אחת מהסדרות המצליחות ששודרו אי פעם בטלוויזיה בישראל התחילה בכלל מתסריט שאיש לא רצה. "הסתובבנו עם הרעיון לעשות את הסדרה 10 שנים", מספר תסריטאי הסדרה "טירונות", בני ברבש. "לכל מקום שהגענו אמרו לנו: 'כולם מתעסקים פה בצבא באופן יום-יומי, את מי זה יעניין?' ניסינו להסביר שזה לא סיפור על צבא, אלא על החברה הישראלית. באמת בסוף זו הייתה הצלחה פנומנלית".
ואכן, "טירונות" הייתה הצלחה חסרת תקדים בטלוויזיה המסחרית. סדרת דרמה ששובצה בשישי בערב, והצליחה לסחוף מדינה שלמה. מאז שירדה מהאוויר לפני 20 שנה, השחקנים של הסדרה לא נפגשו. לאחרונה הפגשנו אותם יחד ל"יום מילואים", ריאיון מיוחד, שבו סיפרו פרטים מפתיעים על מאחורי הקלעים של הסדרה – ועל הצדדים הנעימים והנעימים פחות של ההצלחה הגדולה אי אז בשנות ה-90.
"המציאות והסדרה נפגשו"; "אכלנו מנות קרב"
השחקנים מספרים שהם גילמו טירונים, אבל במהלך הצילומים הם גם ממש הרגישו כמו בטירונות אמיתית. ירון מוטולה, שגילם את הטירון אסף, נזכר: "המפגש בין המציאות ליצירה היה קרוב מאוד. לא הייתה הרגשה שבאנו לצלם סדרה". הבמאי אורי ברבש מוסיף: "הצלחנו ליצור איזו סולידריות קהילתית. הייתה נכונות בקרב השחקנים לצאת למסע אלונקות משותף. צילמנו בבסיס קציעות, ישנו באוהלים ואכלנו מנות קרב".
"לילה לפני הצילומים של הסצנה הזו לא ישנתי, לא הצלחתי להירדם. גמרתי את היום הזה עם מיגרנה מטורפת"
השחקן יפתח קליין על הסצנה שבה ירה באביו המתעלל
"הצילומים התחילו בגישה מצד ההפקה שזו טירונות", אומר ישי גולן, שגילם את הטירון תומר. מוטולה ממשיך: "באיזה עוד מקום אתה מחזיק אלונקה בין 'טייקים'? אני ממש זוכר אירוע מסוים בין הטייקים שהחזקנו אלונקה ואורי ברבש (הבמאי) אמר 'אף אחד לא מוריד את האלונקה'. שלחנו את עוזר הבמאי לאורי שיבקש שנוריד את האלונקה". ברבש לא מכחיש ואומר: "היו שחקנים, שלא נאמר את שמם, שהתחילו בסדרה ולא המשיכו. נשרו בדרך".
הסצנה הזכורה על אלימות במשפחה
במהלך 3 עונות הצליחו צמד הברבשים לספר את סיפורן של 30 דמויות, פסיפס צבעוני שאמור היה להיות מראה של ישראל של אותם ימים שהציג את ההתמודדות של הטירונים והמטענים מהבית, לא פחות מאלה שפגשו בצבא. אחד מקווי העלילה הזכורים ביותר היה של גידי, שגילם יפתח קליין. אביו, השחקן שלמה תרשיש ז"ל, גילם גבר מכה שמתעלל באשתו וגם בבנו גידי. בסצנת השיא, שחתמה את העונה הראשונה, גידי יורה באביו והורג אותו.
"לילה לפני הצילומים של הסצנה הזו לא ישנתי, לא הצלחתי להירדם בלילה", מספר קליין. "גמרתי את היום הזה עם מיגרנה מטורפת. כי הרגשתי שאני צריך לתת את כל כולי שם. כולם אמרו עד כמה הם לא שוכחים את הסצנה הזו". ישי גולן מוסיף: "זו הייתה הסצנה הכי זכורה".
"זה טשטש אותי. התרחקתי מאשתי, הרגשתי שהבית שלי מתפרק"
השחקן גולן אזולאי על השפעת ההצלחה
קו עלילה נוסף שזכור במיוחד הוא הסיפור של גוליבר, שאותו גילם אלי פלאח. גוליבר הוא טירון כבד משקל שעושה מאמצים כבירים להיות לוחם. "זה היה תפקיד ראשון מהסוג הזה", אומר פלאח. "היו ייצוגים של זה מצד של הומור או השפלה. אבל חייל קרבי שמן שנשאר ולא מוותר, זה נגע לאנשים. זו הייתה בשבילי מתנה אדירה".
