"משרוע לילה", להקת רוק אלטרנטיבי שהוקמה בלבנון ב-2008 ונחשבת כיום לאחת המצליחות במזרח התיכון, הודיעה השבוע על סיום פעילותה לאחר שחבריה נאלצו להתמודד עם גלים של עוינות והומופוביה מצד מנהיגי דת וגורמים נוספים במדינות ערב.
"החלטתי שזה מספיק", אמר סולן ההרכב חאמד סינו, הומו מוצהר ופעיל בקהילה הגאה. "הרגשתי גם שכל חבר בלהקה מתמודד מול כמות עצומה של לחץ עליו. אלה לא חיים נורמליים כשיש 100 אלף איש שכותבים לך בפייסבוק שאתה חייב למות", הוסיף סינו מוקדם יותר השבוע בריאיון לפודקאסט הלבנוני Sarde After Dinner.
כבר באמצע העשור הקודם נאלצה הלהקה לספוג סנקציות, למרות ההכרה העולמית שלה והסולד אאוט שממנו נהנתה בהופעות. בשנים 2015 ו-2016 בוטלו הופעותיה בירדן, וב-2017 בעת הופעה בקהיר, אחד המעריצים המצרים שהניף את דגל הגאווה - זכה מאוחר יותר לגינוי בידי הרשויות כ"מסית לפריצות". ב-2019, במולדתם שלהם, פסטיבל המוזיקה הבין-לאומי "ביבלוס" שנערך בלבנון ביטל הופעה של ההרכב "כדי למנוע שפיכות דמים". זאת, לאחר קריאות של מנהיגי הכנסייה שבהן האשימו את חברי "משרוע לילה" בחילול הקודש. מאוחר יותר, המוזיקאים גם ספגו איומי מוות ברשתות החברתיות.
בשל ההשתלשלות הארוכה של האירועים ו"האקלים המחניק בלבנון וביתר העולם הערבי", סינו הודה כי חבריו והוא "לא חושבים לעבוד שוב ביחד לעת עתה": "אני אסיר תודה על מבול התמיכה. אני רוצה שתדעו שאני רואה אתכם ומרגיש מחובק ואהוב". את הדברים אמר הסולן לאחר שהמעריצים הזדעזעו ברשתות כשהבינו כי הרכב הרוק החליט לפרוש. בין היתר, אחד מהם כתב: "הפירוק הוא קורע לב, אבל אני מקווה שכל אחד מהם ימצא את הדרך הטובה ביותר להמשיך באומנות ולבטא את עצמו. נתגעגע למוזיקה שלהם ולמה שהם ייצגו במזרח התיכון ובמקומות אחרים".
Mashrou' Leila disbanding is heartbreaking but I hope each member finds the best way to continue with their art and expression. We will miss their music and what they stood for in the Middle East and elsewhere.
— İlker Hepkaner (@hepkaner) September 13, 2022
Mashrou’ Leila might be officially disbanded now, but they’ll always be iconic. The band members deserve all the support. I’ve been hooked on their music since my 20s, when I saw a clip of Hamed Sinno, with their band, singing Shim El Yasmine on Leb TV. I’ll always be a fan
— Elias Jahshan | الياس جهشان (@Elias_Jahshan) September 13, 2022
בשל ההטרדות הבלתי פוסקות וההתקפות החמורות נגד הלהקה, ארגון אמנסטי אינטרנשיונל לזכויות אדם האשים בעבר את הרשויות בלבנון בהיעדר הגנה על המוזיקאים וכינה את ביטול המופע שלהם כמדד מדאיג לירידה בחופש הביטוי ופגיעה בקבוצות שוליים ברחבי המדינה.