עטופים בדגלי אוקראינה וחבושים בכובעים של הלהקה, פורום המעריצים הצנוע יחסית של להקת קאלוש אורקסטרה התאסף השבוע בכניסה לרידינג 3 בתל אביב כדי לצפות בהופעתה השנייה בארץ של הלהקה, זוכת האירוויזיון האחרון. "יש לנו בישראל חברים ומכרים רבים", הם אומרים בריאיון ל-N12 רגע לפני עלייתם לבמה.
אומנם המופע נערך במועדון הופעות מוכר במרכז הארץ, אך נדמה שהוא פנה לקהל יעד מסוים. בניגוד ללהקות בין-לאומיות אחרות שמגיעות ארצה, סביר להניח שלא נתקלתם ברשתות החברתיות או בתחנות האוטובוס בפרסומת המכריזה על בואם של חמשת חברי ההרכב - למעט הודעה רשמית אחת באוקראינית שהתפרסמה באתר מכירת הכרטיסים. בהתאם, בין הנוכחים בקהל ניתן היה למצוא דוברי אוקראינית רבים - אם מדובר בישראלים יוצאי אוקראינה, פליטי מלחמה או תיירים. גם טווח הגילים היה רחב; מילדים שהגיעו עם הוריהם, צעירים בשנות העשרים לחייהם ואף מבוגרים, כשהמטרה ברורה: לחזק את אוקראינה באמצעות הרכב היפ הופ שבעקבות יד הגורל הפך לקול של המלחמה באוקראינה בעולם המוזיקה. חלק ניכר מהכנסות המופע הועבר כתרומה למדינה.
את סיבוב ההופעות הבין-לאומי בחרו חברי "קאלוש אורקסטרה" (הסולן המייסד אולג פסיוק, איגור דידנצ'וק, אם-סי קילימן, ויטלי דוז'יק וטימופי מוזיצ'וק) להתחיל דווקא כאן אצלנו. "הערב זה המופע שפותח את הטור העולמי הראשון שלנו", הם משתפים, "הגענו לתל אביב החמה כי אצלנו קר עכשיו. אנחנו אחרי ביקור בבית שבמהלכו נסענו לראות את המשפחות שלנו באוקראינה, ומקווים שנראה כאן את כל החברים והמעריצים שלנו. יש לנו בישראל מכרים רבים והגענו לפה עוד לפני האירוויזיון. הקהל הישראלי מקבל אותנו בחיבוק גדול ובקבלת פנים נעימה".
הרכב ההיפ הופ, השוזר בשיריו קטעי ראפ לצד מוטיבים עממיים ומוזיקת פולק אוקראינית אותנטית, הוקם בסך הכול לפני ארבע שנים ועבר תהפוכה משמעותית בקריירה מאז הזכייה באירוויזיון שנערך בטורינו בחודש מאי האחרון: "כמעט שנה שאנחנו נוסעים ברחבי העולם. יש לנו שגרת מופעים אינטנסיבית, שבמהלכה אנחנו מגייסים כספים לאוקראינה ובמקביל ממשיכים לעבוד על הטור החדש. המופע הבא שלנו יתקיים בפריז ויש לנו סטודיו בעיר גדנסק שבפולין, שם אנחנו מקליטים שירים חדשים ומתכוננים לחלק שלנו באירוויזיון הקרוב".
"קאלוש אורקסטרה" ייצגה את אוקראינה בתחרות הזמר עם השיר Stefania. פסיוק סיפר בעבר כי הטקסט נכתב במקור על אמא שלו, אולם הביצוע זכה למשמעות אחרת מהיום שבו רוסיה פלשה לאוקראינה ומזוהה בימים אלה בתור מכתב אהבה למולדת. בין שורות השיר נאמר: "תמיד אמצא את הדרך הביתה, גם אם כל הדרכים תהרסנה".
הטקסטים שלכם השתנו בעקבות המלחמה?
"ככלל אנחנו משלבים פולקלור משירי עם אוקראיניים לצד ראפ עכשווי. אנחנו מכילים ז'אנרים וסגנונות שונים, ומאז המלחמה הטקסטים שלנו השתנו. אנחנו שרים יותר על הבית, המשפחה והמדינה, בעיקר כי אנחנו רוצים לחזור הביתה בשלום לאנשים שקרובים אלינו".
בדיעבד, אתם חושבים שמניעים פוליטיים השפיעו על הזכייה שלכם?
"אחרי שניצחנו בקדם האירוויזיון האוקראיני התברגנו במקום החמישי בהימורים בעולם, מה שאומר שכן אהבו את השיר שלנו והזכייה לא הייתה פוליטית. בכל מקרה, אנחנו שמחים שבזכות הניצחון אנחנו יכולים לתרום למדינה שלנו ולקרב את הניצחון במלחמה. כולנו מצפים לכך".
ישראל מסייעת לאוקראינה במידה מספקת בעיניכם? הרי מדובר בסיוע הומניטרי ולא צבאי.
"כל סיוע הוא חשוב מאוד ואנחנו רוצים להודות על כך. אנחנו מקווים שהעולם ימשיך לתמוך בנו ולעזור לנו עד שהמלחמה תגיע לסיומה".
בעקבות המצב, האירוויזיון ייערך השנה בבריטניה (אשר הגיעה למקום השני בתחרות). איך אוקראינה צפויה לקחת חלק בהכנות?
"אחרי המופע כאן, אנחנו חוזרים לאולפן שלנו בפולין כדי להתחיל להיערך. אוקראינה בחרה שיר מפתיע להתמודד איתו בתחרות, והלוואי שנזכה שוב כדי שהתחרות הבאה תיערך באוקראינה והפעם באמת".
חלק יטענו שהזכייה של הלהקה באירוויזיון הוכיחה כי אכן מדובר בתחרות ששיקוליה פוליטיים. לפי העדכונים האחרונים של טבלאות ההימורים לקראת האירוויזיון הבא, אוקראינה נמצאת גם הפעם במקום הראשון ועשויה להביא דאבל. "קאלוש אורקסטרה" אולי לא עשויה מהשואו והחומר המוזיקלי שבזכותם מנצחים בדרך כלל באירוויזיון, אך באהדה הציבורית שלה זכתה, היא הזכירה לכולנו שוב - למוזיקה יש יכולת יוצאת דופן לחבר בין קהלים, להיחשף לתרבויות שונות ולשמוע את כאבם של אחרים. גם בהופעתה במועדון הרידינג, שלא התמלא עד אפס מקום, ניכר היה שרבים הגיעו בעיקר כדי לשלוח מסר ולהביע את התמיכה בכוחות האוקראיניים שלוחמים בשטח, יותר מאשר לשמוע מוזיקת פולק אוקראינית.