במלאת שנה למלחמה, ישראל תתייחד היום (שני) עם זכר הנופלים והנרצחים, כש-101 מאזרחיה עדיין מוחזקים בשבי חמאס. מאורעות 7 באוקטובר, הטבח בעוטף, מתקפת הפתע, השבת השחורה. אלו רק חלק מהכותרות שניתנו כדי לנסות לתאר את היום שבו הכול קרס - וכאילו עדיין לא נגמר. גם התרבות ניסתה בדרכה לבטא ולהמחיש את האסון שפקד את ישראל ביממה הראשונה למלחמה ואת המצב ב-364 הימים שחלפו מאז.

טקסים

עם אור ראשון הבוקר בשעה 06:00, התכנסו משפחותיהם של נרצחי המסיבות שהתקיימו סמוך לרעים במתחם פסטיבל המוזיקה "נובה". בשעה 06:25 נוגן הטרק האחרון שהושמע במסיבה רגע לפני מתקפת הטילים, וב-06:29 - השעה שבה האזעקות פילחו את השמיים - הופעלה צפירה ונערכה דקת דומייה לזכר מאות הקורבנות. 

הערב יתקיימו שני הטקסים המרכזיים לציון מתקפת 7 באוקטובר שישודרו בערוצי הטלוויזיה השונים. בשעה 19:00 יחל טקס הזיכרון הלאומי בפארק הירקון בהובלת בני משפחות חטופים, נרצחים וקרוביהם, ואותו ינחו השחקנית רותם סלע והעיתונאי חנוך דאום. הערב צפוי להיפתח עם ביצוע של גלי עטרי לשיר "אין לי ארץ אחרת", ולאחריו ב-19:10 (בהלימה לתאריך 7.10) תיערך דקת דומייה. בהמשך האירוע יופיעו אביב גפן, אגם בוחבוט, אדר גולד, אמיר דדון, בועז שרעבי, היהודים, ואלרי חמאתי, יהודה פוליקר, ישי לוי, כנסיית השכל, מירי מסיקה, מרגלית צנעני, עברי לידר, קורין אלאל, קרן פלס, ריטה, רן דנקר ושלום חנוך. בשל הנחיות פיקוד העורף שהוחמרו עקב המצב הביטחוני, בוטלו 40 אלף הכרטיסים שהוקצו לקהל הרחב, והטקס ייערך רק בפני המשפחות השכולות ומשפחות החטופים.

אחרי שמארגני טקס המשפחות יזמו באופן חד-צדדי את הקדמתו כדי להימנע מהתנגשות, בשעה 21:15 יחל טקס הזיכרון הממלכתי שהופקד בידיה של השרה מירי רגב. הטקס צולם מראש באופקים, כולל נאום מוקלט של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובמהלכו שולב מעמד תפילת המונים ושירת רבים בשיתוף קהל. קיבוצי העוטף, שהודיעו כי לא ייקחו חלק בטקס שמקיימת הממשלה לציון הטבח, יקיימו במקום זאת אירועי זיכרון אינטימיים בין הקהילות.

סרטים

#נובה

תוך שימוש בקטעי וידאו ואודיו שצולמו והוקלטו בזמן אמת בלבד, פורס סרטו של דן פאר את מה שהתרחש, דקה אחר דקה, במסיבה שתיזכר לדיראון עולם: פסטיבל המוזיקה "נובה", שיצא לדרך בחורשת רעים כשאליו נהרו בשעת לילה אלפי מבלים מרחבי הארץ, שבאו לרקוד ולשמוח תחת כיפת השמיים. התוצאות הרסניות: כ-400 מהמשתתפים ומאנשי הצוות נרצחו בטבח במסיבה, שהפכה בעקבות פלישת חמאס לגראונד זירו של המלחמה. (yes)

