"אני שונא את טיילור סוויפט", זעם המועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ אחרי שכוכבת הפופ הגדולה בעולם הביעה את תמיכתה בקמלה האריס. ממה הוא מפחד? כנראה שלא רק יריבים פוליטיים מוציאים מאיזון את נשיא ארצות הברית לשעבר, אלא גם נשים חזקות באופן כללי. אבל האם לסוויפט, ביונסה וידוענים מובילים אחרים יש השפעה משמעותית על תוצאות המרוץ הצמוד לבית הלבן?

רגע אחרי העימות הנשיאותי בין האריס לטראמפ, הזמרת טיילור סוויפט הביעה תמיכה רשמית במועמדת הדמוקרטית ונימקה מדוע. זאת אחרי שקמפיין טראמפ זייף דמות תוצרת AI שבה סוויפט לכאורה תומכת בו. "היא (האריס) מנהיגה עם יד יציבה על ההגה, ואני מאמינה שנוכל להשיג הרבה יותר אם יובילו אותנו ברוגע ולא בכאוס. עשיתי את המחקר שלי, וקיבלתי את ההחלטה שלי", כתבה סוויפט למאות מיליוני עוקביה באינסטגרם, ועודדה את הצעירים שבהם שבוחרים בפעם הראשונה להשתתף בהצבעה המוקדמת. כך גם עשו בילי אייליש ואחיה, המוזיקאי פיניאס אוקונל, בפנייה ישירה למעריצים המושבעים של הכוכבת הפופולרית.

View this post on Instagram

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)


שתי המפלגות הגדולות בארצות הברית, הדמוקרטית והרפובליקנית, גייסו לאורך השנים תומכים שונים מעולמות הבידור, הספורט והעסקים, שהשתתפו בעצרות פוליטיות או הופיעו בקמפיינים שונים במטרה לקושש קולות ולהשפיע. אך במערכת הבחירות היצרית שפוקדת את הדוד סם, בין שאלות הרות גורל על פניה של אמריקה בנושאי הפלות, הגירה, וכן - גם מלחמה בעזה, נדמה שעוד ועוד כוכבים מבינים כי זכות השתיקה כבר לא ממש מתקבלת. יוצא מן הכלל היה הראפר 50 סנט, שדחה לדבריו הצעה בסך 3 מיליון דולר להופיע בעצרת הגזענית של טראמפ במדיסון סקוור גארדן. "אני חושש מפוליטיקה", הוא הודה.

קצרה היריעה מלציין את שמותיהם של כל הידוענים והסלבריטאים שהביעו תמיכה בהאריס או בטראמפ, אך הרשימה הבאה כוללת את הבולטים שבהם:

תומכי האריס

מלבד סוויפט וביונסה, שהשתתפה בעצרת גדולה בטקסס האדומה ושירה Freedom מלווה את קמפיין האריס, גם הזמרת והשחקנית ג'ניפר לופז התגייסה ברגע האחרון לתמיכה במועמדת. זאת בעקבות התבטאות משפילה של קומיקאי תומך טראמפ, שהטיח כי פוארטו ריקו (המדינה שבה נולדו הוריה של לופז) היא "אי צף של זבל". בתגובה על כך, לופז אמרה בעצרת המפלגה הדמוקרטית בלאס וגאס כי "טראמפ הוא האויב הכי גדול של אמריקה".

עוד ברשימת התומכים: מדונה, ליידי גאגא, בילי אייליש ואחיה פיניאס אוקונל, אשת התקשורת המצליחה אופרה וינפרי, רוברט דה נירו, ליאונרדו דיקפריו, ג'וליה רוברטס, ברברה סטרייסנד, ג'ניפר אניסטון, ברוס ספרינגסטין, ג'ניפר לורנס, אן האת'וויי, ג'ורג' קלוני, קייטי פרי, אלישיה קיז, שרה ג'סיקה פרקר, ארנולד שוורצנגר, האריסון פורד, ג'יין פונדה, כוכב הרגאטון באד באני, הראפר אמינם, הזמרת שר, סינת'יה ניקסון, ליזו, אוליביה רודריגו, ג'ון לג'נד, בן סטילר, מל ברוקס, הראפרית קארדי בי, האיט גירל הבריטית צ'רלי XCX וכוכבת הפופ של הרגע צ'אפל רואן.

