כנס השפה העברית, "לשון ראשון" יתקיים בחודש הבא זו השנה ה-15 וצפוי לכלול פאנלים ואירועי תרבות סביב יחסה של העברית ושינוייה סביב מגדר. "זה הכנס היחיד שבאמת באופן מתמיד וקבוע עוסק בשפה העברית כנושא המרכזי שלו.", אומר ד"ר רוביק רוזנטל, אחד ממייסדי ומנהלי הכנס. "אנחנו עוסקים בשפה בהקשרים הרבים שיש לה עם המציאות, עם התרבות, עם החברה, עם הפוליטיקה, עם המוזיקה, עם האוכל - עם כל נושא בעולם שדרכו משתקפת השפה".
"השנה החלטנו ללכת בעקבות רוח הזמן ולהתעסק בעברית ויחסה למגדר", מספר רוזנטל. "הלכנו על מושבים שבהם מטבע הדברים אנחנו עוסקים בנושאים פחות דקדוקיים ויותר חברתיים ותרבותיים. יש ויכוח גדול מאוד האם השפה צריכה להתאים את עצמה לצרכים המגדריים, או שלא צריך להגזים עם זה או שלא לעשות כלום, שהכל בסדר".
ומה אתה חושב?
"הקיצוניות הולכת נגד דבר מאוד בסיסי בעברית. אני חושב שיש פתרונות שלא הולכים נגד השפה הטבעית, הזורמת. צריך ללכת עליהם".
מה אתה חושב על הכתב הרב מגדרי?
"אני חושב שזה נורא יפה, אבל זה לא מעשי. זה פתרון סביר לקריאה, אבל אנחנו צריכים לחפש פתרונות לדיבור".
השרה מרב מיכאלי מצאה פתרון.
"אני מאוד מעריך אותה, אבל לאורך זמן אני חושב שזה מנדנד ומעצבן. אי אפשר לעשות את זה כל הזמן. אם יש צורך להדגיש - אז בצורה מדודה. אפשר לצורך העניין באזכור הראשון ואולי בסוף פעם אחת, אחרת זה מתחיל לעבוד נגד הדובר והופך את זה לבדיחה. אין מה לאנוס את העברית ואני לא מאמין שהדיבור, כמו של מיכאלי, יחזיק מעמד לעוד הרבה זמן".
בין היתר ישתתפו בכנס שיתקיים ב-8-10 בפברואר 2022 בהיכל התרבות בראשון לציון: שירי מימון, שמעון בוסקילה, זהבה בן ונורית גלרון, אלון אולארצ'יק, ריטה וצרויה להב. עברי לידר יעלה מופע מיוחד, ויתקיים מושב במלאת 50 שנה למילון הסלנג של דן בן אמוץ, לצד מושב בנושא "שפה גאה", שבו ידונו בין היתר שיר ראובן וליאון שניידורבסקי על השינויים שחוללה הקהילה הגאה בשפה.