מתוך "NOVA#" (צילום: נהוראי לוי, ירדן וקנין, יונתן כהן, באדיבות yes דוקו)
מתוך "NOVA#" | צילום: נהוראי לוי, ירדן וקנין, יונתן כהן, באדיבות yes דוקו

עוד נחזור לרקוד

שורדי הטבח בפסטיבל הנובה משחזרים רגע אחרי רגע את המסיבה שהפכה לגיהינום עלי אדמות. בסרטו התיעודי של יריב מוזר ("בן גוריון, אפילוג") ניתן להיחשף לגילויי גבורה, אנושיות וסולידריות, באמצעות ראיונות וחומרים שצולמו בזמן אמת. לדוקו הצטרפה רשת השידור הבריטית BBC כמפיקה-שותפה. (HOT)

"עוד נחזור לרקוד" (צילום: שחר רזניק, באדיבות HOT8)
"עוד נחזור לרקוד" | צילום: שחר רזניק, באדיבות HOT8

זעקות ואז שתיקה

הסרט, בהובלת סמנכ"לית פייסבוק לשעבר שריל סנדברג ובבימויה של ענת סטלינסקי ("סובייצקה"), מתעד את האלימות המינית שביצע חמאס בנשים ונערות בעת פלישתו לעוטף ובשבי. בסרט מובאות עדויות מפי חטופות ששוחררו בעסקה, ניצולי נובה וכוחות הצלה שהגיעו ראשונים לזירות. בין היתר, עמית סוסנה שחזרה את הפגיעה המינית שעברה בשבי ואגם גולדשטיין-אלמוג סיפרה על החשיפה לעדויות על פשעים מיניים שבוצעו בחטופות אחרות. (yes)

עמית סוסנה, "זעקות ואז שתיקה" (צילום: קסטינה תקשורת)
עמית סוסנה, "זעקות ואז שתיקה" | צילום: קסטינה תקשורת

לא גיבורים אנחנו

שקד ברנד הוא חייל מילואים שתיעד את הלחימה ברצועת עזה וההתמודדות עם אבדות קשות. הוא יצר סרט ראשון מסוגו שמספק הצצה לתוך הלחימה, הרחק מעיני הציבור, אל רגעי השמחה והעצב, הגאווה והשפל. (HOT)

פרח אדום

סרטו החדש של הבמאי חיים בוזגלו ("זינזאנה", "עונת הדובדבנים", "כבוד" ועוד) מגולל את סיפורם של אנט ואלברט, זוג ותיקים משדרות. בבוקר 7 באוקטובר, כאשר הבן שביקר אותם בערב שמחת תורה בילה בלילה במסיבת הנובה יחד עם חבריו, מחבלי הנוחבה מגיעים מחוץ לחלון ביתם המשקיף אל תחנת המשטרה בשדרות. זוהי היצירה העלילתית הראשונה על 7 באוקטובר. הסרט יצא להקרנה מסחרית במהלך סוכות בסינמטק תל אביב, כאשר הקרנת הבכורה תתקיים ב-8 באוקטובר בנוכחות יוצרי הסרט.

אלברט אילוז, "פרח אדום" (צילום: יורם מילוא, יחסי ציבור)
השחקן אלברט אילוז, מתוך "פרח אדום" | צילום: יורם מילוא, יחסי ציבור

מקועקעים לכל החיים

לירז אוליאל היא אומנית קעקועים שניצלה מהטבח בפסטיבל הנובה. כדי להתמודד עם ההלם והאובדן, היא יוצרת עיצוב פרקטלי שמייצג את חייהם של הקורבנות ומזמינה אנשים שנפגעו מהטרגדיה לצייר חלקים מהעיצוב על עורם. כשהיא נחשפת לסיפורים, היא מוצאת אומץ לשתף את סיפורה ומגלה גם את הטוב. (HOT)

