רגע לפני שהביע משאלה לרגל יום הולדתו ה-39, תומר קאפון הבין שיש תפילה אחת נוספת שהוא מבקש שתיענה. "המשאלות השנה השתנו", הוא אומר, "כל מי שעובר היום אירוע חשוב בחיים עם הזכות לברך או להתברך גם חושב על החטופים והמלחמה. תקווה היא מצרך נדיר בימינו, אז צריך להיאחז בה טוב-טוב".

עם השאיפה הזו טס קאפון אל קומיק-קון 2024, כנס הקומיקס הגדול בעולם שמתקיים בסוף השבוע בסן דייגו, בפורום שמושך אליו כמדי שנה עשרות אלפי גיקים ופריקים של גיבורי על, פנטזיה ומשחקי וידאו. "בכנס הקודם שהשתתפתי ב-2019 צילמנו את העונה הראשונה של The Boys", מספר תומר על "הבנים", הסאטירה הפרועה של אמזון על תעשיית גיבורי העל, שבה הוא מגלם את דמותו של פרנצ'י הצרפתי המשוגע. "עצרנו את הצילומים באחד הפרקים הראשונים והטיסו את כולנו לכנס. אף אחד עדיין לא הכיר את הסדרה, הקומיקס לא היה ידוע במיוחד, וכשהגענו לשם אף אחד לא ידע מי אנחנו. ניסינו להסביר להם על מה הסדרה, וזה לא ממש עבד. הם לא הבינו שבאנו להפוך את ז'אנר גיבורי העל ולתת טייק אחר לחלוטין. זו סגירת מעגל מבחינתנו לחזור עכשיו, אחרי שעלתה העונה הרביעית והסדרה זוכה לפופולריות".

הטריילר לעונה הרביעית:

כבר כמה שנים שמככב קאפון בקומדיה השחורה על חבורה שנאבקת בגיבורי על מושחתים שמעלו בתפקידם ומנצלים את כוחותיהם המיוחדים עבור טובות אישיות. זו סדרה שמספקת זווית מרעננת אך לא קלה לצפייה (דם בכל עבר ואיברים קטועים) על עולמם של הכל יכולים. בשבוע הראשון לעליית עונה 4 בחודש שעבר, "הבנים" הייתה הכותר השלישי הנצפה ביותר בשירותי הסטרימינג בארצות הברית עם לא פחות מ-1.2 מיליארד דקות הזרמה. פרנצ'י, אותו גבר מאצ'ואיסט בעל החזות הקשוחה, מפתיע בעודו יוצא מהארון במהלכה כביסקסואל. היינו מזהירים מפני ספוילר, אבל זה כבר לא כל כך סוד כשחשבון האינסטגרם של קאפון (שקפץ במאות אלפי עוקבים בעת האחרונה ומונה כעת יותר ממיליון) התפוצץ מרוב שאלות וטענות שהתקוממו על הכיוון שבו צעדה הדמות.

"כן, גם זה קיים", הוא אומר. "בתקופה שאנחנו חיים בה, ראינו והבנו כמה העולם סובל מהומופוביה, אנטישמיות וצורות שונות של שנאה".

תומר קאפון, "הבנים"
יוצא מהארון כביסקסואל בעונה החדשה. קאפון, "הבנים"

איך אתה קיבלת את התפנית בעלילה?

"אני לא חושב שהופתעתי. עיצבתי את הדמות ביחד עם יוצר הסדרה אריק קריפקי מהיום הראשון. זה לא בא ממקום של זהות או מודעות מינית. הדבר היחיד שהיה לי ברור שפרנצ'י לא מגדיר את עצמו, ואם מישהו ינסה - הוא ימצא את עצמו בצרות צרורות. זו דמות שנמצאת בעיניי בעולם של זיקיות תרבותיות כמו דיוויד בואי, מיק ג'אגר ואיגי פופ. אני זה שהחלטתי לגזור את החולצות שלי בסדרה ולהפוך אותן לחולצות בטן. למה? חשבתי שזה עובד ומגניב לדמות".

