עשרות מיליונים ברחבי העולם צפו בטקס הפתיחה של אולימפיאדת פריז 2024 ביום שישי האחרון, ולצד שמות ענק כמו סלין דיון, שריגשה והפתיעה את כולם כשהופיעה למרות המחלה הנדירה שלה, וליידי גאגא, שביצעה קלאסיקה צרפתית, הופיעה גם זמרת שפחות מוכרת לקהל הישראלי: איה נקמורה. הזמרת הצרפתייה, ילידת מאלי, בלטה בתלבושת מוזהבת, מלווה ברקדניות ובזיקוקים כשהיא שרה שני שירים שלה ועוד קלאסיקה צרפתית של הזמר שארל אזנבור.

כבר חודשים רבים לפני שהופיעה, נקמורה ספגה מתקפות גזעניות כשהתחילו להופיע דיווחים על הופעתה בטקס של אירוע הספורט הגדול בעולם. גם על ההופעה עצמה ספגה ביקורת, אבל בואו נתחיל מההתחלה: מי זו איה נקמורה? נקמורה נולדה בשם איה דניוקו בעיר הבירה של מאלי, במאקו. כילדה היא עברה עם משפחתה לצרפת, שם גדלה בפרברי פריז.

שם הבמה שלה, עם שם המשפחה היפני, הגיע מסדרה אותה אהבה כילדה: "הירוז", סדרת מד"ב בה מככבת דמות בשם הירו נקמורה. איה למדה אופנה בפריז אבל ויתרה מהר. היא גדלה במשפחה בה כולם שרים, אבל היא היחידה שהחליטה לנסות להפוך את התחביב המשפחתי לקריירה, וב-2017 זכתה לראשונה להצלחה עם כמה סינגלים. הפריצה הבלתי מעורערת שלה הגיעה ב-2018 עם השיר Djadja, שהפך ללהיט ענק במגוון מדינות אירופאיות, דרום אמריקאיות ואסייתיות, כולל ישראל. שיר האפרוביט הקצבי הגיע ל-971 מיליון צפיות ביוטיוב וכחצי מיליארד האזנות בספוטיפיי.

שורה ארוכה של להיטים בצרפת הפכו אותה במהרה לאחת הזמרות הפופולריות במדינה בשנים האחרונות, אבל הדרך לפסגה רצופה במתקפות אישיות וביקורת. כשדיווחים הגיעו בחודשים האחרונים על כך שנקמורה תופיע בטקס, היא זכתה לקיתונות של ארס מצד גורמים שמרניים וימנים קיצונים בצרפת. בכנס של מפלגת "רקונקט" הצרפתית שנערך בחודש מרץ צעקו את שמה של נקמורה והמתכנסים הגיבו בקריאות בוז.

בנוסף, קבוצה גזענית בשם The Natives הצטלמו לצד נהר הסן כשהם אוחזים בשלט בו נכתב בצרפתית: "אין סיכוי, איה, זאת פריז, לא השוק בבמאקו". רשת NBC דיווחה כי משטרת צרפת חוקרת מתקפות גזעניות נגד נקמורה. הזמרת הגיבה לדברים - אך שמרה על פאסון: נקמורה פרסמה את תמונת המוחים שאוחזים בשלט וכתבה: "אתה יכול להיות גזען, אבל לא חרש... זה מה שפוגע בך! הפכתי לנושא מספר 1 בוויכוחים, אבל מה אני באמת חייבת לכם? כלום". גם מארין לה פן, הפוליטיקאית הימנית הלאומנית, התנגדה להופעתה של נקמורה בטקס: "זו פרובוקציה והשפלה", הכריזה. 

 

למרות המחאות והסערות, נקמורה שמרה על ראש מורם, הגיעה לטקס והופיעה בו ללא תקלות מיוחדות. היא זכתה לביקורת על ההופעה - אבל לא מטעם גורמים גזעניים, אלא מצופים מאוכזבים ששמו לב לפלייבק הבולט בו השתמשה הזמרת במקום בשירה חיה: "לא יודע אם אפשר לקרוא לזה הופעה בכלל, להופיע עם פלייבק בטקס הזה זו בושה", כתב גולש אחד. "כל הבלאגן הזה סביב איה נקמורה רק כדי שהיא תשיר עם פלייבק?" תהה אחר. אחרים הגנו עליה: "מה חשבתם? כולם מופיעים עם פלייבק באירוע הזה, נראה לכם שיסתכנו בשירה חיה באירוע כל כך מסובך?".

כך או כך, עם עשרה להיטים שהגיעו לראש המצעד הצרפתי בשש השנים האחרונות ועם הופעה נוצצת במיוחד בטקס הפתיחה האולימפי, אין ספק שנקמורה הפכה לכוח שאי אפשר להתעלם ממנו בצרפת - ומחוצה לה.