שברי גן עדן

לפני כ-15 שנה החליטו הבמאית רונית איפרגן ובעלה איציק לעזוב את המרכז בשל סיבות כלכליות ולעבור עם ילדיהם לקיבוץ כפר עזה שבעוטף. מה שעבר על המשפחה תועד בסרט "חיים על הגבול", שהופק עבור yes ושודר ב-2013. מאז רונית המשיכה לצלם את המאבק להעלאת המודעות הציבורית לכך שהיישובים הסמוכים לגבול עם עזה חשופים לפגיעה וסובלים משיגורי רקטות ומשיבוש החיים, ובמקביל גם המשיכה לתעד את המאבק האישי במעגל המשפחתי, אם להישאר או לעזוב. היום, כשהיא ומשפחתה מפונים בקיבוץ שפיים, היא חוזרת לחומרים שצילמה, שחלקים נרחבים מהם מקבלים משמעות מצמררת ובלתי נתפסת אחרי אסון 7 באוקטובר. (yes)

הסרט "חיים על הגבול" של רונית איפרגן (צילום: באדיבות yes)
מתוך סרטה הקודם של רונית איפרגן, "חיים על הגבול" | צילום: באדיבות yes

עד ללא קול

ביתו של ניקולאי קולשוב מתפרק מול עיניו בהליך תמ"א. אירועי אוקטובר כבר קרו וההרס בכל מקום. הלחימה בעזה מציפה אותו בזיכרונות מעברו הצבאי, וכדי לשמור על שפיותו הוא מאמץ כלבה שחולצה מהרצועה. יחד הם מתמודדים בפני מציאות בלתי נתפסת. (HOT)

אלון, אח שלי גיבור

במתקפת חמאס נחטף אלון שמריז בן ה-26 לרצועת עזה מביתו שבקיבוץ כפר עזה. אחיו הבכור יונתן, שהתפנה עם יתר קהילת הקיבוץ לבית מלון בשפיים, יצא למאבק במטרה להשיב את אחיו הקטן הביתה. הסרט מלווה את יונתן ואת משפחתו במסע חובק מדינה ועולם, עמוס הפגנות זועמות, פגישות כושלות, תסכול ופחד, לצד רגעי אופטימיות וצחוק המאפיינים את המשפחה, שלא מוכנה לוותר על החיים. (yes)

"אלון, אח שלי גיבור" (צילום: באדיבות yes דוקו, יחסי ציבור)
מתוך "אלון, אח שלי גיבור" | צילום: באדיבות yes דוקו, יחסי ציבור

יערים - בית זמני

תושבי נתיב העשרה וקיבוץ זיקים פונו מבתיהם לבית המלון יערים שבמעלה החמישה, מקום פסטורלי ומבודד בהרי ירושלים. הסרט מתאר את סיפורו של המקום דרך שיחות עם מספר דמויות, ביניהן פורטרטים של המפונים עצמם, העובדים בבית המלון, המתנדבים ואנשי המערך התומך. הסרט מביא פסיפס של קולות, שבא להרכיב מחדש את משמעות המושג "בית". (HOT)

תלושים

ב-7 באוקטובר היו זוג אומני הרחוב ניצן מינץ ובן זוגה המסתורי דֶדה, שעבודותיהם מעטרות קירות רבים בתל-אביב, בניו-יורק. שבורי לב, רחוקים מהמשפחה ומבודדים חברתית, הם עשו את הדבר היחיד שביכולתם ותיעלו את חוסר האונים לאקטיביזם אומנותי. הם מחליטים לעצב ולהדפיס פוסטרים עם הפנים והשמות של החטופים וקראו לתלייתם ברחובות. הם לא תיארו שהקמפיין הפרטי יניע המונים לפעולה, כשבמקביל תתעורר התנגדות פרו-פלסטינית שתוביל לאלימות מילולית ופיזית, ולסיקור תקשורתי נרחב. (yes)

