בטינה פיינשטיין היא הלב הפועם של פרויקט "אינדי סיטי". היוצרת, שגם הפיקה, ביימה וערכה כבר 11 עונות שבהן צולמו עשרות רבות של קליפים המציגים את אומני סצנת האינדי במוזיקה הישראלית באתרים שונים ולעיתים לא שגרתיים. את המהדורה ה-12 במספר של הפרויקט, שתוקרן בפסטיבל "סאונדטראק" בסינמטק תל אביב בסוף השבוע הקרוב, לא ניתן לכנות עונה אלא שנה ארוכה שנגועה באובדן, טראומה קולקטיבית, הרס ושכול, לצד ניצני תקווה, שיקום ותקומה.
הסדרה הנוכחית הוקדשה לעוטף, חבל ארץ שדימם והופקר ב-7 באוקטובר. בכל אחד משמונת הקליפים משתתפים המוזיקאים חוה אלברשטיין, להקת "לולה מארש", חברי "החצר האחורית", טיפקס, הראפר ג'ימבו ג'יי, דניאל וייס, סער ליבן ואומני העוטף בשיתוף משפחות חטופים. שבעה מהם צולמו בעוטף, ואחד ברחבת כיכר החטופים שבתל אביב. שניים מהקליפים, עם וייס וחוה אלברשטיין, מוקרנים ב-N12 בבכורה.
דניאל וייס / שיר החופש
"אני רואה את המקום שגדלתי בו נשרף, עשן שחור", משחזר וייס, מוזיקאי מקיבוץ בארי, ששכל את שני הוריו. אביו שמוליק נרצח בטבח 7 באוקטובר בביתו, ואימו יהודית נחטפה וגופתה אותרה כחודש לאחר מכן ליד בית החולים שיפא שבעיר עזה. "עובר יום ועוד יום, ואנחנו לא יודעים מה קורה עם ההורים. אחרי שבוע הודיעו לנו שאבא שלנו נרצח. בשלושים של אבא, כשעשינו את הטקס, הודיעו שמצאו את הגופה של אמא בבית ממלוכד בעזה ליד שיפא".
"אני אוהב את זה שאני מגיע לכאב, ודרכו יוצר משהו חדש. מהדבר המכוער לעשות מונומנט, משהו יפה"
"בחרתי לצלם פה את הקליפ כי אני אוהב את זה שאני מגיע לכאב, ודרך הכאב אני יוצר משהו חדש. בעצם מהדבר המכוער הזה לעשות מונומנט, משהו יפה", הוא מסביר תוך כדי שהוא פוסע בשבילי הקיבוץ החרב. ב"שיר החופש" וייס תרגם בפרשנות עברית את שיר הגאולה האלמותי Redemption Song של זמר הרגאיי מג'מייקה בוב מארלי, שהוקלט שנה לפני מותו. הביצוע הכואב על אדמה חרוכה לא מותיר מקום לאדישות.
חוה אלברשטיין / ואיך אצלך
"כשכתבנו את השיר ערן (ויץ) ואני, כששרתי על מצב המדינה, זה היה משהו כללי כזה. מצב המדינה, אנחנו יודעים, הוא פעם ככה ופעם ככה אבל מעולם הוא לא היה ככה", מדגישה אלברשטיין בת ה-77, בהתייחסות נדירה של הזמרת המוערכת למלחמה. השיר "ואיך אצלך" יצא ב-2013 כחלק מאלבום האולפן השמיני שלה הנושא אותו שם.
"אני תמיד מנסה למצוא איזו נקודת אור, גם באפלה הגמורה שאנחנו נמצאים עכשיו. מצאתי לי משהו. בכל התקופה של האזעקות, כשכולנו היינו דבוקים לטלוויזיה, אז כל הזמן הופיעו שמות של יישובים שחוטפים את האזעקות. אז התחלתי לאסוף לעצמי שמות של כל מיני יישובים, והשניים שהכי אהבתי - אחד נקרא תושייה ואחד נקרא תקומה. אני לא יודעת איפה זה, אבל אני מוסרת להם ד"ש. אני מקווה שזה מה שיהיה, תושייה ותקומה. אמן".
