הסופר והמתרגם אוּרי אורלב נפטר אמש (שני) בגיל 93. אורלב כתב עשרות ספרים, שתורגמו לשפות רבות וזכו בפרסים, ובהם "האי ברחוב הציפורים" ו"רוץ ילד רוץ". הלוויה תתקיים ביום חמישי, 28 ביולי, בבית הקברות של קיבוץ מעלה החמישה.

אורלב, מגדולי סופרי הילדים והנוער, נולד בוורשה בשם יורק אורלובסקי ושרד בשואה כילד. בספריו "האי ברחוב הציפורים", "רוץ ילד, רוץ", "האיש מן הצד האחר", "משחק החול" ועוד, הוא שב לרחובות בירת פולין ותיאר את השואה מנקודת מבטו של ילד, בדרך שנכנסה ללב של הקורא הצעיר והמבוגר. פרט לכך, אורלב הוא הסופר הישראלי היחיד שזכה בפרס אנדרסן היוקרתי לספרות ילדים, שעימו נמנים שמות גדולים כמו אריך קסטנר.

"אורלב ז"ל היה מהסופרים החשובים והמוערכים בתרבות הישראלית", מסר שר התרבות והספורט חילי טרופר. "ספריו הצליחו לתאר את ילדותו בשואה ואת עלייתו ארצה ולהנגיש את הקושי גם לילדים ובני נוער, בעזרת הכתיבה הייחודית לו. מורשתו של אורי ששזורה בספריו תישאר איתנו כאן שנים רבות".

 

 

בעבר שיתף אורלב במסע שלו לכתיבה: "כשבאתי לארץ אחרי המלחמה למדתי שפה חדשה ואיבדתי את שפת ילדותי. כאשר ניסיתי לכתוב שירים, ראיתי שאני לא יכול. אז התחלתי לכתוב סיפורים. אחר כך ספרים למבוגרים. כשהייתי כבר בן 45 כתבתי את ספרי הראשון לילדים, 'חיית החושך'. פעם שאלתי ילדים בבית הספר מה הם חושבים - אם חיית החושך היא דמיון או מציאות. ילד אחד השיב לי: 'הסיפור קצת דמיוני וקצת לא, מפני שחיית חושך אפשר ליצור רק בדמיון, אבל אפשר לבטוח בה כאילו היא אמיתית'".

"הרי זה מה שאני עושה כשאני כותב", המשיך אורלב, "ממציא דברים ופתאום הם אמיתיים, ואני יכול לבטוח בהם ולחיות בחברתם, וכך הם הופכים לחלק מחיי. זה גם מה שאני עושה כשאני קורא ספר. הראש שלי הופך את המילים הכתובות לתמונות, כמו תמונות של סרט שאני רואה על גבי מסך בדמיוני. אם הספר יפה, הרי שהסרט הופך לחלום שבו אני חי את הדברים ומרגיש אותם. וגם הדברים האלה הופכים לחלק מחיי".

בנו איתמר כתב: "אבא שלי מת אתמול בערב. הוא מת בן 93, בשנתו ובמיטתו. ואף שהגיע זמנו, כי יש שלב שאין עוד טעם בחיים שמפריעים למוות מלגאול את האדם מסוף חייו, עדיין הלב נשבר ומתוכו עולה הגעגוע הזה, שכבר ילווה אותי תמיד".