כשקרא את התסריט, מה שאתגר את קאפון בתהליך יצירת העונה החדשה לא היה מערכת היחסים של פרנצ'י עם גבר, אלא המעבר מדמות חצופה אך חביבה, משוגעת אך מצחיקה, אל רומן אפל בזמן שהוא נרדף בידי חטאי העבר. "פרנצ'י רצח את המשפחה של בן הזוג שלו כשהם היו צעירים יותר, והאהוב שלו לא יודע את זה. זו חתיכת סוד וחתיכת אתגר לשחק את זה. נכון, זו הפעם הראשונה שאני משחק דמות להט"בית וזה לא היה הדבר הכי טבעי בשבילי כסטרייט, אבל כל משימה כזו היא הזדמנות להוריד אגו ולקלף מעצמך שכבות. פרנצ'י הוא אותו ג'נטלמן צרפתי שמפרק לאנשים את הצורה. חוץ מזה, אני מקבל הודעות מרגשות מבני נוער להט"בים שמשתפים אותי שהם חווים בריונות ומצאו בפרנצ'י משהו חזק והרואי גם אם ההעדפה המינית שלו נתפסת כחולשה".

תומר קאפון, "הבנים" (צילום: באדיבות Amazon Prime, יחסי ציבור)
ג'נטלמן צרפתי משוגע. קאפון בדמותו של פרנצ'י, מתוך "הבנים" | צילום: באדיבות Amazon Prime, יחסי ציבור

מה שככל הנראה הרגיז חלקים גדולים יותר ממעריצי הסדרה, שמבססת את מעמדה כקאלט, היה עצם ההחלטה לשתף פעולה עם שחקן ישראלי על רקע המלחמה הנמשכת בעזה. "פרנצ'י היה תומך בפלסטינים", כתב אחד ממעודדי הגזלייטינג לקאפון, שהפך בעל כורחו למטרה עבור פרו-פלסטינים בשל היותו ישראלי, ציוני (מילת גנאי שגורה בפי אנטי-ישראלים) ולוחם צה"ל בעברו.

הוא מצטרף לרשימה אקסקלוסיבית למדי של ישראלים שהשתתפו בקומיק-קון הנחשב. לפניו, כמובן, גל גדות שנכנסה למגפיה של וונדר וומן וכבר יודעת דבר או שניים על מוקשים של שחקנית ישראלית שמנהלת קריירה הוליוודית מצליחה. "לצערי, זה מתערבב עם העבודה שלי כשחקן וברור שזה לא דבר קל. אני אמור להתחבא מאחורי התפקידים שלי, אבל גודל השעה גרם לי להבין שאם אתקל במצב שאני צריך לשים את עצמי לפני משהו, אני אעשה את זה".

טקסים, פסטיבלים ושטיחים אדומים מעבר לים הם זירה משנית למחאות וצעדות אנטי-ישראליות. אתה מכין את עצמך לאפשרות שזה יקרה בקומיק-קון?

"אשקר אם אגיד לך שיש דרך להכין את עצמי באופן הרמטי. לפני השיחה שלנו פתחתי את הארון ולבשתי את החולצה הזו", הוא מציג דרך הזום חולצה שחורה ועליה הכיתוב הענק בלבן "פאק חמאס". "אמרתי לעצמי שאתייעץ איתך אם זה רעיון טוב ללכת איתה לקומיק-קון (צוחק). בסוף האותנטיות מנצחת. אני בא עם מי ומה שאני, ועם סט הערכים שגדלתי עליו. אני שחקן יהודי, ישראלי, שאוהב את המדינה שלו שממוקמת בנקודה פיצית על המפה בזמן שכולם אוהבים להצביע עליה ולכעוס עליה. זה מה שיש ועם זה ננצח. אפרופו יום הולדת, עברו מספיק שנים כדי להבין שאני לא יכול להיות מישהו אחר. כשאני מסתכל על עצמי, אני כן הגבר הישראלי הזה - חצי מזרחי, חצי אשכנזי עם דעות שוויוניות".

