השבוע ייפתח פסטיבל "סולידריות" לקולנוע וזכויות אדם, שבו יוקרנו יותר מ-80 סרטים תיעודיים ועלילתיים מישראל ומהעולם המוקדשים למאבק למען דמוקרטיה, צדק חברתי, שוויון, חופש הביטוי וחופש העיתונות - ערכים שנמצאים בימים אלה בסיכון גבוה, גם בישראל. לקראת המהדורה ה-12 של הפסטיבל, שיתקיים בתאריכים 3 עד 10 בדצמבר בסינמטק תל אביב, בנצרת ובסכנין, הנה כמה מהסרטים שכדאי לשים לב אליהם.

"מרפק" (Ellbogen)

סרט הפתיחה של הפסטיבל הוא היצירה העלילתית של הבמאית הברלינאית אסלי אוזרסלאן, המבוסס על רומן באותו שם של הסופרת והעיתונאית פטמה איידמיר, ילידת גרמניה. "מרפק", שהוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל "ברלינאלה" האחרון, מביא את סיפורה של נערה שנדחקת אל שולי החברה. במאבק נואש על זהותה וחירותה, היא נאלצת לכוון מחדש את מסלול חייה. הסרט לוקח אותנו יחד איתה אל תוך הלילה, לא רק כדי לגלות מה יקרה לה, אלא גם כדי להעלות שאלות על עצמנו ועל מקומנו בעולם.

"דוקומיוניטי"

הפסטיבל יכלול השנה חלק מיוחד שמוקדש לסיפורים ממלחמת 7 באוקטובר. אחד מהם הוא מיזם הקולנוע החברתי "דוקומיוניטי": חמישה במאים ובמאיות מהדרום, שחוו את המלחמה והשלכותיה מקרוב, הנחו תהליך עם חמש קבוצות מקהילות הנגב המערבי, ששילב קולנוע עם וידאותרפיה (לפי מודל Videosense). בסיומו הם יצרו חמישה סרטים תיעודיים קצרים, שנועדו להשמיע את הקול והמסר של אלו שלא זוכים לחשיפה מספקת במדיה השוטפת: עובדות סוציאליות משדרות, בני נוער מאופקים, תושבי קיבוץ גבים שחזרו לביתם לאחר פינוי ממושך, להקת הנוער של העיר נתיבות שאיבדה את הסולנית עמית מן, וצעירים שחיים לצד מגרש הגרוטאות עם המכוניות השרופות, הסמוך למושב תקומה.

מגרש המכוניות השרופות (צילום: אריאלה אפללו)
מגרש המכוניות השרופות, סמוך לתקומה | צילום: אריאלה אפללו

Electric Lady Studios: חזונו של ג'ימי הנדריקס

מה יכול להיות טוב יותר מאשר דוקו מוזיקה חדש לאוסף, ועוד על החזון השאפתני של הגיטריסט הפנומנלי שנפרד מהעולם בטרם עת כמו יתר חבריו למועדון 27? הסרט עוקב אחרי הקמת אולפני Electric Lady על חורבות מועדון לילה פושט רגל במנהטן, שהפך לפי השראתו של הנדריקס למוקד עלייה לרגל לאומנים. לימים, לד זפלין, דיוויד בואי, סטיבי וונדר, להקת AC/DC, בון איבר, טיילור סוויפט, לנה דל ריי ואוליביה רודריגו הם רק חלק מהאומנים המובילים שהקליטו באולפנים ההיסטוריים. הדוקו כולל ראיונות בלעדיים עם סטיב ווינווד (מלהקת Traffic), בילי קוקס (בסיסט להקת Jimi Hendrix Experience) וחברי הצוות המקוריים מהאולפנים שסייעו להנדריקס להגשים את חלומו.

"בעקבות הארי"

תיעוד העשור האחרון בחייו של הארי בלפונטה, הזמר, השחקן ופעיל זכויות האדם, שהקדיש את חייו דרך האומנות למען צדק חברתי. דרך צילומים מאחורי הקלעים, חומרים מן הארכיון וראיונות, הסרט חושף את עבודתו של "מלך הקליפסו" עם אקטיביסטים צעירים, וממחיש את השפעתו על תנועות חברתיות כדוגמת Black Lives Matter ו"צעדת הנשים", שנערכה בוושינגטון ב-2017 והייתה לאחת ההפגנות הגדולות ביותר בתולדות ארצות הברית.