לוט בערפל

שלושת גבולותיה של ישראל נתונים כבר תקופה ארוכה בכוננות גבוהה. מאז 7 באוקטובר אי-הוודאות לגבי הצעד הבא של האויב מותיר את התושבים במצב של תעתוע מתמשך. הלחץ מביא למצבים הזויים, שלא ברור מתי ואם יסתיימו. בדוקו הקצר של יואב בירן, מובאים סיפורים שנעים בין גבולות מוחשיים לבין גבולות מדומיינים, המציירים את דיוקנה של חברה שמנסה לקום מן האפר. (HOT)

קצינת נפגעים, גולני

מאז שהחלה המלחמה איבדה חטיבת גולני 83 מחייליה ומאות מהם נפצעו. ימיה של שיר נדל, קצינת הנפגעים של החטיבה, הפכו להיות ארוכים וקשים מהרגיל. בין דיווחי האימה שהיא מקבלת בזמן אמת מעזה, הלוויות התכופות, התמיכה במשפחות השכולות ובחיילים הפצועים, היא חייבת להישאר חזקה ולא ליפול לתהום העצב. (yes)

"קצינת נפגעים, גולני" (צילום: באדיבות yes דוקו, יחסי ציבור)
שיר נדל מתוך "קצינת נפגעים, גולני" | צילום: באדיבות yes דוקו, יחסי ציבור

עו"סיות במלחמה

סרטה הדוקומנטרי של ציפי קרליק מביא את סיפורן של העובדות הסוציאליות שמצאו את עצמן בעיצומה של מלחמה עוזרות לאנשים רבים מספור, כשאין להן רגע לעצור ולעזור גם לעצמן. (סלקום TV)

איפהתלכי

ג'יזל אלמקייס בת ה-85 ורינה אקיאן בת ה-84 הן שתי חברות טובות שנעקרו מבתיהן בשדרות. השתיים מנסות, כל אחת בדרכה, להתמודד עם הבית שהותירו מאחור ולהתאקלם בחייהן החדשים בעיר הגדולה תל אביב. ג'יזל ורינה לא נותנות למשבר הגדול בחייהן להפיל אותן, ועם הומור, רוח טובה וחברות אמת הן מנסות להתמזג בסביבה הזרה שאליה הגיעו, על אף הקשיים והקונפליקטים שנוצרו ביניהן והמרחק והגעגוע לבית. (yes)

"איפה תלכי" (צילום: באדיבות yes דוקו ו-HOT8, יחסי ציבור)
"איפה תלכי" | צילום: באדיבות yes דוקו ו-HOT8, יחסי ציבור

סדרות

שחר אדום

סדרת דרמה בהפקת yes ופוקס אנטרטיינמנט בת ארבעה פרקים, בכיכובם של יובל סמו, יעל אבקסיס ונעמי לבוב, שמבוססת על אירועים אמיתיים שהתרחשו ב-7 באוקטובר. כל פרק מתמקד בסיפור אחר: סמו מגלם את אבי ג'אן, מתנדב איחוד הצלה שירד עם חבריו באמבולנס להציל חיים ביישובי העוטף במהלך מתקפת הפתע של חמאס; יעל אבקסיס תשחק את דמותה של סבין תעסה, שניצלה בטבח בנתיב העשרה אך איבדה את בנה אור ובן זוגה לשעבר גיל כשהאחרון קפץ על רימון והציל את ילדיהם; נעמי לבוב תביא את סיפורה ההירואי של איה מידן, שתכננה בבוקר אותה שבת לצאת לרכיבה שגרתית על אופניים ומצאה את עצמה מסתתרת עם צעיר בדואי כששניהם מוקפים מחבלים; סוול אריאל אור ונועה קדר יגלמו בהתאמה את דמויותיהן של עמית אמר וגלי עמר, שתי צעירות שהגיעו לבלות בפסטיבל המוזיקה "נובה" והסתתרו בתוך תא קטן של שירותים כימיים. (yes)

