עולם התרבות נפרד: נעמי פולני, כלת פרס ישראל, הזמרת, השחקנית והבמאית שנחשבת לאם הלהקות הצבאיות, הלכה לעולמה בגיל 96. היא הותירה אחריה שני ילדים מנישואיה לזמר המנוח ליאור ייני, יותם ואיה. הלוויתה תתקיים ביום שלישי, 16 באפריל, ב-11:30 בבית עלמין כנרת.
נעמי פולני, כלת פרס ישראל שכונתה ״מלכת הלהקות הצבאיות״ עזבה אותנו הבוקר והיא בת 96. נזכור באהבה ובהערכה את האם המייסדת של להקת התרנגולים הבלתי-נשכחת ומי שתרמה בכישרונה העצום לפיתוח התרבות הישראלית המקורית. בזכותה ולאורה התעצבה מנגינת חייהם של רבים מאיתנו. תנחומיי לבני משפחתה ולכל…
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) April 15, 2024
שר התרבות והספורט מיקי זוהר: "נעמי שימשה במשך עשרות שנים כפנים של עולם הבמה הישראלי, והיוותה חלק משמעותי ומשפיע בתרבות וביצירה הישראלית מראשית דרכה ועד היום. האנרגיות והתשוקה לבמה שאפיינו אותה יזכרו לעד. שמה ופועלה הגיע לכל בית בישראל, חצה דורות והגיע לכל בית בישראל. מורשתה ודרכה נצרבו לעד בהיכל הכבוד של התרבות הישראלית, יהי זכרה ברוך".
פולני נולדה באוגוסט 1927. ברבות השנים, צברה לה מעריצים רבים - רובם אומנים מוכרים ומוערכים שהיו בין תלמידיה. היא נחשבה מאז ומתמיד לדמות מעוררת השראה, נבונה, בעלת חוש הומור והייתה ידועה בשפתה הציורית והקפדנית.
היא הייתה חברה בלהקת הבידור של הפלמ"ח, הצ'יזבטרון, לצד אומנים נוספים כמו שייקה אופיר, גדעון זינגר ושלמה בר שביט. אופיר הוא מי שהמליץ לצרף אותה ללהקה, זאת לאחר שהשניים הכירו באולפן של תיאטרון האוהל. את הלהקה הקים מי שהפך לימים לחברה הטוב, המשורר והפזמונאי חיים חפר ז"ל. שיר הסולו שקיבלה פולני במסגרת חברותה בלהקה היה השיר "היו זמנים", ויחד עם אופיר היא ביצעה את הדואט "הי הג'יפ".
לאחר מלחמת העצמאות, החלה פולני לשחק בתיאטרון הקאמרי ולמדה מוזיקה וריקוד, מה שהכשיר אותה לביים בשנות ה-50 את הלהקות הצבאיות שהיו בראשית דרכן. בין הלהקות שאותן ביימה: להקת הנח"ל, להקת פיקוד צפון ולהקת גייסות השריון. סגנונה האמנותי נטמע בלהקות הצבאיות למשך שנים רבות, וגם במאים שהגיעו אחריה עבדו על פי שיטתה.
מ"התרנגולים" ועד "מישהו לרוץ איתו"
בראשית שנות ה-60 קיבצה פולני קבוצה של בוגרי הלהקות הצבאיות ששירתו תחת פיקודה. היא הציעה להם לחבור ללהקה חדשה, תחת השם "התרנגולים". מי שהמציא את שמה של הלהקה הוא דן בן אמוץ ז"ל, את מרבית הפזמונים כתב ללהקה חיים חפר ועל הלחנים הופקד בעיקר סשה ארגוב ז"ל.
הלהקה יצאה בשתי תכניות והייתה הצלחה גדולה. רבים משיריה של הלהקה הפכו לנכסי צאן ברזל והם מתנגנים בתחנות הרדיו עד היום: "שיר השכונה", "האם אמרו לך פעם", "השמלה הסגולה", "הכל זהב", ו"זמר אהבה לים" הם רק חלק קטן מהשירים המוכרים והאהובים של התרנגולים. בין חברי הלהקה היו יהורם גאון, ישראל פוליאקוב, שייקה לוי, גברי בנאי, עליזה רוזן, חנן גולדבלט וליאור ייני, בעלה לשעבר של פולני ואבי בנה.
