"אנשים משאילים ספרים יום יום – אחד מהשני, מספריות, ואנחנו מחברים לזה מודל כלכלי שיתופי ואלגוריתם מתקדם", מסביר אלירן נבון בהתלהבות על "AnyBook", המיזם שהקים יחד עם שותפו גל דרום. מדובר באפליקציה שמזכירה לפעמים את וולט, ולעיתים את טינדר, אבל מהותה - לנסות לשנות את תרבות צריכת הספרים. 

"אנחנו מדברים על רשת חברתית שיתופית המאפשרת להשאיל ספרים בין אנשים ומאפשרת לנו למצוא כל ספר במרחק הליכה, בחינם ובהתאמה אישית, זה הבסיס למיזם", הם מסבירים. "ממש כמו שעושות נטפליקס וספוטיפיי בתחומים שלהן. תעשיות תוכן אחרות עשו שינוי משמעותי ודווקא תעשיית הספרים נשארה פחות או יותר אותו דבר".

אלירן נבון וגל דרון, אניבוק AnyBook (צילום: הילה צדוק)
אלירן נבון וגל דרום | צילום: הילה צדוק

מהפכה בשוק הספרים המסורתי?

נבון (34) הוא דור שני למו"לות. אביו הקים חנות ספרים קטנה שהפכה ל"דני ספרים הוצאה לאור". "אני חי ונושם ספרים. אני אוהב להגיד על עצמי שהתחלתי לעבוד בתעשיית הספרים בגיל 7", הוא מספר. אחרי שהשתחרר מהצבא הצטרף לאביו בעסק המשפחתי, ולשאלה האם עשה זאת מתוך אהבה למקצוע או מחויבות, אין לו ממש תשובה. דרום, מגיע מעולמות ההייטק. יחד איתם ייסדו את המיזם גם רועי נחמיאס ויו"ר החברה רון מושקוביץ, והם ממומנים על ידי משקיעים שונים מעולם ההייטק.

הרעיון ל"AnyBook" הגיע ממחקר שערך אלירן, ממנו עלו שתי נקודות עיקריות שהיוו את הבסיס לפרוייקט. העובדה הראשונה היא שמהפכת הספרים הדיגיטליים לא צלחה. "לפי המחקר, בחתך גלובלי, 80% מקהילת הקוראים עדיין מעדיפים לקרוא ספרים מודפסים", אומר אלירן. זו הסיבה, לטענתם, שהמיזם מאחוריו הם עומדים רוצה לקדם טכנולוגית את השוק ולא את הספרים עצמם.

אפליקציית AnyBook (צילום: מתוך אפליקציית AnyBook)
שילוב בין קרבה למידת עניין | צילום: מתוך אפליקציית AnyBook

הנתון השני שתפס את עינו של אלירן הייתה כמות הספרים שאנחנו מחזיקים בבית: "במחקר גיליתי שבבית ממוצע יש 150 ספרים. אם מכפילים את מספר הספרים הממוצע במספר הבתים ברחוב, מגיעים למספרים מאוד גדולים", הוא טוען. "טכנית, אפשר למצוא כמעט כל ספר שאנחנו רוצים במרחק הליכה".

אלירן וגל, שניהם מדווחים שכנראה יש להם יותר מ-150 ספרים בית, תוהים גם הם לגבי הסיבה. "מה שמדהים בספר זה שזה מוצר שאנחנו צורכים אותו במקרה הטוב פעם אחת, אז אגירת ספרים היא באמת בגדר אגירה", אומר אלירן, "אפשר לדבר שעות על החיבור שלנו לספרים, יש אנשים שמרגישים שזה מגדיר את מי שהם או את העולם הפנימי שלהם, אבל העובדה היבשה היא שזה לא מוצר שזורקים לפח אחרי השימוש".

 

"עולם הספרים הוא מיושן, אז הפיתוח הטכנולוגי צריך להיות מאוד מאוד פשוט"

גל דרום

ניסינו בעצמנו את האפליקציה ואכן, היא יחסית פשוטה ומורכבת משלושה שלבים בלבד. מתחברים ומיד נפתח חלון בחירה שמאפשר לסמן את הספרים שאנחנו אוהבים או עשויים לאהוב (בדומה למערכת ההרשמה לנטפליקס). אחרי שמסיימים לסמן את הספרים, נותר רק להכניס כתובת מגורים וכבר בחלון הבית יופיעו הצעות לספרים המשקללות קירבה והתאמת הספר. כדי להבטיח גם מסירת ספרים, לא תוכלו לבקש ספר עד שלא תכניסו גם את הספריה שלכם למערכת על ידי סריקת הברקודים של הספרים או כתיבת שמם.

אפליקציית AnyBook (צילום: מתוך אפליקציית AnyBook)
עמוד ספר, כולל תקציר והמלצות | צילום: מתוך אפליקציית AnyBook

בשלב הראשון האפליקציה בחינם לחלוטין. בהמשך, מתכוננת השקה של "מרקט פלייס" לספרי יד שנייה. "בפעם הראשונה בעולם הספרים - סופרים ומו"לים ירוויחו גם ממכירת ספרים יד שנייה. נאפשר לאנשים למכור ספרים בתוך המערכת ועל כל מכירה ניתן להם עמלה, כשהכול ישוקף בתוך המערכת גם לצרכנים", מסביר אלירן.

בינתיים המיזם פועל בכ-400 ערים ויישובים בישראל והגיעה אפילו לקהילות של ישראלים בחו"ל: "קהילות של ישראלים שלא יכולים לקנות ספרי בעברית וזה ענה להם על איזשהו צורך". הם מספרים כי כבר הגיעו ל-1,500 בקשות ספרים ("נתון גדול פי כמה מכל תחזית שהייתה לנו"), ובחודשיים הראשונים העלו יותר מ-15,000 ספרים ("במונחים של כמויות ספרים מדובר על כמה ספריות").

אפליקציית AnyBook (צילום: מתוך אפליקציית AnyBook)
אישור החלפת ספר | צילום: מתוך אפליקציית AnyBook

"החלום הגדול", אומר אלירן, "זה לעשות מהפכה ולהעביר את הכוח לצרכן". וגל חולם אפילו רחוק יותר: "אני רואה את 'AnyBook' כמקום למצוא פעילויות. ושוב, אנחנו לא מנסים להמציא תחומי עניין חדשים אלא לרכוב על קיימים ולתת להם ביטוי טכנולוגי. מועדוני קריאה לדוגמה, זה דבר מאוד נפוץ או ערוצי תוכן, ואצלנו יהיה אפשר לעשות את כל זה". "בשורה התחתונה", מסכם גל, "אנשים שאוהבים ספרים רוצים לשתף את זה ולהגיד קראתי, אהבתי, ולתת ביטוי לאישיות שלהם. זה הולך לירח ומעבר, זה מייצר שירות שלא קיים וישנה את עולם הקריאה בשנים הקרובות".