השבוע הזה ייחתם בספר ההיסטוריה של הוליווד בכתם ורוד ענק. הסרט "ברבי", אפוס פמיניסטי בניצוחה של הבמאית גרטה גרוויג ("נשים קטנות", "ליידי בירד"), הצליח לשבור שיאים ולעשות מה שרוב הסרטים בעידן הנוכחי לא מצליחים לעשות - להוציא מאות מיליוני אנשים לבתי הקולנוע בכל העולם.
ביום שבו יצא "ברבי" לאוויר העולם, יצא גם הסרט "אופנהיימר". האחד, קומדיה סאטירית ורדרדה ומתקתקה לכאורה בכיכובם של מרגו רובי וריאן גוסלינג, והשני, דרמה המגוללת את סיפורו של רוברט אופנהיימר, אבי פצצת האטום, בבימויו של כריסטופר נולאן ובכיכובו של קיליאן מרפי.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
העלייה המשותפת, הניגודיות הנראית לעין והפרופיל התקשורתי הגבוה הולידו את "ברבנהיימר" - תופעת אינטרנט שהיכתה הדים עם אלפי ממים וסרטונים, ואף יצאה מתחום הרשתות החברתיות אל עבר העולם המוחשי. רבים ברחבי העולם מילאו את בתי הקולנוע וצפו בשני הסרטים באותו ערב - לבושים בוורוד ובשחור בהתאמה.
הבובה של חברת "מאטל" שבמשך שנים טיפחה אידיאל יופי נשי לא ריאלי, על גבול הלא אנושי, ניסתה בסרט אחד להפוך ממותג שמקדש את תרבות הצריכה לאייקון פמיניסטי מעודכן. במרכזו של הסרט נמצאת "ברבי קלאסית", שאותה מגלמת רובי, שמצליחה להשתחל לנעלי הבובה בקלות. בשיאו של עוד יום מושלם בברבילנד, יקום שבו נשים בלבד נמצאות בתפקידי מפתח, מתגנבת לראשה של הכוכבת הראשית מחשבה על מוות.
הרגע הזה, השיח הפנימי שברבי מנסה להסתיר מהברביות הפלסטיות האחרות הסובבות אותה, גורר שרשרת אירועים שבסופם היא יוצאת למסע אל העולם האמיתי, העולם שלנו, בניסיון למצוא את הפתרון לבעיית ההתפכחות שלה. אל המסע שלה מצטרף ללא הזמנה קן, שמצטייר לאורך הסרט כמי שנמצא בצילה של ברבי. קן נדהם מכמות הכוח שיש לגברים בעולמנו ומחליט לאמץ את הרעיונות שבהם הוא פוגש ולהביאם הביתה.
אלא שבעוד "ברבי" קוצרת הצלחה קופתית מסחררת והופכת לאירוע תרבותי עולמי היא זוכה לאויב לא צפוי - הימין בארצות הברית, שהחליט לנצל פוליטית את ההייפ העצום ולפרוק את זעמו על בובת הפלסטיק הבלונדינית. פוליטיקאים, פובליציסטים ושמרנים מעצבי דעת קהל תקפו את העלילה, שלטענתם מעודדת את מלחמת המינים. העובדה שבמסגרת היצירה הקולנועית נשים בלונדיניות, שחורות, שמנות וטרנסיות שולטות בעולם ועושות זאת בחסד, לא נעמה להם בלשון המעטה.
בן שפירו שורף ברבי - כ-2 מיליון צפיות
הגדיל לעשות העיתונאי היהודי-אמריקני הפופולרי בן שפירו, שמשתייך לימין בארצות הברית וסוחף אחריו מיליונים ברשתות החברתיות. במה שנראה כמו התקף טנטרום של 43 דקות, כינה שפירו את הסרט "זבל בוער" וטען שהוא "נועד להפריד בין גברים לנשים".
"טוב חברים, אני בדיוק חזרתי מהקולנוע, שם צפיתי ב'ברבי' וב'אופנהיימר'" אומר שפירו בטיזר קצרצר שקדם לסרטון הארוך. "אני אגיד לכם איזה מהם הוא שובר הקופות הטוב ביותר של 2023 ואיזה הוא אולי הגרוע ביותר". "לאלו מכם שכבר לא יכולים לחכות, אתן את הביקורת שלי על הסרט 'ברבי' בצורה הכי 'אופנהיימרית'" הוא מצהיר, ומעיף את הבובה לפח. מדליק גפרור ומצית את הזבל, בזמן שהצרחות של ברבי וקן שעולים בלהבות נשמעות ברקע.
תוך ארבעה ימים בלבד גרף הסרטון של שפירו כ-2 מיליון צפיות ואינספור התייחסויות ברשתות החברתית. לצד הביקורת על דבריו, צוין גם הדמיון באסתטיקה שלו, לזו של קן. "הוא שנא את הסרט כל כך שהוא היה צריך להתלבש כמו קן ולהצטלם עם הפוסטר שלו", כתב אחד הגולשים.