"נהייתי מפורסם ברגע, זה היה מבלבל"
"הסדרה השתלטה על כל השיח הציבורי", מספר ישי גולן. "הייתה תחושה שהדבר הזה חדר מעבר לעוד סדרה ב'פריים-טיים'. היא חרצה איזה סדק בשיח הישראלי". יפתח קליין שגילם את גידי מוסיף: "היום אין כמעט דברים כאלה, שכולם מדברים על זה וכולם רואים את זה. היה בזה קסם, וזה דיבר בגובה העיניים לכל עם ישראל".
אלא שהשחקנים מספרים שלהצלחה הזו היה גם מחיר. "שמע נהייתי מפורסם ברגע", אומר יפתח קליין. "זה היה מטורף, זה מאוד בלבל אותי. נקודת פתיחה מטורפת. אם היו אומרים לי אז שזה יהיה התפקיד הכי זכור שלי, הייתי אומר 'מה? אבל זה התפקיד הראשון'. אבל אני חושב שעבור כולנו אלה התפקידים שהכי מזוהים איתנו, זה דבר מטורף".
"אני מאוד הסתייגתי מהבחירה הזו שאקי אבני הולך להיות המ"פ, זה לא נתפס לי. אף אחד לא הבין את זה"
התסריטאי בני ברבש
"זה טשטש אותי", מספר גולן אזולאי (המפקד פרקש), שלימים גם חזר בתשובה. "התרחקתי מאשתי, הרגשתי שהבית שלי מתפרק. לפני שנה הבת שלי הבכורה שאלה אותי: אם לא היית חוזר בתשובה, איפה היית היום? אשתי אמרה לה – 'אני אענה לך. הוא היה שחקן עם פרסים בארון, אבל הבית היה מפורק. והוא היה אדם לא שקט בעליל'. והסכמתי איתה".
השחקנית שרון זליקובסקי, שגילמה את קצינת הכושר, מספרת שגם היא באותן השנים היא הייתה אנונימית, והסדרה הפכה אותה למפורסמת. למרות זאת, מאז היא פיתחה אפיקי קריירה חדשים. "אני שמחה שאני מזוהה עם הסדרה הזו, אבל התפתחתי", היא אומרת. "היום אני גם שחקנית, אבל גם למדתי גישור ואני יוצרת סדנאות לפיתוח מנהלים דרך המשחק".
"אקי אבני כמ"פ? מאוד הסתייגתי מהבחירה"
המקרה של אקי אבני היה שונה. הוא כבר הספיק לצבור "קילומטראז'" מכובד על המסך, אבל רק בתפקידים קלילים. "טירונות" הייתה הפעם הראשונה שלוהק לתפקיד ראשי בסדרת דרמה. לא לכולם היה קל לעכל את השינוי. "כשאורי התקשר אליי, אמרתי לו – אני עושה שעשועונים, אתה בטוח שאותי אתה רוצה?", מספר אבני.
התסריטאי בני ברבש מספר שגם הוא לא חשב שזו בחירה נכונה. "אני מאוד הסתייגתי מהבחירה הזו שאקי אבני הולך להיות המ"פ, זה לא נתפס לי באותן השנים", הוא מספר. "אורי התעקש. אף אחד לא הבין את זה, אבל הוא לקח הימור שהצליח".
מספר הצופים של "טירונות" לאורך השנים בשידורים חוזרים ובצפייה ברשת, גדול מהרייטינג הגבוה גם כך שהיה לה בזמן אמת. נראה שהשפעתה על החברה הישראלית הייתה בממדים שגם היום קשה להבין. "זה הקפיץ את ההתנדבות לגבעתי בשיעורים גדולים", אומר התסריטאי בני ברבש, ומסביר לסיכום שבסופו של דבר, הסדרה הזו שכל כך הצליחה התחילה מרעיון פשוט: "רציתי לספר סיפור שיתכתב עם החוויות שלי כטירון ומפקד. וזו הייתה חוויה של ערבות הדדית ושל התחשבות זה בזה. אני מודה – זו דרך קצת רומנטית להסתכל על המציאות".
בימים אלה יצא לאור ספרו החדש של בני ברבש “מצבים בפוטנציה”, שממשיך להתכתב עם הנושאים שהעסיקו אותו בסדרה טירונות.