בשנת 2018 נמכר "דיוקנו של אדמונד בלאמי" שיצרה בינה מלאכותית בלא פחות מ-432.5 אלף דולר. זו הייתה הפעם הראשונה שיצירה מסוג זה הוצע למכירה פומבית וההערכות היו שהיא תימכר בסכום של בין 7,000 ל-10,000 דולר – אבל בלאמי הפתיע וכותרות היכו בכל אמצעי התקשורת.
באותם ימים אייל פישר עשה את הדוקטורט שלו בסטטיסטיקה באוניברסיטת קיימברידג', ראה את הציור ואת הסכום והחליט שהוא יכול לעשות את זה טוב יותר. "חשבתי שאפשר לעשות עבודה טובה יותר", הוא צוחק ומסביר: "באיכות גבוהה יותר, בכמויות גדולות יותר, שיוכלו להימכר להמונים. הקבוצה שיצרה את הציור ההוא, עשתה את זה בתהליך יחסית ידני, וחשבתי שיהיה אפשר לפתח אלגוריתם מתקדם יותר".
"Edmond de Belamy" has made history as the first work of art produced by artificial intelligence to be sold at auction.
— CNN (@CNN) October 26, 2018
The slightly blurry canvas print sold for $432,500 -- dramatically exceeding its original estimate of $7,000-$10,000. https://t.co/v5u5UkCjll pic.twitter.com/DXvui3WgmV
בסרטון השיווק של החברה, נאמר בבירור: "חלק מהיצירות יפחידו אתכם, אחרות ייגרמו לכם לחשוב על עתיד האומנות". ואכן, חלק מהציורים מפחידים. התוכנית מלכתחילה בכלל לא הייתה למסחר את הרעיון, עד שהחל לראות תוצאות טובות. בזמן הלימודים בקיימברידג', עבד על האלגוריתם, "ואחרי חצי שנה בערך הייתי מסוגל לייצר תמונות שהיו, לטעמי, טובות יותר. עד היום יש שיפור עקבי בלמידה, שאפילו גובר בקצב שלו", הוא מספר.
בהמשך הוא גילה שיצירות האומנות האלה מעניינות לא רק אותו, ויחד עם חבר מהתיכון, בן קובליס, הוחלט לפתוח חנות אונליין, "כדי לראות מה קורה". "שמנו כמות מסוימת של ציורים והתחלנו לקדם את החנות בפייסבוק", אומר פישר, "ופתאום אנשים התחילו לקנות. ציור ביום, שניים ביום, ולאט לאט זה גדל. גייסנו עוד אנשים אנשים והתחלנו לייעל את התהליך בכל מיני דרכים".
אחרי הייעול הלוגיסטי והטכנולוגי במקביל, הגיע גם משקיע, רפי גדרון. כיום ניתן להיכנס לאתר של AI ART ולמצוא מאות ציורים, שעם הזמן היקף המכירות שלהם עולה. "התעסקות באומנות שמייצר המחשב היא לא משהו חדש, זה משהו שקיים מאז שההמחשב הומצא בערך", מבהיר פישר. "אנחנו היינו הראשונים עם הטכנולוגיה הספציפית הזאת, יש מי שמעתיק מאיתנו, אבל אנחנו עדיין 95% מהשוק".
לשאלה מי הם אותם אנשים שקונים את הציורים האלה יש למנכ"ל תשובה פשוטה - אנשים שאוהבים טכנולוגיה, וכאלה שאוהבים אומנות, אבל לא את עולם האומנות שבעיניהם לא נגיש. "יש גם את האנשים שמה שמעניין אותם זה הדיון הפילוסופי. האם זו אומנות? האם צריך אדם, נשמה, כדי ליצור אומנות? יש כמובן גם את אלה שמאוד לא אוהבים את זה, כשהטענה הנפוצה היא שזו גניבת עבודה לאומנים. אנחנו חושבים שזה שוק אחר לגמרי, שמזכיר יותר את שוק הפוסטרים".
כיום הציורים נמכרים במחיר של בין 50 ל-150 דולר, תלוי במסגור, כשהמדינה שממנה מגיעות הכי הרבה הזמנות היא ארצות הברית. "אחריה יש את אנגליה, קנדה וגם בישראל אנחנו מוכרים - אבל הרבה פחות. השילוח לארץ יקר", מסביר פישר.
הדבר הבא שעליו עובדים ב-AI ART שמונה היום 8 אנשי צוות, הוא "פרסונליזציה". "אנחנו רוצים שכל אדם יוכל להיכנס לאתר, ולבחור מבין יצירות שהוכנו במיוחד על סמך הטעם האישי שלו באומנות. זה יהיה השלב הבא של האלגוריתמים, שבמקום ללמוד את ההיסטוריה של האומנות בכלל, ילמד מה בן אדם ספציפי רוצה".