתוך שנתיים.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הביעה התנגדות נחרצת להצעה, שכבר הועלתה בעבר: "המסר העולה מההצעה ברור וחמור - ביקורת על השלטון או שידור תכנים שאינם מיטיבים עם השלטון יובילו לצעדים נגד גופי תקשורת ולהגבלתם, בלי כל תשתית מקצועית להצדיקם".

שלמה קרעי, גלי בהרב מיארה (צילום: פלאש 90)
היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר התקשורת שלמה קרעי | צילום: פלאש 90

במקביל, מאות עובדות ועובדי התאגיד התכנסו היום לאספת חירום, שבה עדכן המנכ"ל גולן יוכפז בדבר הניסיון להפריט את הארגון, ובכך לסגור אותו, ועל שורת המהלכים הקואליציוניים (בהם חוק הרייטינג והחוק להשתלטות פוליטית על תקציב התאגיד) שמובילה הממשלה. המשותף לכולם הוא הניסיון לפגוע בעצמאות התאגיד ובכלי התקשורת בישראל.

יוכפז אמר כי "משמעות ההפרטה היא שלא יהיו יותר 'קופה ראשית', ואירוויזיון, ומונדיאל ויורו בחינם, לא 'האחת', לא סדרה כמו 'המו"לים' שיכולה להיות משודרת רק בתאגיד ציבורי, ולא סדרת מופת כמו 'היום שלא נגמר', לא 'אגן הים התיכון' ולא 'שיר אחד', לא 'כראמל' ולא שקשוקה". יוכפז הוסיף: "תומכי החקיקה טוענים שאין רייטינג לתאגיד? הם מנסים לבלבל אותנו עם נתוני הצפיות בטלוויזיה הלינארית, נתון שאבד עליו הכלח ולא רלוונטי לטלוויזיה ציבורית שלא צריכה למכור פרסומות. כדאי שיכירו את מספרי הצריכה האמיתיים של כאן: בשנה החולפת נרשמו בפלטפורמות הדיגיטל של התאגיד מיליארד ושבע מאות אלף צפיות. כאן BOX, עם מאות אלפי מינויים ומיליוני צפיות".

תאגיד השידור הישראלי "כאן" (צילום: שי אפשטיין)
תאגיד השידור הישראלי "כאן" | צילום: שי אפשטיין

ארגון העיתונאים והעיתונאיות וארגון עובדי התקשורת פנו הבוקר לוועדת השרים ודרשו לגנוז את החקיקה המדוברת, שלדבריהם אינה חוקתית ומהווה פגיעה בביטחון התעסוקתי של מאות עובדים: "הצעת החוק מהווה פגיעה בלתי מידתית ובלתי סבירה בתכליותיו של חוק השידור הציבורי, פגיעה קשה ובלתי מידתית בחופש העיתונות ובתוך כך, ביסודותיה של הדמוקרטיה. זו פגיעה קשה, ואולי גם אנושה, בזכויותיהם האישיות והקיבוציות של ציבור העובדים בתאגיד".

"מדובר בצעד נוסף במסע מתוזמר ומתוכנן להחלשת הדמוקרטיה הישראלית ולפגיעה קשה בחופש העיתונות", מסרה התנועה לאיכות השלטון. "נפעל בכל האמצעים המשפטיים העומדים לרשותנו למנוע את המהלך הבלתי חוקתי הזה, ונזכיר כי כפי שקבע בית המשפט העליון - 'משנוסד שידור ציבורי - אין לבטלו'. המהלך החפוז לסגירת התאגיד, בשילוב עם הניסיון לשלוט בתקציבו ולהכפיפו לדרג הפוליטי, חושף את הכוונה האמיתית - השתלטות פוליטית על התקשורת העצמאית בישראל. לא נאפשר זאת".

ממטה המאבק "חופשי בארצנו" נמסר כי "בזמן מלחמה, הממשלה עסוקה בסתימת פיות וחיסול התקשורת העצמאית. מי שמנסה להשתלט על התאגיד בעיצומה של מלחמה מוכיח שהוא חושש מביקורת ציבורית. זה לא חוק הפרטה - זה חוק השתקה. זו ההוכחה הטובה ביותר לנחיצות התאגיד והתקשורת החופשית".