המעבר החד בין יום הזיכרון לחגיגות העצמאות תמיד היה נושא מעורר מחלוקת. נראה שהשנה – הוא יהיה קשה מתמיד, אולי אפילו בלתי אפשרי. חודש וחצי ליום העצמאות ה-76, ועדיין לא ברור לגמרי איך יראו החגיגות. בצל המלחמה והשכול, ברוב הערים והרשויות המקומיות עדיין מתלבטים האם וכיצד לקיים את חגיגות העצמאות.
בתקופה הזו הדיווחים בתקשורת, בדרך כלל, סובבים סביב המחירים היקרים שגובים אומני ואומניות ישראל עבור הופעות בערב העמוס ביותר בלוח השנה, אבל הפעם המצב השונה. משיחות עם גורמים שונים בתעשיית המוזיקה, עולה כי לצד אלה שלא מעוניינים להופיע ולקחת חלק בחגיגות, יש מי שההפסדים הכספיים הצפויים מעוררים דאגה ותרעומת.
"אחרי פורים צולע, בעצמאות היינו צריכים לעמוד על הרגליים", אומר ל-N12 שיר פינטו, מנהל אומנים ואיש יחסי ציבור. "מדובר על הרבה מאוד הופעות שהיו צריכות להכניס לתעשיית התרבות לפחות 150 מליון שקל ולתת אוויר, אחרי חצי שנה קשה ומורכבת".
"אך החלום ושברו", מוסיף פינטו, "אנחנו רואים איך כמו דומינו העיריות מבטלות אחת אחרי השנייה, במקום למצוא את האיזון הנכון ולהעניק תרבות חיונית לתושבים. אנשים הולכים להופעות ענק בפארק הירקון ובמנורה, אני לא מצליח להבין את זה. אני כן מחזק את ההחלטה לוותר על זיקוקים השנה בשל הרגישות".
גורם אחר מספר כי ישנן הופעות שכבר נסגרו מבעוד מועד, אך לפי שעה הוקפאו. "זה אינדיבידואלי גם לרשות או לעירייה, וגם לאומנים. יש כאלה שלא מרגישים בנוח". גורמים בכירים נוספים ציינו את ההפסדים הכלכליים מדאיגים גם בשל העובדה שבחצי השנה האחרונה הופיעו בהתנדבות (ובאהבה ורצון) בפני החיילים והמפונים.
בשל המורכבות, בערים מסוימות, כדוגמת ראשון לציון וגבעתיים, ערכו סקר בקרב התושבים כיצד לציין את אירועי העצמאות. רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון, אמר בריאיון: "ברור לכל שאי אפשר לעבור לסדר היום ללא התלבטות. ההחלטה לצאת לסקר הייתה ברורה, בסופו של דבר אני מתייעץ עם התושבים, האירועים הם עבורם ועל כן זה הכי טבעי בעולם שהם יביעו את דעתם. קיימנו סקר בפייסבוק ובסמסים שעליו ענו 20 אלף תושבים, שהחליטו פה אחד - הם מעוניינים לקיים אירועים אך ורק לילדים ולנוער".