יובל סמו, "שחר אדום" (צילום: אבי דרעי, באדיבות yes)
יובל סמו, מתוך "שחר אדום" | צילום: אבי דרעי, באדיבות yes

היום שלא נגמר

בסדרה בת חמישה פרקים נפרסה היממה הקשה ביותר שידעה מדינת ישראל. יותר מ-100 מרואיינים בכל המוקדים שהותקפו בעוטף משחזרים את הסיוט שעברו, לפי שעות. (כאן 11)

"היום שלא נגמר" (צילום: באדיבות כאן 11, יחסי ציבור)
"היום שלא נגמר" | צילום: באדיבות כאן 11, יחסי ציבור

אינדי סיטי - עוטף עזה

"אינדי סיטי" הוא פרויקט קונספט ותיק המתעד את סצנת האינדי התוססת במוזיקה הישראלית בקליפים המצולמים בלוקיישנים שונים. במהלך 12 עונות צולמו כ-180 קליפים ששודרו במסגרת משבצת מיוחדת בערוץ HOT8. העונה הנוכחית של אינדי סיטי מוקדשת למקומות ולפנים של אנשי העוטף שספגו את המהלומה ב-7 באוקטובר, והיא כוללת שמונה קליפים בהשתתפות המוזיקאים חוה אלברשטיין, לולה מארש, החצר האחורית, טיפקס, ג'ימבו ג'יי, דניאל וייס, סער ליבן ואומני העוטף בשיתוף משפחות החטופים. שבעה מהקליפים צולמו בעוטף עזה (קיבוץ בארי, תחנת המשטרה בשדרות, מיגונית צומת גבולות ועוד), ואחד בכיכר החטופים בתל אביב.

תערוכות

יוכבד ליפשיץ, צלמת. רגעים ששרדו

יוכבד ליפשיץ בת ה-86 נחטפה לעזה מביתה שבקיבוץ ניר עוז יחד עם בעלה עודד. היא שוחררה כעבור 17 יום, אך עודד עדיין מוחזק גם שנה אחרי בשבי חמאס בעזה. במתקפת חמאס נחרב בית המשפחה, ואיתו נשרפו המצלמה של יוכבד, ציוד הצילום, הנגטיבים וארכיון הצילומים שלה שאותו החלה לאצור מאז גיל 16.

התערוכה, שמוצגת במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב עד 14 בדצמבר, כוללת צילומים מעבודתה רבת השנים ומתמקדת בשני נושאים מרכזיים: צילומים מהמחאה של קיבוץ ניר עוז נגד מלחמת לבנון הראשונה ב-1982, ותמונות מקוריות המתעדות את חיי היום-יום, הווי הקיבוץ וחיי המשפחות לאורך השנים. התיעודים המקוריים הם היחידים של יוכבד ששרדו את הטבח משום שנשמרו אצל בתה, האומנית שרון ליפשיץ, שמתגוררת בלונדון.

יוכבד ליפשיץ
יוכבד ליפשיץ

מתוך התערוכה של יוכבד ליפשיץ (צילום: יח"צ)
מתוך התערוכה של יוכבד ליפשיץ | צילום: יח"צ

"אנחנו נובה"

בתערוכה הייחודית יוצגו יצירותיהם של שורדי ושורדות מסיבת הנובה ובני משפחותיהם. התערוכה משלבת טכניקות וסגנונות אמנותיים מגוונים ומעניקה הצצה אישית ועמוקה לעולמם הפנימי של המשתתפים והמשתתפות, במטרה לשקף את רוח הקהילה שנבנתה על ערכים של שותפות, חופש, אהבה למוזיקה וטבע, חברות וערבות הדדית. לחלק מהמציגים ישנו רקע באומנות כסטודנטים בבתי הספר בצלאל ושנקר, וחלקם ללא רקע מקצועי פורמלי שהגיעו ליצירה מתוך תהליך ריפוי. העבודות בתערוכה הן ממדיומים שונים, ביניהם: אקריליק על בד, רישום, ציור, וידיאו, ניפוח זכוכית, ציור דיגיטלי, עבודות ai, רתכות, סאונד ועוד. עוד במסגרת התערוכה יתקיים פרויקט זיכרון בשם "סיפורי נובה", במסגרתו ישתפו הניצולים את סיפורם האישי ועל מסע ההתמודדות שלהם מאז.

