במשך חודשים שי ישועה ומשפחתו המתינו בקוצר רוח להופעה של פול מקרטני במדריד. הכול היה מוכן, הכול שולם, ואז הגיע ליל הפרעות באמסטרדם. "התלבטתי עם עצמי, גם לפני, אבל אחרי המקרה הזה הבת הגדולה שלי אמרה לי: 'אבא, תשמע, אני קצת חוששת'. אני יכול להבין אותה. לא רוצה להביא את עצמי למצב כזה אפילו אם ההסתברות היא נמוכה. למה להסתכן בכלל?", הוא אומר.

החלום נגנז, הנסיעה בוטלה, הכסף הלך, ואת מקרטני במדריד המשפחה כבר לא תראה. "פשוט מצער אותי שהגענו לסיטואציות כאלה, שמשפחה רוצה לטוס לטיול וליהנות, וצריך לחשוב על דברים חשוכים כל כך", הוא מוסיף.

היקף האלימות, העדויות שהופצו ברשת ואזהרת המל"ל כי זוהו קריאות בקרב ארגונים פרו-פלסטיניים לפגוע בישראלים וביהודים באירועי תרבות וספורט בכמה ערים באירופה, השפיעו באופן טבעי על לא מעט ישראלים שרצו לנסוע למופעים ומשחקים ברחבי היבשת. האלימות באמסטרדם כבר הפכה למודל לחיקוי: בבריטניה קראו משתמשי פייסבוק לקבל את פניהם של מפגינים יהודים כמו באמסטרדם, ובבלגיה הותקף יהודי כשהתוקפים מצלמים ומעלים את הווידאו לרשת.

פול מקרטני (צילום: AP)
שי ומשפחתו כבר לא יטוסו להופעה של פול מקרטני | צילום: AP

אלא שבבירה ההולנדית נחשף עוד גורם שמעלה את החשש: המעורבות הישירה של נהגי מוניות באלימות. אלון גור וליאור סופר, אוהדי מכבי תל אביב שהותקפו באמסטרדם, סיפרו: "שוטר ראה אותנו כי גם היינו עם כובע צהוב וסממנים קטנים, צעיף קטן, ופשוט אמר לנו: 'תעזבו את המקום ותלכו לדירה שלכם ואל תיקחו מונית'".

בקבוצות טלגרם של נהגי מוניות בעיר אף לקחו חלק פעיל באיתור ישראלים. זה לא דבר חדש. ישראלים ויהודים מספרים שחוו יחס עוין מצד נהגי מוניות מוסלמים. "היה יום ממש גשום, עצרנו מונית באמצע הרחוב והוא שאל אותי: 'מאיפה את?', עניתי לו: 'מישראל'. הוא קילל אותי: 'פאק יו, ישראל'", אומרת איריס (שם בדוי), תיירת ישראלית שביקרה בעבר באמסטרדם. "הוא נתן גז, אפילו לא הספקתי לסגור את הדלת".

"באובר שלי אין את הכתובת האמיתית", אומר גיא קוטנר, בעל עסקים בעיר. "הוספתי כמה מספרים, האובר תמיד מוריד אותי על הפינה". בתנועת מכבי אירופה ומכבי הולנד שלחו לחברת אובר מכתב ובו התלוננו על מעורבות הנהגים בתקיפות באמסטרדם. תגובת אובר הייתה כי אנשיה בודקים את הטענות.

גם סיוון רפפורט, בעלת מסעדה בברצלונה, מוצאת את עצמה לא פעם נאלצת להצניע את הישראליות שלה אצלה בעסק בגלל נהגים אנטי-ישראלים: "יש עובד ספציפי שבכל פעם שהוא מגיע למסעדה, הוא טורח לענוד סיכה גדולה של דגל פלסטין ומתנהג בצורה מאוד לא נעימה ואגרסיבית. לכן, הצוות שלי ואני החלטנו שאנחנו פשוט נשתדל לא לדבר בעברית בקול רם".

במטה ההסברה האזרחי גם החליטו שאסור לשתוק, ופתחו בחקירה עצמאית של המעורבים. הם חשפו זהויות של כמה מהאנשים שהכו והשפילו את אוהדי מכבי תל אביב. "מה שהיה מדהים לראות בפרעות הפעם, שהשתתפו בהם אנשים מכלל קצוות האוכלוסייה", אומר אליאב בטיטו, ראש מטה ההסברה האזרחי. ראינו שם דוגמן, מתאגרף, עובד אונר"א לשעבר שאפילו לקח חלק פעיל בניהול הקבוצה ובארגון האירוע הזה". הפרטים הועברו למעסיקים ולרשויות בהולנד, אבל בינתיים לא נעשה דבר. וכך ישראלים ויהודים שרוצים לקחת חלק באירועים גדולים ביבשת נאלצים כעת להתלבט, להתייעץ - ובמקרים רבים חלקם בוחר להישאר בבית.