כנס השפה העברית "לשון ראשון" יתקיים זו השנה ה-16 בחדש הבא. השנה, מלבד להצדיע לעיר ראשון לציון שחוגגת 140 שנה, מושבי הכנס יעסקו במילים, באנשים, בשירים ובמושגים שפרצו דרך והטביעו בשפה העברית. בין המשתתפים נמצא גם הסופר והמחזאי אפרים סידון. בשיחה עם N12, כשהוא לצד שולחן הכתיבה שלו, הוא משתף בתחושתיו נוכח התפתחותה של השפה העברית בשנים האחרונות. 

דבריו טבולים בהומור, לא נאמרים בפנים חמורות סבר, אולם המסר ברור. "השפה העברית נמצאת היום קצת בבעיה", קובע סידון. "השפה הולכת ואוזלת. אני מרגיש שפחות ופחות מדברים ויודעים עברית. אני שייך לדור שהשפה הייתה חגיגה גדולה. היום הכל הופך לסימנים, לוואטסאפ, לציוצים. בדור שלי היינו ממלאים עמודים שלמים במילים. היום ילד לא מסוגל לקרוא ביאליק, בטח שלא תנ"ך". 

"היום כשאני כותב אני חושב אלף פעם - אני פשוט לא בטוח שיבינו"

וכמו שהדור הצעיר לא בהכרח מבין את שנכתב לפני שנים, גם הוא לא תמיד מצליח לעקוב אחר החידושים: "יש הרבה ביטויים שאני כבר לא מבין, אני נתקל בזה כל הזמן. אם אני מרצה בפני תלמידי כיתה ו' - למשל, הם לא מכירים את הפועל לכתוב. הם מכירים רק את הפועל 'לרשום'. סופרים לא רושמים ספרים". 

"פעם אנשים היו מתביישים שהם לא קוראים ספרים, היום מתגאים בזה", הוא מוסיף. "אומנם כשאנחנו מתבגרים זה קצת משתנה, עדיין קוראים ספרים בארץ, אבל לא כמו שהייתי רוצה. בקרב ילדים התמונה ברורה: יש כל כך הרבה אמצעי פיתוי, מחשבים סמארטפונים, דברים שנותנים להם סיפוק מידי. היום כשאני כותב אני חושב אלף פעמים אם לייצר משחק מילים, אם לצטט מהתנ"ך, אני פשוט לא בטוח שיבינו". 

אפרים סידון, ניב רסקין (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
אפרים סידון | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12


המושב שבו ישתתף בכנס שיתקיים בין שבעה עד תשעה בפברואר, יעסוק בגיבורים פורצי הדרך, אך הפחות מוכרים בתנ"ך. "אדבר על אשתו ה-938 של שלמה, על אבימלך, על הפילגש של יעקב, הכל בהיבטים הומורוסטיים". בשנת 2018 זכה במסגרת הכנסת בפרס ראש העיר. 

וקצת מעבר לשפה העברית – לאחרונה הוצאת ספר ילדים חדש. ברקע דברים שלך זה נשמע לא פשוט כמו פעם. 
"הספר בינתיים הולך טוב. יש בו הרפתקאות, יש בו חריזה ויש בו ערך מוסף. זה לא שילדים הפסיקו לקרוא, אלא שהייתי רוצה שילדים יקראו יותר. הם קהל של מיליונים וכיף לכתוב להם, אני לא מסתובב עם שק קרוע על ראשי ומבכה על המצב". 

אתה מתגעגע לסאטירה?
"מתגעגע זו מילה גדולה. אני מניח שאני עוד אכתוב. אני כותב עכשיו ארבע הצגות ילדים חדשות, בנוסף לזו שעלתה לאחרונה ב'בית ליסין'. כשאסיים, אני מניח שאחזור, בטח לנוכח החדשות של ימינו".