שנה לטבח 7 באוקטובר: עם ישראל התייחד עם זכר הנרצחים והנופלים בטבח בשבת השחורה - ולא שכח את 101 החטופים והחטופות שעודם נמצאו בשבי חמאס בעזה. הערב (שני) נערך בפארק הירקון בתל אביב הטקס הלאומי, שאותו יזמו משפחות שבעה באוקטובר כאלטרנטיבה לטקס הממלכתי - שעליו הייתה אמונה השרה מירי רגב ושנערך מאוחר יותר באותו הערב. בשעה 19:10 התקיימה דקת דומייה לזכר הקורבנות.

הטקס שאותו הנחו רותם סלע וחנוך דאום, נפתח עם קולות של נפגעי שבעה באוקטובר, לצד דימויי אנימציה מהזוועות שאירעו לפני שנה. "לנוכח הכאב האין-סופי בחרנו לספר הערב הזה את השבת ההיא כפי שחוו אותה משפחות שכולות, משפחות החטופים, משפחות הפצועים ומשפחות העקורים", אמרה סלע בפתח הטקס.

יונתן שמריז בטקס הלאומי לציון שנה ל-7 באוקטובר (צילום: טקס הזיכרון הלאומי)
יונתן שמריז בטקס הלאומי לציון שנה ל-7 באוקטובר | צילום: טקס הזיכרון הלאומי
טקס הזיכרון הלאומי לציון שנה ל-7 באוקטובר (צילום: טקס הזיכרון הלאומי)
רותם סלע וחנוך דאום, טקס הזיכרון הלאומי לציון שנה ל-7 באוקטובר | צילום: טקס הזיכרון הלאומי

"זה היה הסיפור של כולנו, משמאל ומימין, מדרום ומצפון, דתיים חילונים, יהודים ושאינם יהודים, כל מי שחי כאן יחד". דאום הוסיף: "זה היה סיפור של שבר גדול, של אובדן אמון וזהות. פתחנו בסליחה, סליחה שלא יכולנו לספר את הסיפורים של כולם, היו כל כך הרבה לזכור".

אחד ממארגני ויוזמי הטקס, יונתן שמריז, אחיו של אלון ז"ל, החטוף שנורה למוות בשוגג, אמר על הבמה: "זה היה יום בלי צבא, בלי מדינה, יום שבו כל מה שהיה לנו, הוא עצמנו – האזרחים. קראו לזה הפקרה. במקום שנעמוד פה רבבות מעם ישראל יחד, אנחנו עמדנו פה וחיכינו לאזעקה, במקום שתוקם ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את המחדל, אנחנו שאלנו את השאלות בעצמנו בלי לקבל תשובות".

דקת דומייה בטקס משפחות שבעה באוקטובר
דקת דומייה בטקס משפחות שבעה באוקטובר

עוד הוסיף שמריז בדמעות: "במותו אלון ציווה לנו את התקווה. מתוך החורבן וההריסות, קם כאן דור חדש. שמאמין בנו, בחברה ישראלית מתוקנת ומאוחדת - דור שישקם את ההריסות ויקים כאן מדינה ערכית יותר, שבה רודפים את האמת, מקדשים אותה ולא מרפים ממנה. מדינה שנשענת על ערבות הדדית שעושים בה הכל למען החברים שלנו וכדי להחזיר 101 חטופים וחטופות שנמצאו במנהרות חמאס. לא נרפה עד שנתקן".

שלמה ארצי ביצע את השיר "שדות של אירוסים" כשלצידו יגיל יעקב שנחטף מניר עוז בשבעה באוקטובר ושב אחרי 52 יום בעסקה לשחרור החטופים.

צפייה משותפת בטקס הזיכרון הלאומי בכיכר החטופים (צילום: מטה משפחות החטופים)
צפייה משותפת בטקס הזיכרון הלאומי בכיכר החטופים | צילום: מטה משפחות החטופים

אמיר דדון ביצע את שיר "הרעות", גלי עטרי וקורין אלאל ביצעו את השיר "אין לי ארץ אחרת", ריטה שרה את השיר שלה "מחכה" מירי מסיקה וקרן פלס עלו על הבמה יחד ושרו את "ילדות נשכחת" שכתב יעקב גלעד והלחינה יהודית רביץ. אחרי שהופרחו שישה-עשר בלונים לזכרן של התצפיתניות וחמישה בלונים צהובים נוספים למען השבת התצפיתניות שעודן נמצאו בשבי חמאס בעזה, רן דנקר שר את השיר "מלאכית".

עברי לידר עלה לשיר כשהוא לבוש בחולצה מכופתרת לבנה שעליה רוסס "יהי זכרם מהפכה". לידר שר את שירו "זכיתי לאהוב" כשהוא חיבק את יובל שרביט, שורדת נובה שבן זוגה, מור טרבלסי ז"ל, נרצח בשבת השחורה. יובל לא הצליחה לעצור את הדמעות. יובל נתנה עדות מצמררת במהלך הטקס.