My brother in Christ.
— Disney Dan Becker (@DisneyDan) July 22, 2023
You are wearing a Ken cosplay. https://t.co/YiqUwomdHJ pic.twitter.com/ttI6SuxHof
"המפיקים שלי גררו אותי לראות את 'ברבי' וזה היה אחד הסרטים הכי 'woke' שראיתי אי פעם", צייץ שפירו בטוויטר כפרומו לסרטון המדובר. המילה "woke", שבה משתמש שפירו, הפכה בשנים האחרונות לשם נרדף לתרבות הפרוגרסיבית, למודעות לפערים בחברה ולקריאה, בין היתר, לשוויון בין גברים לנשים.
"בזבזתי שעתיים מזמני היקר, זה מכעיס מאוד", ממשיך שפירו ואומר בסרטון הארוך. "נשים נהגו לבנות את החברה, עכשיו הן מתלבשות בוורוד ומביאות בקבוקי יין לאולם ממוזג כדי לבכות בסולידריות עם שחקנית שמרצה לאמריקה על כמה קשה להיות אישה".
"'ברבי' היא מחאה פמיניסטית זועמת שנועדה במפורש להפריד בין גברים לנשים", הוסיף שפירו, שאחז בסרטון בערימת דפים עבה שכללה את הערותיו. "הנחת היסוד של הסרט מבחינה פוליטית, היא שגברים ונשים נמצאים בשני צדדים שונים והם שונאים אחד את השני. ופשוטו כמשמעו - הדרך היחידה שהעולם יהיה מאושר, היא אם גברים ונשים יתעלמו זה מזו".
"נשים נהגו לבנות את החברה, עכשיו הן מתלבשות בוורוד ומביאות בקבוקי יין לאולם ממוזג כדי לבכות בסולידריות עם שחקנית שמרצה לאמריקה על כמה קשה להיות אישה"
בן שפירו
הבובה מגיעה גם לקונגרס
שפירו הוא לא היחיד מהימין האמריקני שהסרט עורר בו צורך להביע ביקורת נוקבת. רעיונותיה של בובת הפלסטיק שחווה משבר אקזיסטנציאליסטי, הגיעו גם לקונגרס האמריקני. חבר הקונגרס הרפובליקני, מאט גייטס, השתתף במסיבת השקה ורודה לסרט שהתקיימה בוושינגטון יחד עם אשתו ג'ינג'ר. שניהם לבשו ורוד כפי שהורה קוד הלבוש, התלהבו מקופסת ברבי עצומה ולגמו קוקטיילים ורדרדים. הסרט עצמו, כך הסתבר לאחר מכן, פחות דיבר אליהם ומיד יצאה קריאה להתיישר הקו האנטי-ברביסטי ולהחרים את הסרט.
"הסרט זונח כל התייחסות לרעיון של אמונה או משפחה ומנסה לנרמל את הרעיון שגברים ונשים לא יכולים לשתף פעולה בצורה חיובית. איכס"
ג'ינג'ר גייטס, אשת חבר הקונגרס מאט גייטס
"ממש רציתי להנות מהסרט. הברבי שעליה גדלתי הייתה ייצוג של אפשרויות בלתי מוגבלות, קריירות מגוונות והעצמה נשית", כתבה גברת גייטס בטוויטר. "הסרט מ-2023 זונח כל התייחסות לרעיון של אמונה או משפחה ומנסה לנרמל את הרעיון שגברים ונשים לא יכולים לשתף פעולה בצורה חיובית. איכס".
Thinking about watching the Barbie movie?
— Ginger Gaetz (@LuckeyGinger) July 18, 2023
I'd recommend sticking to getting outfit inspiration and skipping the theater. Here's why:
The Barbie I grew up with was a representation of limitless possibilities, embracing diverse careers and feminine empowerment.
The 2023 Barbie… pic.twitter.com/AsparSgvS4
"זה אולי הסרט הכי אנטי-גברי שנוצר אי פעם", תקף איש התקשורת הימני ג'ק פוסוביץ'. העיתונאי פירס מורגן היגג בטון דומה והצטרף למקהלה. במאמר שהקדיש לנושא בניו יורק פוסט כתב: "אם הייתי עושה סרט שלועג לנשים כחסרות תועלת, תוקף את 'המטריארכיה' ומציג את כל הדברים הפמינסטיים כבולשיט רעיל, לא רק שהייתי מבוטל - הייתי מוצא להורג". אילון מאסק, הטרול מספר אחת של ימינו, הביע תרעומת גם הוא על הסרט וכתב בפלטפורמה שבבעלותו: "אם אתה עושה צ'ייסר בכל פעם שברבי אומרת את המילה 'פטריארכיה', תתעלף עד שהסרט יסתיים".