"ליד"

הסרט "ליד" של הבמאי רמי יונס עוסק בסיפורה של לוד, שהייתה עיר פלסטינית שנכבשה במהלך הקמת מדינת ישראל בשנת 1948. תוך שילוב קטעים תיעודיים ואנימציה, יונס, ערבי יליד לוד, חוקר את עברה המפואר של העיר, את השפעות ההרג והגירוש שהתרחשו בה על תושביה הפלסטינים, ומתאר מציאות מקבילה שבה המאורעות מעולם לא קרו. במרכז הסרט - שאחד ממפיקיו הוא המוזיקאי רוג'ר ווטרס - עומדת השאלה כיצד הייתה יכולה להיראות מציאות אלטרנטיבית, שבה העיר מעולם לא נכבשה, ותושביה המוסלמים, הנוצרים והיהודים, חיים בשלום ובשותפות.

לפני כחודשיים עורר הסרט סערה לאחר שהמשטרה אסרה על הקרנתו בתיאטרון אלסראיא ביפו. זאת בעקבות פניית שר התרבות מיקי זוהר, שטען כי הסרט "מציג תמונת שקר הזויה שבה חיילי צה"ל ביצעו לכאורה טבח אכזרי, מציין את גירוש הפלסטינים מלוד ומציג תמונה שקרית שהעיר כביכול נחרבה בגלל מדינת ישראל". המשטרה טענה כי הסיבה לביטול ההקרנה הקודמת היא משום שלא התקבל אישור לכך, אף שהסרט לא אסור בהפצה לפי חוק.

"בקו האש"

בשנת 2023 נרשם שיא עגום במספר קורבנות הפשיעה בחברה הערבית. הסרט "בקו האש" מביא עדויות של נפגעות ונפגעי האלימות, שחיים תחת אפליה ואוזלת היד מצד המערכות שמופקדות על שלומם.

"על השיירה והכלבים"

ברוסיה של פוטין, זוכה פרס נובל לשלום דמיטרי מוראטוב, העורך הראשי של העיתון "נובאיה גאזטה" האופוזיציוני, שומר על גחלת האמת עם עמיתיו, קבוצת עיתונאים שמתמודדת עם צנזורה ועונשי מאסר ממושכים על רקע המלחמה באוקראינה. הסרט צולם לפני ואחרי הפלישה, ומציג את אביריה האחרונים של הדמוקרטיה ברוסיה.

"דיסקו אפריקה"

קוואמה נאלץ לעבוד במכרות ספיר מחתרתיים במדגסקר. אירוע בלתי צפוי מחזיר אותו לעיר הולדתו, שבה הוא מתאחד עם אימו וחבריו אך גם נחשף לשחיתות המשתוללת. דרך דמותו של הצעיר המלגשי, הנדרש לבחור בין תאוות בצע לתודעה פוליטית, הסרט מאיר את המאבק לשחרור באפריקה בראי המציאות העכשווית ומהדהד את תנועות זכויות האזרח שפעלו באפריקה של שנות ה-70, תוך התמודדות עם מורשת הקולוניאליזם וההתנגדות.

"חילופי סטודנטים בעזה" (Erasmus in Gaza)

ריקרדו הוא הסטודנט הראשון שמגיע לרצועת עזה במסגרת תוכנית חילופים, ועד מהרה הוא מבין שלא יעביר את הסמסטר הקרוב בעיר שלווה, צבעונית ושטופת שמש. האיטלקי הצעיר חולם להיות רופא מנתח באזורי סכסוך, כך שמבחינתו המסע לעזה הוא שליחות אמיתית. כאשר פורץ סבב לחימה נוסף בין ישראל לארגוני הטרור ברצועה, הוא מוצא את עצמו במרכז סיר לחץ ועליו לקבל החלטות קשות.

"האחר" (The Other)

סרט הנעילה הוא היצירה התיעודית של ג'וי סלע אשר תוקרן ביום זכויות האדם ב-10 בדצמבר, בהשתתפות הבמאית הניו-יורקית. "האחר" משקף מציאות חלופית, עולם שלם של שוחרי ופעילי שלום בישראל ובפלסטין, הפועלים במשותף למען עתיד טוב יותר. הסרט צולם בין השנים 2017 ל-2024, כולל במהלך המלחמה הנוכחית, ומתמקד בפעילים ישראלים ופלסטינים נגד הכיבוש. בין המשתתפים בסרט: אחמד חילו, איש חמאס לשעבר שהפך לפעיל שלום ואיבד רבים מקרובי משפחתו בעזה, מעוז ינון ששני הוריו נרצחו באירועי 7 באוקטובר, והתנועה היהודית-ערבית "עומדים ביחד" שנאבקת למען שלום, שוויון וצדק חברתי.

לתוכנית המלאה של הפסטיבל