תומכי האריס (צילום: N12)
תומכי האריס | צילום: N12

קאמלה האריס (צילום: reuters)
קמלה האריס | צילום: reuters

כוכבי "הנוקמים" (סקרלט ג'והנסון, רוברט דאוני ג'וניור, כריס אוונס, מארק רופאלו, דון צ'ידל, דנאי גורירה ופול בטאני) שילבו כוחות בסרטון מיוחד שבו הביעו תמיכה בהאריס. גם המיליארדרים ביל גייטס, מייקל בלומברג ומארק קיובן נתנו את קולם לסגנית הנשיא הנוכחית והמועמדת הדמוקרטית לנשיאות, וכך גם הבמאי המוערך סטיבן ספילברג ואגדות הכדורסל לברון ג'יימס וסטף קרי. עוד ברשימה: עורכת מגזין האופנה "ווג" אנה וינטור, כוהנת הלייף סטייל מרתה סטיוארט ויוצרת הטלוויזיה המצליחה שונדה ריימס.

תומכי טראמפ

רשימת הידוענים שמצדדים בנשיא לשעבר, חלקם אלמונים עבור רבים, רחוקה מאוד מהתמיכה הרחבה שהאריס והמפלגה הדמוקרטית ככלל זוקפות לזכותן בתעשיית הבידור של הוליווד. ובכל זאת, בין תומכיו של טראמפ ניתן למנות את המיליארדר אילון מאסק, המתאגרף האגדי מייק טייסון, קייטלין ג'נר (לשעבר ברוס ג'נר, הספורטאי האולימפי והאב החורג בתוכנית הריאליטי "משפחת קרדשיאן" שעבר ניתוח לשינוי מין), כוכב ה-WWE האלק הוגן, השחקן מל גיבסון, זוכה האוסקר ג'ון וויט (אביה של אנג'לינה ג'ולי, שגינה בתוקף את דבריה נגד ישראל במלחמה) וד"ר פיל מקגרו, הידוע כד"ר פיל הטלוויזיוני.

תומכי טראמפ (צילום: N12)
תומכי טראמפ | צילום: N12

עוד מתומכיו של טראמפ: רוזאן בר, האסטרונאוט באז אולדרין (האדם השני שדרך על הירח), השחקן זאקרי לוי, הזמר הפרובוקטיבי קיד רוק, הראפרית ואם כל השערוריות אזליה בנקס, זמרי הקאנטרי ג'ייסון אלדין ובילי ריי סיירוס (אביה של מיילי סיירוס, מכוכבות הפופ הגדולות בעולם), השחקנית אמבר רוז, ג'ו ג'רמנוטה (אביה של ליידי גאגא). גם המיליארדרית מרים אדלסון, מו"לית "ישראל היום" ובעלת קבוצת הכדורסל דאלאס מאבריקס, נמנית בין תומכיו של הנשיא לשעבר.

ניקי ג'אם, זמר רגאטון מפוארטו ריקו שהופיע בישראל וגם התארח במופע של עומר אדם בפארק הירקון ב-2022, נכח בספטמבר בעצרת בחירות של טראמפ - שביקש להודות לניקי "הלוהטת" משום שחשב שמדובר באישה. בעקבות ההתבטאות הגזענית של קומיקאי נגד תושבי פוארטו ריקו בעצרת של טראמפ בניו יורק, ג'אם חזר בו מתמיכתו במועמד הרפובליקני.

אילון מאסק בעצרת של דונלד טראמפ (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
אילון מאסק בעצרת בחירות של טראמפ | צילום: AP Photo/Evan Vucci

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ. בדרך לכהונה שנייה? | צילום: רויטרס

אחרי שהצגנו את ההתפלגות, נשאלת השאלה אם לאותן דמויות ידועות ומשפיעות ככל שיהיו בתחומי התרבות, הכלכלה והספורט, יש תרומה מכרעת בבחירות הגורליות. נשוב אל האייקון האוניברסלי טיילור סוויפט, מושא לסגידה יוצאת דופן של מיליוני מעריצות מסביב לעולם, כמקרה מבחן. נתחיל עם הנתונים היבשים: אחרי חשבון האינסטגרם של הזמרת עוקבים 283 מיליון. הפוסט שבו היא הביעה בפעם הראשונה תמיכה גלויה בהאריס זכה ל-11 מיליון לייקים. בסטורי היא גם הוסיפה לינק לאתר הממשלתי שדרכו ניתן להירשם כדי להצביע בבחירות, ולפי מנהל השירותים הכלליים בארצות הברית (GSA) היא הזרימה כ-400 אלף גולשים לאתר תוך 24 שעות. האם המספרים הגדולים ישפיעו על מפת האלקטורים?