בזכות "התרנגולים" קמה מאוחר יותר שלישיית "הגשש החיוור" שנחשבה כעבור עשרות שנים ללהקת הבידור הישראלית החשובה ביותר בכל הזמנים, ואף זכתה בפרס ישראל למפעל חיים על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה.
לאחר פירוק "התרנגולים", הקימה פולני הרכבים נוספים וביימה אותם, בהם, "החמציצים" ו"משירי תנועות הנוער". בשנת 1998 העלתה פולני במסגרת פסטיבל ישראל את המופע המיוחד "התרנגולים חוזרים" שבו בוצעו שירי הלהקה המיתולוגית. בשנות ה-2000 שבה פולני לשחק בקולנוע ובתיאטרון: היא השתתפה בסרטו של עודד דוידוף "מישהו לרוץ איתו" על פי ספרו של דויד גרוסמן, ובשנת 2009 שיחקה בהצגה "איולף הקטן" בתיאטרון הלאומי הבימה.
חיה בדוחק מדמי הביטוח הלאומי בלבד
ב-2013 פרסמו חבריה של פולני סטטוס בפייסבוק שחשף כי היא התקיימה מדמי הביטוח הלאומי בלבד, בסך 2,000 שקלים בחודש. החברים, בניסיון לסייע לרווחתה, קראו למשרד החינוך ולמשרד התרבות והספורט למצוא פתרון למצב. "למדינה יש חובה מוסרית כלפי אנשים שתרומתם משמעותית כל כך לתרבותה", נכתב בפוסט. "אנו מביאים עובדה זו לידיעתכם כדי לסייע לנעמי פולני לחיות בכבוד את השנים הבאות. אומנים ויוצרים שעבדו איתה ונהנו מכשרונה, כל שוחרי יצירתה - עזרו לנו לעזור לה וחשוב לעשות את זה מהר".
לאחר מכן נהנתה פולני מתמיכה כספית חד-פעמית שהגיעה בזכות מכירת הכרטיסים למופע המחווה שנערך לה במלאת 50 ללהקת התרנגולים, אולם גם כספי התרומה אזלו לאחר תקופה מסויימת, ופולני חיה מאז בדוחק. אלא שהבמאית המוכשרת, בצניעותה הידועה, סירבה לשוחח על מצבה הכלכלי ולפנות לעזרה. "יש לי הרבה חברים שעוזרים לי", אמרה אז לחדשות 2, "הם ממש סעד לי. אבל אני לא מעוניינת לעסוק בזה, למדינה יש הרבה מטלות אחרות".
לבסוף, התגייסו לעזרתה אנשי תחנת "רדיו ללא הפסקה" שהחליטו להציע לפולני עבודה. היא החלה לשמש עורכת מוזיקלית ברצועה "שבת עברית". "רבים משירי 'שבת עברית' הם נכסים תרבותיים שפולני ועמיתיה הרבים לדרך היו שותפים ליצירתם", הסביר בזמנו אייל פאר, מנכ"ל התחנה. "לכן, זה אך טבעי שפולני תיקח חלק מרכזי ברצועת השידור שאנו גאים בה. זאת גם הזדמנות עבורנו להוקיר תודה למי שנמנית על עמודי התווך של התרבות הישראלית, תודה שלעיתים שוכחים לומר".
ב-2019 קיבלה את פרס ישראל לתיאטרון ולמחול. נפתלי בנט, שר החינוך באותם ימים, אמר כי "פועלה התרבותי העשיר העניק לנו עשרות יצירות מחול, תיאטרון ומוסיקה", וכינה את פולני "לוחמת תרבות אמיתית". בריאיון לרגל הענקת הפרס היא אמרה: "יש בי שביב של שמחה, אני קמצנית".