"מצד שני, אני גם לא מסוג האנשים שבאים ללטף עם מסרים ציוניים. בעולם יש מי שמאמינים שהייתי רוצח בשירות הצבאי שלי, וכמובן שבשבילי זו הייתה אחת החוויות החזקות אי פעם", מוסיף קאפון, ששירת כלוחם בגדוד 202 של חטיבת הצנחנים. "אותה חוויה גרמה לי לשנות ב-180 מעלות את התפיסה ומאז הייתי רודף שלום. קטונתי מלהסביר ולהיכנס לעומק המורכבות של היחסים עם שכנינו, גם אם 'שכנים' זו מילה עדינה מדי לימים אלה. אני אומנם לא חיה פוליטית, אבל את הדעות שלי מעולם לא הסתרתי וכבר נתתי את שני השקלים שלי לגבי מה שאני חושב על הממשלה והעומדים בראשה. אי אפשר לקרוא להם מנהיגים".

קאפון מוסיף: "עד שלא נתעורר, נחזיר את החטופים שלנו ונפתח את העיניים לכך שצריך לעשות כמה שינויים בסיסיים - לא באמת נוכל לקרוא לעצמנו מדינה. אנחנו נהיה רק צל של משהו שנוכל אולי לקרוא לו ישראל, אבל נחיה בשקר. העולם והקהילה היהודית בתפוצות מקבלים את האנרגיה הלא קוהרנטית הזו שלנו".

תומר קאפון (צילום: אור דנון)
תומר קאפון | צילום: אור דנון

תומר קאפון (צילום: סיימון אלמלם)
תומר קאפון | צילום: סיימון אלמלם

דברים שרואים משם

החברים לסט הצילומים (בין היתר: קארל אורבן, ג'ק קווייד, אנתוני סטאר וארין מוריארטי) מתעניינים בשלומך האישי מאז שהחלה המלחמה? עד כמה הם מודעים למה שקורה כאן?

"לא מודעים, דברים שרואים משם לא רואים מכאן. בגלל שאני חי על הקו, אני מבקר ומטייל בכל מיני מדינות. אני טס עכשיו לקליפורניה, הייתי לפני שלושה שבועות באירופה, ורק מרחוק אתה מבין כמה אנחנו מנותקים ממה שקורה בעולם - עם כמה שאנחנו חושבים שהמצב בישראל קשוח. אתה ואני מדברים בשפה מסוימת תרתי משמע ורואים ערוצים מסוימים, אבל בכל רשת טלוויזיה זרה התמונות הן אחרות לגמרי ומציגות אזור סכסוך מוכה אסון. זה משפיע על דעת הקהל ואתה מרגיש את זה".

"אז בהתחלה החברים דאגו לי, למשפחה שלי ולמדינה שלי וניסו לעזור. ההיפוך קרה רק בגלל הכישלון החרוץ של הפוליטיקאים שלנו, שלא השכילו במשך שנים להקים מערכות מקצועיות גרידא עם מומחים לתודעה ותוכניות למיגור אנטישמיות. ראיתי את זה מקרוב וזה מקשה עליי ועל עוד ישראלים שמתגוררים בחו"ל, לא רק כאלה שעוסקים בתחום הבידור והתרבות. לכן, דווקא בתקופה כזו אנחנו צריכים להתפכח, לגלות ענווה וצניעות ולהעריך מחדש איך אנחנו ניגשים לעולם. לבוא ולומר מה עשו לי, מה שתו לי ומה אכלו לי, לא יעזור. אומרים שההגנה הכי טובה היא התקפה - אבל לא במקרה הזה".

אני חושב למשל על הקומיקאי היהודי סת' רוגן, אחד המפיקים שעיבד את "הבנים" לסדרה. יצא לכם לדבר על המצב?

"כן, דיברתי איתו, עם השותף שלו אוון גולדברג ועם היוצר אריק קריפקי. באמצעות הבמאי גיא נתיב הזמנתי אותם להקרנת 'סרט הזוועות' בלוס אנג'לס".

