המוזיאון לתרבות הפופ בסיאטל (MoPOP) הסיר השבוע כל אזכור לסופרת הבריטית הפופולרית ג'יי קיי רולינג בתערוכת "הארי פוטר", בשל עמדתה של מחברת סדרת הספרים המצליחה נגד הקהילה הטרנסית. מנהל התערוכות במוזיאון, טרנסג'נדר בעצמו, אישר את ההחלטה בפוסט ארוך שבו השווה את רולינג ליצורים בעלילת הספר המכונים "סוהרסנים": "ישות קרה, חסרת לב ושואבת כל זכר של שמחה".

"יש ישות מסוימת, קרה, חסרת לב ושואבת שמחה בעולם של הארי פוטר, והפעם, זה לא ממש דמנטור", כתב מנהל התצוגה כריס מור. "היינו שמחים לשתף פעולה עם התיאוריה באינטרנט שהספרים האלה נכתבו ללא מחברת, אך האדם המסוים הזה קצת קולני מדי עם השנאה והפילוג כדי שנתעלם ממנו. לפי שעה, האוצרים החליטו להסיר את כל הפריטים האומנותיים שנוגעים אליה בגלריה כדי להפחית מהשפעתה. זה לא פתרון מושלם, אבל זה מה שהצלחנו לעשות בטווח הקצר".

רולינג, שבעבר נחשבה בעיני רבים לסופרת אהודה ומעוררת השראה, נכנסה ב-2018 להיכל התהילה של עולם המדע הבדיוני והפנטזיה במוזיאון והודחה כעת בעקבות יחסה לטרנסג'נדרים. הסערה החלה כשב-2020 שיתפה רולינג מאמר דעה בחשבון הטוויטר שלה, שכותרתו "אנשים שמקבלים וסת", ועל כך צייצה בציניות: "אנשים עם מחזור? אני בטוחה שפעם הייתה מילה שמתארת את האנשים האלה" - השנה היא עמדה על דבריה ואף טענה כי מעריצי "הארי פוטר" היו אסירי תודה על מה שאמרה נגד טרנסקסואליות.

מתוך "הארי פוטר ואוצרות המוות" (צילום: Warner Bros. Pictures, יחסי ציבור)
מתוך "הארי פוטר ואוצרות המוות" | צילום: Warner Bros. Pictures, יחסי ציבור

פרט לכך, רולינג הביעה חשש מההקלות לעבור הליך לשינוי מגדרי בשל "דאגה" לביטחונן של נשים ביולוגיות. בצל סערת "חוק הטרנסג'נדרים" במדינה, היא אף תקפה את מנהיגת סקוטלנד לשעבר, ניקולה סטרג'ן, על ניסיונותיה של השרה הראשונה לשנות את החוק כדי לאפשר לאנשים להזדהות מבחינה מגדרית ללא אישור רפואי. בכך, הסופרת המשיכה להסתבך באמירות מעוררות מחלוקת עד שלדבריה קיבלה "מספיק איומי מוות כדי לכסות את הבית בטפט" לאחר שפרסמו באינטרנט את כתובת ביתה ומפגינים ערכו מחאה מחוצה לו.

למרות דבריה של הסופרת, המוזיאון שיבח את ספרי "הארי פוטר" ופירט על הישגיה הספרותיים של המחברת באותה התקופה. יחד עם זאת, מור האשים אותה בשימוש בסטריאוטיפים גזעניים, בודי שיימינג והיעדר ייצוג לקהילה הלהט"בית בספריה. "הבנו שרולינג הייתה בעיה, וזו הסיבה שתראו את הפריטים בתערוכה ללא כל אזכור או תמונה של המחברת", הוסיף.

מתוך האיחוד של "הארי פוטר", "החזרה להוגוורטס" (צילום: Nick Wall, באדיבות yes, יחסי ציבור)
מתוך האיחוד של "הארי פוטר": "החזרה להוגוורטס". גם אז רולינג הוחרמה | צילום: Nick Wall, באדיבות yes, יחסי ציבור

"אחרי הכול, דניאל רדקליף, אמה ווטסון ורופרט גרינט הם כולם בעלי ברית של הקהילה ומשמיעים את קולם", המשיך מור, בהתייחסותו למשולש הקוסמים המגלמים את הארי, הרמיוני ורון בהתאמה. רדקליף, למשל, אמר בשנה שעברה כי מעריצים צעירים דווקא נפגעו מדעותיה של רולינג, בעוד רופרט הבהיר: "נשים טרנסיות הן נשים, גברים טרנסים הם גברים".

דובר המוזיאון מסר בתגובה לעיתון הבריטי "טלגרף": "אנו גאים לתמוך בעובדים שלנו ועומדים באופן חד-משמעי עם הקהילות הא-בינאריות והטרנסג'נדריות. בעולם מפולג יותר ויותר, תרבות הפופ יכולה לאחד ולעורר השראה ושיח חשוב. חינוך וביטוי יצירתי הם חלק מהמחויבות שלנו לגיוון, שוויון והכלה, ואנו שואפים לקדם את אלו שנותרו מחוץ לשיחה המרכזית באמצעות הגברת הקולות והסיפורים שלא תמיד נראים על קירות המוזיאון".