37 שנים אחרי מותו, זוהר ארגוב חוזר להופיע. כלומר, דמות אווטאר של ארגוב המנוח, שנוצרה – תיראו מופתעים – בטכנולוגיית בינה מלאכותית, צמד המילים השגור בפי כל בשנה האחרונה. במסיבת עיתונאים שנערכה היום (שלישי) בהאנגר 11, הווילון הורם, קולו של ארגוב נשמע ופני האווטאר ניבטו אל הקהל. כעבור שניות הצטרפו אליו חברי "הפרויקט של רביבו", בהשקת סדרת מופעים שנועדה לחלוק כבוד למי שנהפך ברבות הימים לאבא, ל"מלך", של הזמר המזרחי הישראלי. המופע גם עושה כבוד ליהודה קיסר, עמוד תווך נוסף במוזיקה המזרחית, שפרט על הגיטרה לצידו של ארגוב ומנגן במופע הנוכחי.

זוהר רבינוביץ', יזם ובמאי המופע, הכריז אחרי הפיילוט כי "36 שנים לאחר מותו, זוהר ארגוב חוזר להופיע על הבמות בישראל. הוא חוזר כאווטאר בדמותו ובקולו הייחודי. כשהבנו שהטכנולוגיה יכולה לעשות את זה, יצאנו לדרך. רון ביטון (יצרן להיטים ואחד מהשותפים להקמת האירוע), הציע שזוהר ארגוב 'יופיע' בחתונה שלו. זה התחיל כבדיחה והפך לדבר רציני שבו ניסינו לפצח איך אנחנו מעלים את זה לבמה. ואז זוהר ארגוב 'עלה' לשיר את 'בית משוגעים' של רן דנקר בחתונה שלו (שיר שכתב ביטון). כשראינו את הקהל בחתונה מגיב לדבר הזה, עם הטלפונים השלופים וההתלהבות המתפוצצת, היה לנו ברור שאנחנו צריכים לקחת את זה צעד קדימה. ראינו חבר'ה צעירים שמתרגשים לשמוע את זוהר ולראות אותו על הבמה".

דמות אווטאר של זוהר ארגוב עם הפרויקט של רביבו (צילום: דנה קופל)
אווטאר בדמותו של ארגוב עם חברי "הפרויקט של רביבו" | צילום: דנה קופל

מה היה אומר ארגוב עצמו על המופע הזה? אם לשפוט לפי "הפרח בגני", השיר שפתח את האירוע, הוא ככל הנראה היה מתרעם. המסורת מאחורי הצלילים מספרת שארגוב לא אהב את השיר, אבל שימי תבורי כמעט דרש שיבצע אותו בפסטיבל הזמר המזרחי ב-1982. השאר היסטוריה. אותה סדרת מופעים באותו האנגר בתל אביב יוצאת לדרך באישור משפחתו של ארגוב, שליוותה את התהליך מראשיתו, ונתנה את האישור להשתמש בקולו ובזכויות על שיריו. סנונית ראשונה ניתנה לפני כשנה וחצי עם צאת השיר "כאן לעולם", שבו – שוב בעזרת בינה מלאכותית – ארגוב "שר" עם עפרה חזה. לצד ההתלהבות, נרשמה ביקורת מסחרית על המהלך, גם בסביבתה הקרובה של הזמרת.

"אנחנו יודעים שיש תגובות לכאן ולכאן", הדגיש רבינוביץ', "ולכן היה לנו חשש גדול איך הקהל יקבל את זה. התחושה שעברה לכולנו כשזוהר 'עלה' לבמה בחתונה של רון, כשראינו איך הקהל מגיב ואיך זה מתנהל, ידענו שהקהל רוצה את זה ויהנה מזה. אנחנו ניגשים לזה בחרדת קודש, שאלנו את עצמנו המון פעמים איך זוהר היה נראה ונשמע ב-2024. הושקעו פה שעות על גבי שעות של מחשבה. אנחנו כמעט בטוחים שאנשים יבואו, יהנו ויקבלו את החוויה הכי קרובה שאפשר למופע של זוהר ארגוב".

"בחייאת רבאק, אתם רדומים"

"זוהר גם ילך על הבמה, זו רק טעימה קטנה", מבטיחים בהפקת המופע, בניהולו המוזיקלי של טל פורר, ומוסיפים כי לקראת המופעים לקהל הרחב יתבצע "פיין טיונינג" והם יהיו "הרבה יותר מציאותיים". ובאשר למציאות, כדי לחפות על קצוות המרקע שעליו הופיעה דמותו של ארגוב, כוונה תאורה צבעונית שסנוורה לעיתים את הקהל. אמנון ארגוב, אחיו של הזמר, התקשה להסתיר את ההתרגשות ואמר לקהל: "מה זה הדבר הזה? בחייאת רבאק, אתם רדומים. 36 שנה שחלמתי להיות בהופעה של זוהר, והיום זכיתי בפעם הראשונה".

דמות אווטאר של זוהר ארגוב עם הפרויקט של רביבו
קהל המעריצים של ארגוב יגיע? "כמעט בטוחים"

חברי "הפרויקט של רביבו", שמבצעים בהופעותיהם מחרוזת של שירים ים-תיכוניים, סיפרו כי "אוטוטו הפרויקט קיים 13 שנה וחוגג בר מצווה. בשנים האלה דאגנו תמיד לשמור ולשמר את המורשת המוזיקלית שזוהר השאיר לנו. כבר חצי שנה שאנחנו עובדים על המופע עם אנשים מוכשרים, וזו עוד הגשמת חלום".

שאלה מהותית מהקהל אל הרביבו'ז הציבה את הדילמה: האם הטכנולוגיה לא תייתר גם אותם על הבמה בעוד כמה שנים? ואולי כבר עכשיו? "כל עוד ישלמו לנו...", הם משיבים בהומור. "אם יש טכנולוגיה שמאפשרת לך להגשים חלום, קח את זה בשתי ידיים. יצירת אווטאר למישהו, בין אם הוא חי או מת, זה כבוד עצום".