והגיעו?

"אני לא בטוח אם הם הגיעו, אבל אני חושב שהם ראו את הסרט בסופו של דבר בזכות זה".

תומר קאפון (צילום: סיימון אלמלם)
תומר קאפון | צילום: סיימון אלמלם

"שיבואו איתי לעצרת במוצאי שבת, יחבקו אבא או אח של חטוף, ויגידו שיש שם משהו פוליטי"

לאחרונה צילם קאפון סרטון קצר לצד קרובי חטופים שבו עודד ישראלים באשר הם להגיע לדרך בגין בתל אביב לאות הזדהות עם המאבק להשבתם והקריאה החד-משמעית לחתום על עסקה שתחזיר אותם. בתגובות ברשת, יש מי שאשכרה חשב שזו "הפגנה של השמאל שתפס טרמפ" או "הפגנות לא חוקיות". למרבה הצער, לא מדובר בבוטים חסרי לב אלא בטוקבקיסטים אומללים שזכו למאות לייקים על התגובות המדוברות.

"קודם כל, מעצבן אותי שאנשים קוראים לזה 'הפגנה'", משיב תומר. "עומדות שם לבד משפחות חטופים עם שלטים של הילדים, ההורים והאחים שלהן, וזועקות מול מתקן ממשלתי 'תשחררו את אהובינו מהשבי'. הם מבקשים מהמדינה לעשות את מה שהיא צריכה לעשות ולשלם מחירים כבדים בזמן שיש בני אדם שנמקים בשבי. מסביב למשפחות יש כל מיני פלגים ומחאות שונות אבל זה לא קשור אליהן. מי שבאמת חושב ככה, שיבוא איתי במוצאי שבת לעצרת, יחבק אבא או אח של חטוף, ויגיד שיש שם משהו פוליטי".

קאפון מספר כי בני המשפחות הם אלו שביקשו ממנו להצטלם איתן. "זה היה עצוב נורא. אם הם צריכים את הקול שלי כדי שהציבור יגיע לתמוך בהם בסיוט הזה, אז כמובן שאעשה את זה בלי לחשוב פעמיים. במלחמה הזו מצאתי את עצמי בסיטואציות הזויות שבהם סייעתי לייבא לוחות קרמיים מיוון כדי לספק אפודים ללוחמים. בגלל ששיחקתי בסדרה "תאג"ד", רופאות פנו אליי עם תרומות כי חשבו שיש לי קשר כלשהו לחיל הרפואה. בסוף השגנו תרומות למאהלי רפואה גדולים מחוץ לרצועת עזה. במצב הכאוטי הזה נולדו יוזמות אזרחיות מדהימות, ואחרי כמה שנים בקנדה שמחתי להיות כאן ולהתערבב שוב עם האנשים. יש פה כל כך הרבה טוב ומגיע לנו הרבה יותר".

תומר קאפון ב"בשבילה גיבורים עפים" (צילום: מתוך "בשבילה גיבורים עפים", קשת 12)
גילם לוחם פוסט-טראומטי בסדרה. מתוך "בשבילה גיבורים עפים" | צילום: מתוך "בשבילה גיבורים עפים", קשת 12

כבר כמה שנים שהוא מתגורר עם אשתו אורטל בן שושן בטורונטו. דווקא השנה, אחרי שסיים בקיץ שעבר את צילומי "הבנים", שהה רוב הזמן בארץ. "באופן מוזר, לא הייתי רוצה להיות בשום מקום אחר כשדבר כזה קורה. יותר מזה, אני לא נלהב לארוז את הדברים שלי ולחזור. לשחקנים יהודים בעולם לא בהכרח קל יותר בלונדון, ניו יורק או לוס אנג'לס. לא מזמן הייתי באתונה ונקלעתי להפגנה פרו-פלסטינית אלימה. היה רגע שאפילו לקחתי מפתחות, החזקתי בין האצבעות וחיכיתי לראות אם משהו יקרה".

