השחקנית והבמאית עינת ויצמן, שהתפרסמה בסדרה "הפוך" לפני יותר מ-20 שנה, ספדה לאסיר הביטחוני וליד דקה שמת השבוע ממחלת הסרטן בבית החולים אסף הרופא. יומיים לאחר שפרסמה את הדברים בעמוד הפייסבוק שלה, הגבילה ויצמן את הפוסט לחבריה ברשת בלבד.
עינת ויצמן מחקה את הפוסטhttps://t.co/ZW0cHWDbVF pic.twitter.com/HyDZVgMuW3
— Matan Amir️ (@matan_amirr) April 10, 2024
"וליד דקה ישב בכלא וכתב וכתב - מכתבים, סיפורים קצרים, מאמרים, ספרים", כתבה ויצמן לזכר דקה, בן 62 במותו, שלקח חלק בחוליה שחטפה ורצחה את החייל משה תמם ב-1984. לאחר שנידון למאסר עולם וסיים לרצות את העונש במלואו, הוא נידון לשתי שנות מאסר נוספות בגין הברחת טלפונים לכלא, בסיועו של חבר הכנסת לשעבר באסל גטאס.
"הוא לימד אותי מהי אנושיות ומהי מחשבה הומנית, והמילים שלו והכתבים שלו היו חלק מההצגות שלי", המשיכה ויצמן, שהוצבה בבחירות האחרונות במקום ה-6 ברשימת בל"ד לכנסת. "העולם בלעדיו חשוך יותר. האור מצטמצם". בפוסט בפייסבוק היא צירפה קטע של השחקן מוראד חסן מתוך ההצגה "בושה" שעלתה בתיאטרון בוושינגטון, שבו הוא קורא מספרו האחרון של דקה שיצא לאור, "סיפור סוד הזית".
המחזאית תכננה להדריך בחודש הבא קורס בנושא תיאטרון דוקומנטרי במסגרת תוכנית הכשרות של המרכז הקהילתי ת"א תרבות דה וינצ'י של עיריית תל אביב, אולם ל-N12 נודע כי הפעילות לא תתקיים לבקשתה.
ויצמן לא הייתה היחידה שנפרדה מדקה. המשטרה בוחנת אפשרות לפתוח בחקירה נגד ד"ר ענת מטר, מרצה בכירה בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב ופעילת שמאל, בעקבות הספד שהקדישה לדקה, ובו כתבה: "היה שלום חבר יקר ואהוב. היית ותהיה מקור השראה אינסופי. הלב איתכן, סנאא ומילאד. עם אסעד וכל המשפחה. ועם העם הפלסטיני כולו שאיבד היום אחד מבניו המעולים ביותר". במקביל, סטודנטים מהאוניברסיטה תובעים מההנהלה לפטרה לאלתר, ומוסד ההוראה הגיב: "מגנים ומוקיעים מכל וכל את דבריה".
ההצגה השנויה במחלוקת "הזמן המקביל" בבימויו של בשאר מורקוס, שעלתה ב-2014 בתיאטרון אל-מידאן בחיפה, נכתבה בהשראת סיפורו של דקה, ותיק האסירים הביטחוניים בכלא הישראלי ופעיל החזית העממית לשחרור פלסטין. התגובות הנסערות בעניינה במערכת הפוליטית הובילו להוצאתה מסל תרבות ולשלילת תקצוב התיאטרון במהלך שהובילה שרת התרבות לשעבר מירי רגב.