התערוכה, שאצרה יעל פרבר, תוצג בבית הצעירים מזא"ה 9 של עיריית תל אביב בימים שלישי-חמישי (8-10.10) וראשון-שני (13-14.10) החל מהשעה 17:30. הכניסה חופשית בהרשמה מראש.

אריק ורות פרץ (איור: יעל רוזנבאום)
איור של רות פרץ, חולה בניוון שרירים ושיתוק מוחין, שנרצחה עם אביה אריק במתקפת הטרור במסיבה ברעים | איור: יעל רוזנבאום

"מבעד עיניהם" - סיפורה של קהילת כפר עזה

לצד בארי, ניר עוז ונחל עוז, כפר עזה היה אחד מארבעת הקיבוצים שספגו את המתקפה הקשה ביותר ב-7 באוקטובר, תוך שחבריו מתמודדים עם אבדות רבות בנפש והרס כבד. 64 מחברי הקיבוץ נרצחו, אנשי כוחות ביטחון רבים שלחמו בגבורה איבדו את חייהם במתקפה הרצחנית, 19 מחברי הקיבוץ נחטפו, כאשר חמישה מהם - אמילי דמארי, דורון שטיינברכר, גלי וזיו ברמן, וקית' סיגל - עדיין בשבי, והמאבק לשחרורם לא תם.

התערוכה "מבעד עיניהם" נועדה להביא את סיפורו של הקיבוץ מנקודת מבטם של התושבים שחוו את התופת. בתערוכה יוצג סיפורה של הקהילה באמצעות תמונות, טקסטים ומסכי וידאו, לרבות סיפורם של החברים הרבים שנרצחו, של החטופים מבני הקיבוץ ששבו, שנרצחו ואלו שעדיין שם. בין השאר יוצגו סיפוריהם של חברי כיתת הכוננות, קבוצות הוואטסאפ הפעילות משעות התופת, תמונות של חלקת האלוהים שוקקת החיים לפני האסון ושל הבתים שנשרפו לאחריו, וכן כתבות ששודרו על המאורעות שהתחוללו שם. פרט לכך, יוצגו עבודות אומנות שנוצרו מתוך הכאב בתקופת השהות בשפיים - עדות לתקווה וכוח שחברי הקהילה מגלים כל שעה, כל יום.

התערוכה, שאצרה ימית ניומן, תוצג בקיבוץ שפיים שאליו פונו רבים מחברי הקיבוץ, ובו הם מתגוררים מאז. לשעות הפתיחה לציבור הרחב (בהרשמה מראש, כניסה מגיל 13 ומעלה)

התערוכה ״מבעד עיניהם״ – סיפורה של קהילת כפר עזה (צילום: בן כהן)
מתוך התערוכה "מבעד עיניהם" - סיפורה של קהילת כפר עזה | צילום: בן כהן

Come About

מיצב הווידאו של האומנית לי ינור, המוצג במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, משלב אומנות חזותית ותנועתית. התערוכה מזמינה לשוטטות פיזית ומטאפיזית, כשבחלל עצמו מוצגת זירה המכילה צורות מופשטות, משפטים קולנועיים ואמירות יום-יומיות הנוטלים כולם חלק במסע הזיכרון. העבודה משלבת צילום, סאונד וכוריאוגרפיה, ותוצג עד 10 בפברואר 2025.

מתוך התערוכה COME ABOUT של לי ינור (צילום: יח"צ)
התערוכה של לי ינור במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב | צילום: יח"צ