שלט עם הכיתוב "מהנהר ועד הים - פלסטין תהיה חופשית" הוצג שלשום (רביעי) בידי שלושה פעילים פרו-פלסטינים שפרצו לבמה במהלך ערב הפתיחה של פסטיבל IDFA, אירוע הקולנוע הדוקומנטרי הגדול בעולם שמתקיים מדי שנה באמסטרדם.
"הגוף שלי רעד כשראיתי את התמונה הזו", אמר ל-N12 הבמאי ניצן גלעדי בהתייחסותו לאחד הפסטיבלים המובילים בעולם לסרטי תעודה. "בפסטיבל השתתפתי פעמיים עם שני סרטים שלי. אחד מהם התמקד בגיי פלסטיני שנאלץ לברוח מרמאללה כי החמאס איים על חייו. זה פסטיבל שקיבלתי מטעמו פרס זכויות אדם. אנחנו, כקולנוענים ישראלים, ביקרנו את המדינה שלנו והצגנו סרטים שמראים את המורכבות מכל הצדדים, גם כשמדברים על מצבם הנוראי של הפלסטינים. אבל ברגע שמדובר על ישראל והאסון שקרה לנו, פתאום כולם משתתקים. איך יכול להיות שקהילת הקולנוע שותקת על זה?"
היוצרת אביגיל שפרבר שיתפה את התיעוד בעמוד הפייסבוק שלה וכתבה: "בפתיחה של הפסטיבל הדוקומנטרי החשוב בעולם פעילים פרצו לבמה עם שלט שקורא להשמדת מדינת ישראל. הקהל הריע, מנהל הפסטיבל מחא כפיים, ואני חשבתי על אותם ילדים שהתחבאו בארון 20 שעות, בדיוק כמו אנה פרנק, ממש שם באמסטרדם, דקות הליכה מהאולם המפואר. אנחנו לא נשתוק על התרת דמנו. כולם מוזמנים להציף את הפסטיבל, משרד התרבות ההולנדי, את האומנים והיוצרים ששותקים".
בעקבות הסערה, המנהל האומנותי של הפסטיבל אורווה נירביה, שתועד מוחא כפיים לצד הנפת השלט, פרסם התנצלות באתר הפסטיבל שבה צוין כי "הסיסמה לא מייצגת אותנו ואנחנו לא תומכים בה בשום צורה. מתנצלים שזה פגע ברבים". לדברי נירביה, שטען כי הכרזה הייתה גלויה רק לקהל והוא לא הבחין בכתוב, הפסטיבל ההולנדי שואף ליצור "מרחב בטוח ופתוח לדיון אזרחי, לממש חירות, דמוקרטיה ושוויון ולהציג ראייה מורכבת של העולם והמצב האנושי".
לפי הדיווח במגזין וראייטי, ההתנצלות באה לאחר מכתב פתוח שעליו חתמו מפיקים ויוצרי קולנוע ישראלים, בהם יו"ר האקדמיה הישראלית לקולנוע ולטלוויזיה אסף אמיר, יו"ר איגוד המפיקים אדר שפרן ויו"ר הפורום הדוקומנטרי בישראל חגית בן יעקב, בו הם כתבו: "לאפשר ולהריע לשלט שמצהיר 'מהנהר ועד הים פלסטין תהיה חופשית' זו קריאה להשמדת ישראל, המולדת היהודית, ולהשמדתם של יהודים ככלל". עוד צוין במכתב כי "ללא ספק, מדובר בימים איומים לפלסטינים העזתים שסובלים מדי יום - כפי שאלו ימים איומים לאזרחי ישראל בעקבות הזוועות שביצע חמאס ב-7 באוקטובר, ועבור 240 חטופים שעדיין מוחזקים בידי ארגון הטרור".
"האירוע שהתרחש על במת הפסטיבל אסור היה שיתרחש", נמסר מהפורום הדוקומנטרי בישראל. "לא יעלה על הדעת שמנהל הפסטיבל הגדול והחשוב ביותר לתעשיית הקולנוע הדוקומנטרי יעמוד על במת הפסטיבל ויריע לשלט שהמשמעות שלו אחת - אין זכות קיום ליהודים במרחב שבו אנו חיים".
הפורום הוסיף כי "יוצרי קולנוע דוקומנטרי בארץ ובעולם הם מראשוני הלוחמים נגד הפרת זכויות אדם, אלו אנשים שמפנים את המבט למקומות אפלים ונלחמים שאלו יראו אור ויגיעו לקהל בעולם. המציאות שלנו כאן היא מורכבת, איומה ומדממת. רק לפני חודש נרצחו חברינו ואלו ששרדו עברו זוועות בלתי ניתנות לתיאור, שהן פשעי מלחמה בהגדרה. אנחנו מצפים מקהילת היוצרים הדוקומנטרים בעולם ומהנהלת הפסטיבל להוקיע באופן ברור ולא לשתף פעולה עם מסרים אנטישמיים".