רשימת הגברים שפחות התחברו לסרט הוורוד עוד ארוכה. הפרשן הפוליטי מאט וולש, שכיכב בסרט התיעודי השמרני "מהי אישה?" שעורר סערה בארצות הברית, כינה את הסרט "פסטיבל התעמולה הפמיניסטי הכי אנטי-גברי שהועלה אי פעם על המסך" וכי הוא "מעדיף להיזרק אל תוך הרע געש" מאשר לצפות בו. וולש הוסיף עקיצה וכתב: "חיכיתי לצפות ב'אופנהיימר', ואז ראיתי שהרבה אנשים בטוויטר מתלוננים על זה שזה מדבר רק על גברים לבנים ועכשיו אני עוד יותר מצפה לראות אותו".
"אם אתה עושה צ'ייסר בכל פעם שברבי אומרת את המילה 'פטריארכיה', תתעלף עד שהסרט יסתיים"
אילון מאסק
"זה זמן טוב לזכור שהפמיניזם הרג הרבה יותר אנשים מאשר פצצת האטום", הגדיל והוסיף וולש כשהוא מתכוון לתפיסה מימין, שלפיה יש לאסור על נשים לעבור הפלה, "זה אולי הכוח ההרסני ביותר בתולדות האנושות. הוא הוסיף והאשים את האידיאולוגיה הפמיניסטית באנטי-משפחתיות אגרסיבית וכתב: "יש 60 מיליון תינוקות מתים הודות לפמיניזם". נזכיר, לפני כשנה ביטל בית המשפט העליון בארה"ב את פסיקת ההפלות משנות ה-70 שקבעה שזכותן של נשים לעבור הפסקת היריון מוגנת על ידי החוקה האמריקנית.
פרופוגנדה קומוניסטית
גם לפני שיצא לאוויר העולם הצליח "ברבי" לעורר אי אילו סערות הזויות, בין היתר צץ דיווח על מחסור עולמי בצבע הוורוד, הטלת ספק ביכולת של גוסלינג לגלם את קן בשל גילו (42), טענות על כך שמרגו רובי לא באמת יפה (מה?), וגם - החרמת הסרט בווייטנאם בשל מפה שנויה במחלוקת של ים סין הדרומי. הסנאטור טד קרוז האשים בשל כך את "ברבי" בפרופגנדה קומוניסטית.
"הם מנסים ללקק למפלגה הקומוניסטית הסינית, כי הם רוצים להרוויח כסף מהמכירה של הסרט"
הסנטור טד קרוז
"ברור שלילדות הקטנות שהולכות לראות את 'ברבי' לא יהיה מושג מה המשמעות של המפה הזאת, זה נועד לעיניה של הצנזורה הסינית", טען. "הם מנסים ללקק למפלגה הקומוניסטית הסינית, כי הם רוצים להרוויח כסף מהמכירה של הסרט". בעקבות אותה מפה מדוברת, הסרט אף הוחרם בוייטנאם.
הכנסות של מאות מיליוני דולרים
גרוויג הבמאית ("ליידי בירד", "נשים קטנות"), שחתומה על התסריט יחד עם בן זוגה נוח באומבך ("סיפור נישואים") הגיבה לסערה בריאיון לניו יורק טיימס ואמרה שהיא לא צפתה את התגובה הזו. "התקווה שלי היא שהסרט הוא הזמנה לכולם להיות חלק מהמסיבה ולשחרר את הדברים שלא בהכרח משרתים אותנו כגברים או כנשים", אמרה.
"התקווה שלי היא שהסרט הוא הזמנה לכולם להיות חלק מהמסיבה ולשחרר את הדברים שלא בהכרח משרתים אותנו כגברים או כנשים"
גרטה גרוויג, במאית הסרט
הסרט הפך לשובר קופות וגרף 155 מיליון דולר בארצות הברית ו-377 מיליון דולר בהקרנות בעולם בסוף השבוע הראשון להצגתו. למען הסר ספק, את "אופנהיימר" הוא ניצח בקרב ביניהם, והפך לפתיחה הכי חזקה לסרט בשנת 2023.
חוץ מהכנסות של מיליונים, "ברבי" זכה באופן כמעט גורף לביקורות חיוביות מצד המבקרים. הסרט הצליח להפתיע, לנער את האבק השלילי שדבק במותג לאורך השנים, להמציא מודל חדש, עדכני, מעניין, נשי - והקהל עף על זה. אין ספק שזו סיבה נוספת עבור הימין לזעום. גרוויג, בתגובתה המאופקת, מביאה סאבטקסט ברור: אתם יכולים לזעום, אבל המהפכה כבר כאן.