סקר של מכון YouGov שנערך לאחרונה גילה כי 53% מהאמריקנים, כולל 31% מהרפובליקנים, חושבים שהודעת התמיכה של סוויפט תסייע להאריס. 4% בלבד סבורים שזה יפגע בה. סקר אחר מטעם רשת ABC האמריקנית מציג תמונת מצב אחרת: רק 6% מהמשתתפים השיבו כי להצהרה של סוויפט יש השפעה על החלטתם לתמוך בהאריס, ו-13% טענו שההודעה גרמה להם לתמוך בה פחות (צוין במפורש כי אותם 13% הם תומכים של טראמפ).

View this post on Instagram

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)


"כשאנחנו מדברים על השפעה, אנחנו מתכוונים לפנייה לקהל ספציפי", אומר ד"ר צחי חייט, ראש מסלול ההתמחות השיווקית בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן. "קהל של צעירים - במקרה הזה אולי יותר צעירות - ואולי גם כאלה שמצביעים בפעם הראשונה. מדובר בקהל שצורך פחות חדשות במדיה המסורתית. הם לא קוראים N12 או המקבילה שלה בארצות הברית, אלא עוקבים אחרי ידוענים כמו טיילור סוויפט".

"אחת הבעיות בשיח פוליטי היא הנטייה הכללית לצרוך מידע רק ממקורות שאני מסכים איתם", הוא מסביר. "אם אני דמוקרט, אני קורא 'ניו יורק טיימס' או צופה ברשת MSNBC, ואם אני רפובליקני אז אני עם רשת פוקס ניוז. סוויפט וידוענים אחרים יכולים לשבור את החלוקה הזו. הרי הקהל שלה לא עוקב אחריה בגלל התכנים הדמוקרטיים שלה, אלא בזכות המוזיקה שלה. מדובר בזמרת שמגיעה ממחוזות הקאנטרי, יש לה קהל שמרני שעוקב אחריה, ולכן הגבולות מיטשטשים. בגלל שהבחירות צמודות כל כך, כל עניין כזה הופך למשמעותי. די ברור שתהיה לכך השפעה, אבל קשה למדוד אותה בכמה זה יתורגם בהליכה לקלפי כדי להצביע - ועוד להצביע להאריס".

אפקט אופרה, טרלול ג'ו רוגן

במחקר שנערך ב-2008 באוניברסיטת מרילנד נמצא כי תמיכתה של אופרה וינפרי באובמה, כמי שיודעת כיצד לפנות לסנטימנט של הציבור האמריקני, זיכתה אותו במיליון קולות ותרמה לניצחונו כאדם השחור הראשון בפריימריז הדמוקרטיים. המהלך קיבל את המונח "אפקט אופרה".

חייט גם מציין את הנוכחות הפוליטית בפודקאסטים בארצות הברית, ובפרט את הריאיון הארוך של טראמפ לפודקאסט הפופולרי עד מאוד של הקומיקאי הג'ו רוגן (14.5 מיליון עוקבים בספוטיפיי ו-17.6 מיליון ביוטיוב). "רוגן הוא במה קלאסית לגברים אמריקנים צעירים. החשיפה בפודקאסט שלו היא לקהל מסוים שקשה להגיע אליו. כשהילרי קלינטון או קמלה האריס מדברות על הפלות, זה משהו אחד לומר את הדברים בכנס פוליטי שיסוקר בכלי התקשורת המקובלים, וזה משהו אחר לגמרי כשאת מתיישבת לשיחה עם ג'ו רוגן, כשהמסר הספציפי הזה מכוון לקהל שלו". בשבוע שעבר, מנחה הפודקאסט המצליח בעולם הבהיר כי הוא סירב לתנאים שהציב קמפיין האריס לקיום ריאיון ביניהם.

"ההשפעה היא מצטברת", מסכם חייט. "הסלבס לא רק נוקטים עמדה, הם גם יודעים מה מדבר לקהל שלהם והם יודעים איך להעביר את המסרים שלהם. הכול מתבסס על היכרות וחיבור איתם". לכן, כשטיילור סוויפט חותמת את פוסט התמיכה שלה במילים childless cat lady ("אשת חתולים חסרת ילדים", הכינוי המלעיג של סגנו של טראמפ לנשים "עריריות" ללא ילדים, ובהן קמלה האריס), היא לא נשארת חייבת.