"כסף מייצר נוחות, אבל לא יכול לפתור שום בעיה מהותית שקיימת עם עצמך בפנים. בסוף, בין אקשן לקאט, הכול אותו הדבר"

קאפון, זוכה פרס אופיר לשחקן המשנה על תפקידו בסרט "שבוע ויום", מוכר לרבים כבועז מ"פאודה" וסופו הטרגי של המסתערב בעונה הראשונה. בהמשך, הוא גם כיכב בסדרות "תאג"ד" ו"בשבילה גיבורים עפים" בדמויותיהם של דניאל החובש הקרבי הכריזמטי ואביב הלוחם הפוסט-טראומטי. אחרי כמה תפקידים בולטים בז'אנר הביטחוני והצבאי, הוא שבה את ליבם של צופי הסדרה "אחד על אחד", שבה גילם את מוטי הרגיש, מורה פרטי שנעזר בעבודתו כדי להתמודד עם אובדן, אהבה והתבגרות.

בכתבה קודמת איתך בחדשות 12, שיתפת איך בארץ הפרצוף שלך הופיע בכל פינה אבל לא היה לך כסף לשכר דירה. ספר לי על הפערים האלה בין תל אביב להוליווד.

"כסף מייצר נוחות מצד אחד, אבל לא ממלא או יכול לפתור שום בעיה מהותית שקיימת עם עצמך בפנים. בסוף, בין אקשן לקאט, הכול אותו הדבר. הסביבה וההיקף של הסטים זה מה שכסף מאפשר, אבל יש כל כך הרבה פרויקטים בחו"ל עם תקציבים של מיליוני דולרים שיוצאים פשוט חרא. עם כל הסטרימרים שנכנסו למשחק, יש כיום כ-200 סדרות שיוצאות בשנה. מתוכן אולי עשר סדרות שממשיכות ויש להן קיום".

בינתיים, צילומים לעונה החמישית של "הבנים" כבר הוזמנו, לצד סרט הוליוודי שייצא בהמשך שבו הוא מככב לצד השחקנים לורנס פישבורן וקייסי אפלק. "The Boys לא נותנת לי המון זמן. כשאני חושב על זה, פרנצ'י הוא מערכת היחסים הכי ארוכה שהייתה לי בעולם המשחק. אני די ידוע כמי שלא עושה עונות שניות בישראל, ומישהו אפילו אמר לי שככה קוראים לי בתעשייה. 'השחקן שלא ממשיך לעונה שנייה'".

נקווה ש"הבנים" רשמה תקדים. התפקידים והקריירה בישראל נמשכים מבחינתך?

"הייתי אמור לשחק בשתי סדרות אקשן ביטחוניות אחת אחרי השנייה, אבל אז הגיע 7 באוקטובר והחלטתי שאני לא מסוגל כרגע. הבנתי שלא בא לי, לא נכון לי ואני לא אשרת את הסדרה והסיפור בגלל תסכול. יש לנו את המציאות ואני לא רוצה להוסיף תוכן מהסוג הזה. אז בחרתי לעשות שיפט רציני, ואז הגיעה ההצעה לקומדיה רומנטית בשם 'מפיקת החתונות' עם עדי חבשוש שתעלה בקרוב בקשת 12".

"כן היה לי חשוב לעבוד בארץ בתקופה שהייתי כאן. החברים שלי הם מהתעשייה - אומנם פחות שחקנים ויותר צלמים, במאים ועובדי הפקה מכל הסטים לאורך השנים - ורציתי להיות חלק ממשהו שמתניע שוב את היצירה המקומית. היה מורכב לצלם קומדיה רומנטית בזמן הזה, ואתה אומר לעצמך - אלוהים ישמור, זה מה שאתה עושה עכשיו? אבל אתה גם חושב על האופק, על העתיד והילדים שגדלים כאן. לוותר על היום-יום שלנו זה עוד ניצחון לאויבינו. אני חושב שעשינו סדרה מקסימה והלוואי שזה יהיה הממתק הטלוויזיוני בקושי הגדול שאנחנו חווים. כמו מדיטציה טובה".