ועד חדשות 13 וארגון העיתונאים והעיתונאיות ערכו היום (ראשון) כנס חירום שכותרתו "מצילים את חדשות 13" כחלק מהמאבק המחריף בעקבות מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית החברה.

שמאלוב-ברקוביץ', לשעבר יו"ר הרשות השנייה וחברת כנסת ממפלגת קדימה הנחשבת למקורבת לראש הממשלה נתניהו, נבחרה בחודש שעבר בידי דירקטוריון חדשות 13 לעמוד בראש מערכת החדשות. ועד עובדי החברה הביע חשש כי הבחירה בה מונעת משיקולים פוליטיים שיפגעו בעצמאות התקשורתית ובחופש הפעולה העיתונאי של הכתבים. רק בשבוע שעבר הודיעה הנהלת רשת 13 על הורדתה מהמסך של התוכנית "אזור מלחמה" בהגשת רביב דרוקר, שזוכה לרייטינג גבוה יחסית לשידורי החדשות בערוץ.

"זהו המאבק הכי חשוב שניהלנו בחברת החדשות עד כה", התריע העיתונאי מתן חודורוב, יו"ר ועד עובדי חברת החדשות. "משימת ההגנה על עצמאות המערכת העיתונאית המפוארת שבנינו ב-20 שנה מפני השתלטות פוליטית עוינתמזימה שאם חלילה תצלח, אצלנו ובעוד כמה אולפנים, לא תישאר בישראל תקשורת חופשית באמת. ההתכנסות המשותפת של כולנו, ובמיוחד הסולידריות שהיא מבטאת, נועדה לשדר מסר ברור ליו"ר רשת נדב טופולסקי - בין אם תישאר בארץ או תטוס מכאן, לא תצליח לחמוק מאחריות למינוי שיהרוס את חדשות 13. אם אתה עוד שולט בבלמים, תלחץ עליהם עכשיו - לפני שהחברה כולה תמצא את עצמה ב'טוטאל לוס'. טופולסקי, זה עליך", אמר חודורוב, לקול מחיאות הכפיים של הקהל שכלל נציגויות מצד עיתונאים ומערכות תקשורת רבות בישראל.

מתן חודורוב בכנס החירום של חדשות 13
מתן חודורוב בכנס החירום של חדשות 13

עוד הוסיף: "בכל בוקר כשאני מתעורר, אני עוד מתפתה להאמין לרגע שכל זה היה חלום רע במיוחד: יוליה שמאלוב ברקוביץ'? חברת כנסת עם קשר היסטורי דחוק לתקשורת וג'ובים משרי ליכוד - זו באמת הדמות שהדירקטוריון בחר בה להוביל את חברת החדשות השנייה במדינה? רגולטורית שפעלה בתחבולות לסכל את המיזוג עם רשת, וסיימה את התפקיד ההוא בצל דוח חמור על תפקודה, מתיימרת להנהיג עכשיו את החברה שכמעט גרמה לסגירתה? פוליטיקאית מיזוגנית, שהציעה לשלול הטבות מנשים שבחרו בהורות יחידנית, זיהתה בעיה ערכית אצל רווקות בגיל מתקדם, ואפילו לעגה לנהגות בכביש - באמת אמורה לנהל עובדות ועובדים במאה ה-21? יוליה, גם אנחנו רוצים אישה בראש חברת החדשות, ויש מועמדות מצוינות. לא את. זה לא מפני שהיא כאילו ימנית, או טוענת שהיא רוצה לגוון, או מאיימת לקצץ למישהו במשכורת - כל אלה ספינים שנולדו בדיעבד. האמת יותר פשוטה, כמעט טריוויאלית: היא לא עיתונאית, היא פוליטיקאית".

חודורוב מתח ביקורת כי נציגי הציבור ששמאלוב-ברקוביץ' מינתה בימיה ברשות השנייה "מינו אותה בחזרה תוך ניגוד אינטרסים ודרדרו את החברה לכאוס". לדבריו, "גורמים פוליטיים חדרו לחברת החדשות. ערוץ 13 פועל לחיסול העיתונות הביקורתית. לא נסכים להיות הבאים בתור. זהו דגל שחור. אנו בוטחים בבית המשפט העליון שיכריע לטובת העיתונות החופשית".

