איגוד השידור האירופי, ה-EBU, יוצא היום (חמישי) בחריפות נגד הצעת חוק הכפפת תקציב התאגיד תחת תקציב המדינה עברה אמש בקריאה טרומית בכנסת. החוק אושר ברוב של 55 תומכים מול 47 מתנגדים. "אנחנו מודאגים מאוד מהחוק שיאפשר לשנות או לבטל סעיפים בתקציב תאגיד השידור הציבורי תוך סיכון העצמאות שלו", מסר מנכ"ל האיגוד, נואל קורן. הוא הוסיף: "התפתחות זו יכולה להתפרש כניסיון של ממשלת ישראל להשתלט על 'כאן'". האיגוד קרא להפסיק באופן מיידי את מאמצי הפוליטיקאים להתערבות בתקציב.
ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, יוזם הצעת החוק, הסביר במליאה: "קיימת מציאות שבה תקציב של יחידה כלשהי נפרד מתקציב המדינה הכללי. לא יכול להיות שתקציב התאגיד יהיה בן חורג והוא קודש קודשים קבוע בחוק וממשלת ישראל ועם ישראל לא יוכלו לפקח עליו".
הערב העברנו בקריאה טרומית את החוק המבקש להכניס את תקציב התאגיד, מעל 800 מלש"ח, לספר התקציב ולפיקוח ממשלתי. כל גופי המדינה, משרדי הממשלה, רשויות המדינה ללא יוצאים מן הכלל, צריכים לממן אל המלחמה.
— אביחי בוארון (@AvichayBuaron) November 7, 2024
כפי שאמרתי מעל בימת הכנסת, אין כאן ניסיון להתערב בתכני השידור הציבורי - תנוח דעתם של… pic.twitter.com/EWntcWKjCb
הערוצים המסחריים, 12 ו-13 יצאו היום בהודעה משותפת. "החוק להשתלטות פוליטית על תאגיד השידור הציבורי שעבר בכנסת בקריאה טרומית הוא חלק מהפיכה תקשורתית שמקדמת הממשלה, באמצעות סדרת חוקים דורסניים שמטרתם אחת – סתימת פיות והשתקת ביקורת, גם בזמן מלחמה".
"הערוצים המסחריים קשת ורשת מזהירים הבוקר בהודעה משותפת מפני תוכנית הממשלה להפיכה תקשורתית ולהשתלטות על התקשורת החופשית בישראל, שיצאה לדרך עם חוק הרייטינג וחוקים נוספים", הוסיפו. "החוק שעבר אתמול בקריאה טרומית בכנסת, במסלול עוקף יועמ”ש, הוא המשך ישיר לחוק הרייטינג ומהווה חלק בלתי נפרד מניסיונות ההשתלטות. כל אזרח בישראל צריך להבין שממשלת ישראל מקדמת סדרת חוקים דורסניים בתחום התקשורת, חוקים שמאפיינים מדינות חשוכות".
מהתאגיד נמסר: "משמעות הצעת החוק להכפפת תקציב תאגיד השידור לתקציב המדינה, שעברה בקריאה טרומית, היא אחת - השתלטות פוליטית על התאגיד, ולמעשה חיסול השידור הציבורי בישראל. משמעות הצעת החוק איננה כניסה מתבקשת של התאגיד תחת אלונקת הקיצוצים, כדי לסייע למשק כעת בשעת מלחמה - אלא איום תמידי של הממשלה כלפי השידור הציבורי, לשדר תוכן לפי רצונותיה הפוליטיים, אחרת יקוצץ התקציב בכל שנה מחדש. קשה לנתק את נסיון החקיקה הזה, שייפגע בפרנסתן של אלפי משפחות של צלמים, מאפרים, מלבישות, עובדי במה, טכנאים, תחקירנים ועוד, מהנסיונות להשתלט ולהכניע את התקשורת החופשית בישראל".