"אינדל" שעלתה לפני כחודש, הוכתרה על ידי המבקרים כסדרה שעדיין לא נראיתה כמותה על המסך הישראלי. דרמת הפשע המשודרת ב-HOT, שיצרו אינדל קבדה (יוצא "האח הגדול") ואורי ויסברוד, מבוססת על סיפור חייו של הראשון. במרכזה, עבריין אתיופי בן 20 שחי באשדוד, שדרכו, מנסה אינדל לצייר במכחול דק סיפור של חברה שקולה לא מושמע מספיק. לפחות לא מספיק חזק. יוצרי הסדרה הפקידו את דמותו של הגיבור בידיו של יניב אלמנך, שבעבר שיחק בסדרה "עלומים".
את הריאיון הזה הוא עושה בחשש. לא בטוח האם ואיך לפתוח את הפצעים, חלקם עודם מדממים, של העדה האתיופית. אלמנך בן ה-24 נולד וגדל בבאר שבע. "כנער, חברים שלי ואני היינו מסתובבים מחוץ לבית. בקניון שאול המלך בבאר שבע היו חוגים שהיינו הולכים לראות, לפעמים להפריע להם, מי שהייתה אחראית שם הזמינו אותנו להיכנס פנימה. ככה הגעתי למשחק". אחרי שנתקל במקרה בפלייר, עבר ללמוד בכפר הנוער 'ביכורים' בעוטף עזה, סמוך לקיבוץ מגן, שהוקם במטרה לטפח מצוינות באומנויות הבמה בקרב נוער מהפריפריה.
הדרך לתפקיד בסדרה הייתה ארוכה ומפותלת. "אלה היו שנתיים של אודישנים", הוא אומר על הכניסה הרשמית לסדרה שהעבודה עליה נמשכה כעשור. "היו שמועות בקהילה, ומודעה באינסטגרם. עברתי המון מבחנים מול אסף והמלהקת חמוטל. השתניתי פיזית, התבגרתי... טסטוסטרון," הוא מוסיף בחיוך. כשהוא מדבר על הדמות שהוא מגלם, אינדל, ניכר שהחיבור עמוק. "הרגשתי שזה שלי, שזה נוגע אליי. זה קרוב אליי, לא משהו רחוק. דיברתי עם בני משפחה, שאלתי את עצמי, ניסיתי להבין איפה זה תופס אותי ביום-יום, את הכאב אצלי בעדה. כל אחד חווה את זה בחייו".
התגובות לסדרה, לדבריו, היו מרגשות במיוחד. "התגובות מטורפות, אנשים מרגישים בנוח להיפתח אליי", מספר אלמנך. "מישהו אמר לי 'אני מרגיש מיוצג סוף-סוף, כאילו זו הכנסת שלי'. זה הכי מדהים שאפשר. הסדרה מביאה את הדברים כפי שהם ואני חושב שזו הסיבה שאנשים כל כך מתחברים אליה".
"הסדרה מציפה טריגרים"
לצד החששות והשאלה איך לגעת בנושא, היחס אל בני העדה האתיופית, כפי שהוא משתקף בסדרה, עולים גם בשיחה. "כל אינטרקציה עם שוטרים מלווה בהרפתקאות" הוא אומר. "עצם זה שאני שחור ועומד מול שוטר - זה כבר עניין". כשהוא מתבקש להיזכר בחוויה ספציפית הוא אומר: "בגיל הטיפש-עשרה התמזל מזלי, או שלא, אבל הייתי רחוק מהעיר. כשהייתי חוזר ונפגש עם חברים בפארקים, אז היו חוויות של לשפוך את האלכוהול, לדבר בצורה... זה ידיים וזה מסלים הרבה פעמים".
באופן אישי, חווית אלימות מצד שוטרים?
"זה אף פעם לא היה מאוד פיזי, אבל כן. פעם זה היה אחרת, יש התקדמות – אבל לא מספיק. אני מקווה שהסדרה תיתן בוסט לעניינים האלה. אני מרגיש שהיא מציפה טריגרים למי שחוו את זה על בשרם. לאחי ז"ל היו עניינים עם המשטרה, אני מרגיש שבגלל זה תמיד התרחקתי מזה. הוא נפטר בגיל 30. שמו היה יעקב, כמו בסדרה. הוא היה גאון בעיניי, אבל נפל בין הכיסאות. היו לו בעיות בריאותיות שהשתלבו עם סמים".
בפרק הראשון הדמות שלך אומרת את המשפט "כל החיים ההורים שלנו היו נחמדים, מה יצא להם מזה?". אתה מזדהה עם הביקורת הזו?
"הביקורת מאוד מדויקת. הרבה מגיע מהרצון להשתלב, אבל זה בהרבה תחומים. להוריד את עצמך ולא להגיב, לא לספר על ההיסטוריה ועל המקום שממנו אתה בא – כדי להשתלב. קרו הרבה עוולות לעדה שלנו וזה מרגיש שזה אף פעם לא היה מספיק חשוב כדי לצאת ולהגיד את זה. אני חי את הדברים האלה, עוד חווה אותם, קשה לי לדבר על זה".
אתה נחשף לביקורת על הסדרה? נטען שהסדרה מציגה את הצעירים האתיופים ואת הדמות של אינדל, בתור מי שבאופן אינהרנטי נמצאים על סף כניסה לעולם הפשע?
״אני בטוח שיש ביקורת וזה בסדר. זו אומנות. אני לא חושב שהסדרה מוגזמת. ככה אינדל חווה את הדברים. אני כן יכול להגיד – זה דומה, זה מזכיר, אני מרגיש מחובר. אינדל כתב את החיים שלו".
מה אתה חושב שצריך לקרות?
"קודם כל דברים כמו הסדרה. ייצוג. ברמה הלאומית, צריך שאתיופים יהיו בעמדות כוח, שיוכלו לתת קול. צריך לגשר על הפערים וגם אנחנו, צריכים להיות בטוחים בעצמנו".
לצד המשחק, אתה גם עוסק במוזיקה. מה התוכניות להמשך?
"הוצאתי אלבום לפני חודש וחצי, 'סיבה לכלום', אני עושה היפ הופ אתיופי עם קצת soul, בהשפעת מוזיקה ישראלית קלאסית כמו משפחת בנאי, אביתר ואהוד בנאי. אני רוצה להמשיך ליצור מוזיקה, להופיע. אני גם רוצה לשחק בעתיד, אבל כרגע לא. אני נותן לתחושה שלי להוביל אותי, עם ביטחון ואחריות".
"אינדל" משודרת בימי חמישי בשעה 22:00 ב-HOT3 וזמינה ב-HOT VOD וב-NEXT TV.