"כל מה ששמעתי היה את היריות", סיפרה. "ראיתי את בעלי לא בחיים. נשארנו בדממה. מרחתי את חבריי ואת עצמי בדם של מור. במקרה שיסתכלו עלינו, יחשבו שאנחנו מתים. נחשפנו לווידואי הריגה, חטיפות והחלק הקשה ביותר שנחשפנו אליו היה אונס. אני מעולם לא שמעתי זעקות עזרה כמו ששמעתי מאותה אישה. זה היה חוסר האונים הכי קשה שחוויתי בחיים שלי".

במהלך הטקס הרב שמואל סלוטקי, ששכל ב-7 באוקטובר את שני בניו, ישי ונעם ז"ל, קרא תפילת יזכור. הרב תמיר גרנות, ראש ישיבת ההסדר "אורות שאול", אביו של סרן אמתי צבי גרנות ז"ל, הקריא קדיש. יגאל כהן, אביה של רב"ט הדר כהן ז"ל, תצפיתנית במוצב נחל עוז שנפלה ב-7 באוקטובר, דיבר בשמן של משפחות התצפיתניות: "אני עמדתי כאן כאבא שאיבד את הילדה הקטנה שלו, את הדבר הכי יקר שיש לו".

הוא הוסיף: "אני בטח לא ידעתי איך קמים מחורבן הבית הפרטי שלי, אבל אני ידעתי שאנחנו חייבים לקום מחורבן הבית של כולנו. יחד, בכוח, באחדות, מתוך עוצמה. דם הבנות שלנו זעק אלינו מן האדמה. לא יכולנו לשתוק. לא נעזוב, לא נשכח ולא נתעייף. נדאג שהאחראים יקבלו את האחריות". רפי בן שטרית, אביו של סמ"ר שמעון אלרואי בן שטרית ז"ל, קרא להקים ועדת חקירה ממלכתית לקול מחיאות כפיים ואמר: "בשם בני שאיננו, אני ביקשתי שנהיה ראויים, שנהיה יחד".

ניצה קורנגולד, אימו של טל שהם החטוף בעזה כבר 365 יום דיברה בשם משפחות החטופים: "עם ישראל זה החטופים. בשבעה באוקטובר עברנו שואה. הייתה גם גבורה וכולנו חיכינו לשלב הבא - לתקומה. אנחנו ידענו שלא תהיה תקומה בלי השבת החטופים. כולם. טלטלוני שלי, אם אתה שומע אותי, כולנו התגעגענו אליך כל כך ועשינו הכל להחזיר אותך ואת כל החטופים הביתה במהרה".

ואלרי חמאתי ומרגלית צנעני שרו למען השבת החטופים את שירה של צנעני "נערי שובה אליי"; אביב גפן שר את שירו "ארץ הפוכה" וזעק "גנבו לנו את המדינה", שלום חנוך את "ילדים של החיים", אגם בוחבוט ביצעה את "יא מאמא" שכתב שמעון בוסקילה והלחין עידן רייכל, בעז שרעבי את "תני לי יד", יהודה פוליקר "איך קוראים לאהבה שלי", זהבה בן את "אהבה כזו", ישי לוי ושולי רנד ביצעו בדואט את "אל נבקש" ולהקת היהודים שרו את "קח אותי". כנסיית השכל ביצעה את השיר "שום דבר לא יפגע בי" שכתב ארז שטרק ז"ל בשילוב קולה של עמית מן שנרצחה ב-7 באוקטובר.

אירוע הזיכרון התקיים בנוכחות קהל מצומצם בלבד בשל הנחיות פיקוד העורף. המארגנים רצו לקיים את הטקס בעוטף עזה, אך בשל הביקוש הגדול לאירוע הוחלט לקיימו בפארק הירקון. התכנון המקורי היה לקיים את הטקס בנוכחות עשרות אלפי משתתפים שהזמינו כרטיסים, אך כאמור בשל המצב הביטחוני - הקהל הורכב ממשפחות שכולות ומשפחות חטופים ולא היה פתוח לציבור הרחב.

טקס הזיכרון הלאומי לציון שנה ל-7 באוקטובר (צילום: טקס הזיכרון הלאומי)
מכוניות מפויחות משבעה באוקטובר לצד במת הטקס | צילום: טקס הזיכרון הלאומי

בעקבות ההיענות של גופי שידור במדינות רבות לשידור הטקס מסרו המארגנים: "מעבר למטרתו המרכזית של הטקס בזיכרון הנופלים ובהנצחתם, הטקס העלה את המודעות לזוועות שביצע חמאס ב-7.10 ואת הימצאותם של חטופים ברצועת עזה לצופים ברחבי העולם".