מלחמת רוסיה-אוקראינה נכנסה הבוקר (שלישי) ליומה ה-13, וההרס הרב שמותירים אחריהם הקרבות רק הולך ומתרחב. כתוצאה מהפלישה הרוסית, שלומם של מיליוני יצירות אומנות ומונומנטים נמצא בסיכון ומוזיאון מקומי כבר נשרף כליל, כך לפי קרן האומנויות הבין-לאומית "גטי". באוקראינה מזהירים מפני "קטסטרופה תרבותית מתגלגלת" ומנסים בכל כוחם להגן על האומנות המקומית מפני נזק וביזה.
פדיר אנדרושצ'וק, מנהל המוזיאון הלאומי להיסטוריה של אוקראינה שיושב בקייב, אמר כי המשימה שלו בימים אלה היא להגן על המוזיאון מפני תקיפה או ביזה. "המוזיאון ממוקם בלב אזור מורשת תרבותי ליד שלוש כנסיות חשובות, ואנחנו קרובים לכמה יעדים פוטנציאליים של הרוסים כמו שירות הביטחון האוקראיני".
לפי גטי, הכוחות הרוסיים החלו לפגוע במורשת התרבותית של אוקראינה, לרבות מוזיאון באיוונקיב ששיכן אומנות אוקראינית יוקרתית ונהרס עד היסוד. בין הפסלים שנמצאים גם הם בסיכון מייצגים "מאות שנים של היסטוריה מהתקופה הביזנטית ועד לתקופת הבארוק" שעיצבה את אירופה, וכן אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו. בתוך כך, משרד החוץ של אוקראינה צייץ כי 25 יצירות של אומנית מקומית שהחזיק המוזיאון, אבדו: "מריה פרימצ'נקו הייתה אחראית על יצירות מופת מפורסמות בעולם, הכישרון שלה כבש את פיקאסו".
שבעה אתרי מורשת עולמית שוכנים באוקראינה, ובהן קתדרלת סופיה בקייב המכילה עבודות פסיפס וציורי קיר ייחודיים מראשית המאה ה-16. גם הרובע העתיק של לבוב מהמאה ה-13 נחשב אתר מורשת עולמית. "זו המורשת של כולנו, והיא זהות והשראה לכל האנושות", ציינו בגטי. "במלחמה זה גם יכול לשמש מטרה ודרך נוספת שבה אפשר להרוס חברה – באמצעות מחיקת הזיכרון התרבותי שלה".
אנדרושצ'וק הסביר כי ארבעה מוזיאונים אוקראיניים הצליחו לאבטח עד כה את התערוכות המרכזיות שלהם. מוזיאון בוויניצה לא הסתפק בכך ופתח את שעריו כדי לספק מחסה לתושבים שנטשו את בתיהם. אותם המוזיאונים לא הותקפו לפי שעה, אך אנדרושצ'וק הדגיש כי "אין ערובה לכך שהמורשת התרבותית של אוקראינה לא תישדד ותועבר למוזיאונים רוסיים, במיוחד לאור העובדה שלקייב יש פינה מיוחדת בפרשנות של פוטין על ההיסטוריה הרוסית ושורשיה".