רביב דרוקר אמר מעל הבמה: "כשפגשתי בפעם הראשונה את מנכ"ל רשת 13 אמיליאנו קלמזוק, הוא אמר לי שצריך לתקן את השעה 19:00 (הרצועה שבה שודרה "אזור מלחמה", תוכניתו של דרוקר). תקופה לאחר מכן, הוא אמר לי שיש לו רעיון איך להביא 10% רייטינג והוא יזמין אותי לפגישה. לא דיברנו מאז, אבל אחרי זה קיבלתי הודעה על הורדת התוכנית. אולי זו הדרך שלו להעלות את הרייטינג. האויב הכי גדול שלנו הוא הפחד, הספקנות והחשש מפני אסטרטגיה גדולה. כמי שנמצא ב'מפעל הנקניקיות' הזה, אני אומר לכם שמה שיש שם בעיקר זו רשלנות, טמטום והרבה מאוד ריקבון". דרוקר חתם את דבריו כי "אני משוכנע שאת ניסיון ההשתלטות הזה אנחנו נפרק ולא נשאיר אבן על אבן. כל מי שנתן יד לטירוף הזה לא יינקה ממנו".

רביב דרוקר
רביב דרוקר בכנס חדשות 13

פרשן חדשות 12 אמנון אברמוביץ' אמר מעל הבמה: "כל דקת שידור וכל מאמר נדמים כמוות רק למי שקיומו הוא תקשורתי בלבד. לכן הוא ימנה במישרין שר תקשורת ובעקיפין מנהלת תקשורת פוליטיקאית בעלי תפיסה טרום-מודרנית, קדמונית, שיסרסרו ביקורת ויזרימו אליו חנופה. ישראל היא חברה מופצלת ומוקפת אויבים. משום כך, חשוב לנסות לגבש אותה סביב תוכניות כמו 'אזור מלחמה' ולא להסיח את הדעת ולפזר עליה רק בידור ורק שעשועונים".

גם מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי "כאן" גולן יוכפז השתתף בכנס: "הציניות הגדולה היא שלציבור מספרים שזו חלק מהמלחמה ברגולציה והכוונה לעשות שוק חופשי של תקשורת ושבירת חסמים. המטרה האמיתית היא לקשור ברצועה קצרה את התקשורת הישראלית ולנהל אותה באופן מוחלט. לשלוט עריכתית בתוכן. לא הצלחנו להבהיר לציבור שהמלחמה על התקשורת איננה מלחמת פרנסה של עובדיה, אלא מלחמת קיומה של הדמוקרטיה הישראלית".

עיתונאי החברה, בהם דרוקר, חודורוב, נגה ניר נאמן וצמד המגישים של המהדורה המרכזית הילה קורח ואודי סגל, כבר התבטאו בפומבי נגד מינויה של שמאלוב-ברקוביץ' והחליטו לצאת למאבק על פניה של העיתונות החופשית. בכנס נכחו שורה ארוכה של עיתונאים מכלי התקשורת השונים, ובהם טלי מורנו, רינו צרור, בן כספית, קובי מידן, אילן לוקאץ', ענת סרגוסטי ויו"ר ארגון העיתונאים והעיתונאיות נורית קנטי.

במסגרת המאבק מבקשים עיתונאי חדשות 13 מדירקטוריון החברה למנות בראשה "עורך פעיל שאפשר לשאת אליו עיניים, שיגבה עיתונאים מול הממשלה ולא את השררה מול העיתונאים". ביום חמישי הבא יתקיים דיון בבית המשפט העליון בעתירתם של ועד עובדי החדשות וארגון העיתונאים נגד מינויה של המנכ"לית הנוכחית.

יו"ר רשת: "במאבק על עתיד חדשות 13 פועלים גורמי כוח לא מקצועיים, אני מציע שתלכו בדרך אחרת"

זמן קצר אחרי שהסתיים הכנס, יו"ר רשת נדב טופולסקי הפיץ מכתב לעובדי החברה ובו טען בין היתר כי הוא שתק במשך חודש "מתוך כבוד לעיתונאים, אבל למרבה הצער במאבק על עתיד חדשות 13 פועלים גם גורמי כוח לא מקצועיים, לא אתיים, בעלי אג'נדה מאוד ברורה. על כך לא אבליג. יש לי מחויבות לציבור הרחב, לבעלי המניות (טופולסקי הוא נציגו של בעל השליטה בחברה, המיליארדר לן בלווטניק) ולכלל עובדי הערוץ".

"אני מבקש מכם לחשוב שוב על הדרך שבה אתם הולכים", הוסיף טופולסקי. "גם בעבר הערוץ ידע סערות ואי-יציבות. מלחמה ומאבק פנימיים פוגעים בחברה ומחלישים את הבסיס האיתן שעמלנו כולנו לייצר לה. אני מציע שתלכו בדרך אחרת. יש דרכים אחרות ליישב מחלוקות כדי שהערוץ יפרח ויצליח וימלא את ייעודו". באשר לתוכניתו של דרוקר, התייחס טופולסקי כי זו "לא תחודש אך קולו של רביב ממשיך להישמע בערוץ בתוכניות אחרות". יו"ר רשת דחה על הסף את ההאשמות באשר לניסיון להטות את פעילותה של חברת החדשות לכיוון פוליטי מסוים: "שיח חמור ותלוש מהמציאות".