יוצרת ובמאית הפרויקט בטינה פיינשטיין מספרת: "אינדי סיטי הוא פרויקט שהפך עם השנים להיות חלק בלתי נפרד ממני. העונה הזו הייתה קשה רגשית לעשייה. החל מסיור הלוקיישן, זו הייתה הפעם הראשונה שבה ראינו במו עינינו את האסון. קיבוץ בארי, תחנת המשטרה בשדרות, רעים ושטח מסיבת הנובה, הצילומים בכיכר החטופים, הצילומים במיגונית. איתן הצלם המוכשר של הפרויקט ואני פשוט התפרקנו בבכי".
"ניגשתי לפרויקט השנה ביראת קודש ממש", היא ממשיכה, "הרגשתי שהתפקיד שלנו הוא לספר סיפור על שכול כבד ומצב בלתי ניתן להכלה, אבל בו-זמנית הוא מסע מוזיקלי בין כאב לתקווה. ממש כמו שחוה אלברשטיין אומרת בראיון 'אני מקווה שתהיה תקומה ותושייה'. אני מאוד אוהבת את חוה, וזה כבוד עצום עבורי שהסכימה להשתתף בפרויקט. אני מאוד מתחברת למשפט הזה, לתקווה שהוא אוצר בו, יש בו משהו חלוצי ומחזק לשמוע את הדברים האלה ממנה".
"אני נפעמת מדניאל וייס, מתרגשת כל פעם מחדש. כמה אצילות, כמה כוחות, כישרון ונשמה יש בבחור הזה. כשדיברנו על איפה נצלם את דניאל בבארי, חשבתי שנצלם בחוץ. דניאל ביקש לצלם בתוך הבית. כשהוא צעד לתוך הפריים עם הגיטרה והסתכלתי עליו, חשבתי כמה הוא עבר, כמה כאב, כמה סבל, והנה, כמו שהוא אמר 'אני מגיע לכאב, ודרך הכאב יוצר משהו חדש, משהו יפה'".
"אינדי סיטי הוא ארכיון חי, והיה חשוב לי לתעד את המפגש הכאוב הזה בין אומנות ומלחמה", הוסיפה פיינשטיין. "היה לי חשוב שהשנה הזו תופיע בערוץ וגם להפיץ את הסיפור שלנו דרך המוזיקה למיליוני הצופים. מוזיקה פותחת את הלב, נותנת פרספקטיבה ומעודדת פתיחות בעיניי. אני מקווה שהפרויקט יעניק תקווה בשנה כל כך קשה וכואבת עבור כולנו, והכי חשוב שהחטופים יחזרו הביתה".
פסטיבל "סאונדטראק", שמטיל זרקור על החיבור הסינרגטי בין קולנוע למוזיקה, ייפתח בשלישי הקרוב בסינמטק תל אביב ויתקיים עד שבת. ביומו האחרון תיערך הקרנה רציפה של כל שמונת הקליפים, ולאחריה הרצאה ושיחה עם היוצרת. "הקולנוע והמוזיקה שזורים זה בזה מאז הולדת הקולנוע", מסרה מנכ"לית הסינמטק דינה פלד. "עוד הרבה לפני שילוב הסאונד בסרטים, ליוותה אותם מוזיקה חיה שנוגנה באולמות. גם השנה מציג הפסטיבל מנעד רחב של ז'אנרים, ובהם ג'אז, פולק, רוק אלטרנטיבי, קראוטרוק ניסיוני, מוזיקה ים-תיכונית, רוק ישראלי, מוזיקה קובנית, מוזיקה הודית קלאסית, רגאיי ועוד".
"בפסטיבל השנה, ביוזמת איש התוכן והסושיאל הוותיק של הסינמטק עמית איצקר, יותר מ-50 סרטים ואירועים. סרטים מישראל ומהעולם, הקרנות בכורה, מפגשים עם יוצרי קולנוע ומוזיקאים, פאנלים, הרצאות, מופעים, הקרנות חצות, וגם תוכנית לילדים. ניתן דגש מיוחד ליצירה שנעשית בארץ ואנו מעניקים בכל שנה פרס מפעל חיים. השנה, ליוצר המוכשר נפתלי אלטר".
סדרת "אינדי סיטי – עוטף עזה" תעלה ב-3 באוקטובר בערוץ היוטיוב של הפרויקט וב-HOT8