תנועת ה-BDS פרסמה השבוע הודעת גינוי נגד החלטתו של גיטריסט להקת "רדיוהד" ג'וני גרינווד להופיע בשבוע שעבר במועדון הבארבי בתל אביב. גרינווד, שנשוי לאומנית הישראלית שרונה קטן, ניגן עם דודו טסה את אלבומם המשותף "ג'ארק קריבק" שהוציאו לפני שנה.

"בליל ראשון האחרון, בזמן שכוחות ישראליים הפציצו עקורים פלסטינים שמצאו מחסה במחנות אוהלים ברפיח וגרמו לשרפה שבה נספו גברים, נשים, ילדים ותינוקות, הופיע ג'וני גרינווד מ'רדיוהד' במרחק נסיעה קצרה משם בתל אביב", נכתב באתר האינטרנט של התנועה, ששמה לעצמה למטרה לקדם מניעת השקעות וחרם כלכלי, אקדמי ותרבותי על ישראל. פעיליה האשימו את גרינווד ב-artwashing, מושג שמתאר את הדרכים שבהן אנשים וגופים שגורמים לנזק סביבתי משתמשים באומנות כדי לנקות את התדמית הציבורית שלהם.

דודו טסה וג'וני גרינווד בהופעה בבארבי  (צילום: ליאור כתר)
הוציאו אלבום יחד. דודו טסה וג'וני גרינווד | צילום: ליאור כתר

"רדיוהד התעקשה להופיע ב-2017 באפרטהייד שבתל אביב על חורבות כפרים פלסטיניים שעברו טיהור אתני", כך לשון ההודעה של קמפיין החרם, שזוכר היטב את ההתעקשות של הלהקה לעלות על במת פארק הירקון בקיץ של אותה השנה למרות לחץ מצד פעילי BDS שקראו לבטל את האירוע. "להופיע בישראל זה לטייח במודע את הג'נוסייד שהיא מבצעת", עוד האשימו בהודעה. ממה התעלמה הודעת הגינוי של BDS? השתתפותו של גרינווד ערב קודם בהפגנה ברחוב קפלן נגד הממשלה ולמען שחרור החטופים, או לחילופין החיבור המוזיקלי בין יוצר ישראלי כמו דודו טסה לאומנים ערבים מרחבי המזרח התיכון.

"ג'וני גרינווד הוא מוזיקאי אדיר ואמיץ", יצא להגנתו חברו ושותפו ליצירה דודו טסה. "הרצון והבחירה שלנו כמוזיקאים (הוא אנגלי ואני יהודי-ישראלי, עם שורשים ערביים) תמיד היה וימשיך להיות לשאוף להבנת האחר, להכיר אותו ולהכיר לו אותנו באמצעות שפת המוזיקה. ההפך מטיפוח שיח חד-צדדי של חרמות ואיומים. המחרימים והמגנים לא מקדמים שום דבר מלבד עוד שנאה. אני מקווה ומאחל שההופעה של ג'וני ושלי תאחד ותחבר אנשים מרקעים שונים, ותהיה חלק מצעד קטן לעבר עתיד טוב יותר".

View this post on Instagram

A post shared by Dudu Tassa (@dudutassaofficial)

עם פרוץ המלחמה נדחה סיבוב ההופעות באירופה לקידום האלבום של טסה וגרינווד, אלא שבקרוב הם יחדשו את המסע המוזיקלי המשותף עם הופעות בפסטיבלים בפריז ובמדריד. "יש כאן מוזיקאים, לא פוליטיקאים", אמר טסה על הבמה בהופעה האחרונה בבארבי. "מוזיקה תמיד עשתה פלאים, שנדע ימים טובים יותר ושכולם יחזרו בשלום". גרינווד לא הוציא הגה לאורך ההופעה כולה, ומעדיף לתת למוזיקה לעשות את שלה. עוד בשבוע שעבר, השניים הופיעו בספונטניות בבר ה"תדר" שבתל אביב וגם השתתפו במופע המיוחד "הפסטיבל של ריף" לזכרו של סמל ריף הרוש, אחיינו של ג'וני, שהיה לוחם בהכשרה בבית הספר לקומנדו ונהרג בהיתקלות בדרום רצועת עזה.

דודו טסה וג'וני גרינווד בהופעה בבארבי  (צילום: ליאור כתר)
ג'וני גרינווד בבארבי | צילום: ליאור כתר

ללהקת "רדיוהד" עצמה יש היסטוריה ארוכה עם מעריציה הישראלים, שחרשו על השיר Creep כשעדיין נאבק בתחילת דרכו במצעדים הבריטיים. חבריה בהובלת הסולן תום יורק הופיעו בארץ כמה פעמים לאורך השנים, כשהפעם האחרונה הייתה ב-2017 בצל הלחץ הפוליטי הכבד מצד BDS ועמיתיה המפורסמים רוג'ר ווטרס ות'רסטון מור, לשעבר סולן הלהקה האלטרנטיבית סוניק יות'.