אחרי שנה של ניסיונות חוזרים ונשנים למציאות פתרונות יצירתיים לתעסוקה לילדים בתוך הבית, ימי חול המועד פסח הגיעו בתזמון מושלם עם הירידה בתחלואה שמאפשרת סוף סוף לצאת החוצה. שמורות הטבע מלאות במשפחות, כך גם הקניונים, בתי הקפה, המסעדות, האטרקציות ורחובות הערים הגדולות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לצד אווירת החג המשמחת שנרשמת בחוץ, הילדים עדיין לא יכולים ליהנות לגמרי מעולם התרבות שמיועד עבורם. עם הירידה בתחלואה, משרד הבריאות מתיר לפי שעה התקהלות תחת התו הסגול של עד 50 אנשים במרחב פתוח ובמקביל נעשה ניסיון להחיל מתווה בדיקות מהירות לילדים אך כרגע הוא מסתמן ככישלון - שני הפתרונות הללו לא כלכליים עבור כוכבי הילדים וההפקות.
הכוכבת מיקי מגיבה בשיחה עם N12 לתמונות שמגיעות מהפארקים ומהאטרקציות למיניהם ואומרת: "הפכנו למדינה שבה כל אחד עושה מה שבא לו. אם זה ככה – אז תגידו. אני מנסה להיות אזרחית שומרת חוק. להופיע מול 50 ילדים זה לא כלכלי עבורי, ובמקביל אני רואה שהכל מפורק באנשים ואין שום בדיקות. למה זה מותר ורק הצגות אסור?".
עוד הוסיפה מיקי: "בפארקים עם יש מתנפחים, בלגנים, אבל אם אביא במה עם מיקרופון – זה אסור. אין היגיון בשיגעון. הקיץ הגיע, תנו לנו לעבוד בחוץ. אם שם זה קורה – אין שום סיבה שזה לא יקרה בשביל כולנו. הצגות ילדים זה פחות סקסי מעומר אדם בבלומפילד?".
ועל אף ההנחיות, ניתן לראות תמונות של לא מעט משפחות מצטופפות מול הצגות ומופעים ברחבי הארץ. בפארק "מיני ישראל", למשל, התקיימו לאורך חול המועד הופעות של כמה כוכבים, מול קהל של ילדים והורים שיושב בצפיפות, ללא מסכות.
אייל עדני, מנכ"ל מיני ישראל ביקש לסתור את התיעודים השונים מהמקום שלו ואמר: "כולם פה עם מסכות, אנחנו פועלים לפי הספר וכורזים כל כמה דקות עם בקשה לשמור על ההנחיות. הייתה פה ביקורת והכל היה בסדר".
בתחילת השבוע התקיים בחיפה "הפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים", שם הפעילו את מתווה הבדיקות המהירות לקטנטנים. עם זאת, המימון לא נפל על כתפי ההורים, אלא על אלה של הפסטיבל - בשיתוף החברה שסיפקה את הבדיקות. האירוע נרשם כהצלחה, אבל המתווה לא מהווה פתרון הגיוני עבור רוב ההפקות.
"יש פה אפס חשיבה", אומר אריק עורי, בעלים של חברת הפקות שעומדת בין היתר מאחוריי יובל המבולבל, רוי בוי, דוד חיים והצגות נוספות."יש לא מעט דוגמאות למקומות שמפוצצים במאות אנשים, בדוחק איום ונורא. זה מתנהל כסוג של קרקס. אם באמת התחלואה עולה גם אחרי ההתקהלויות האלה, מה הבעיה לעשות מתווה הגיוני שיוכל לאפשר חינוך לילדינו בנוסף לפרנס עבור העסקים שהשקענו בהם בכל השנים? זה מטורף".
אסי סתיו, מנהל התיאטרון הישראלי לילדים מודה שהוא בעצמו מפר את ההנחיות, פשוט כי "אין ברירה": "אנחנו פותחים במלחמה. זה לא הגיוני ששאר הקולגות שלנו, שכל הכבוד להם, עובדים, ורק אנחנו נשארים בבית. אנחנו לא יפי נפש - גם אנחנו פועלים כרגע בניגוד להנחיות, אבל אנחנו מלשינים על עצמנו. זאת שערורייה, לא נהיה בשקט".
בין המופיעים בחול המועד היה גם איציק הליצן, שסיפר על ההתרגשות שמלווה את החזרה לבמה. "כרגע אני נהנה מכל רגע. אני מאושר, אני שמח, זה נותן לי חיים. כשפתאום אתה עומד מול קהל ולא מול מסך מחשב, כשאתה רואה ילדים שתופסים את הבטן ונקרעים ממך מצחוק – זו המתנה הכי גדולה שיש. עמדתי שם עם דמעות בעיניים".
הוא הדגיש כי מבחינתו נעשים מרב המאמצים לשמור על ההנחיות. "ב'מיני ישראל' מקפידים שהקהל יישב עם מסכות, שכל משפחה תהווה קפסולה ותשב יחד, ושיהיה מרחק סביר. גם באמצע המופע אני מבקש מהקהל לשמור על ההנחיות".
איציק מוסיף וקורא להחזיר לפעילות מלאה את כלל עולם התרבות, גם זה שמיועד לילדים: "קולגות שלי וחברים שלי יושבים בבית בוכים. יש הופעות לא רק בפארקים, גם בשמורות הטבע - באוויר הפתוח. עברנו לשעון קיץ, הימים ארוכים, אפשר לגמרי לקיים הופעות בחוץ".
ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות אינו גוף אוכף, כל תקנות הקורונה לרבות מסיכות, בידודים, התקהלויות, הפעלת תו ירוק וסגול וכו וכו נאכפת על ידי המשטרה. ככל שאנו יודעים על הפרות ספציפיות אנחנו מעבירים את המידע למשטרה שעושה כל שביכולתה.
יש מגעים קבועים עם עולם התרבות ונציגיו בשיתוף קבוע ושיח מאוד פורה מול אנשי משרד התרבות. זה שיח רציף שבוחן את ההקלות האפשריות בכל נקודת זמן ובהתאם למדדים השונים של התחלואה ושל ההתחסנות. שיח זה צפוי להמשיך כמובן גם אחרי החג".
ממשרד התרבות והספורט נמסר: "נמשיך לפעול יחד עם צמרת משרד הבריאות על מנת למצוא פיתרון בהקדם האפשרי למצוקתם של הפונים מקרב עולם התרבות שאחראים על מופעים לילדים. מיד בסיום חג הפסח תתקיים ישיבה של גורמי המקצוע במשרד התרבות והספורט, יחד עם בכירי משרד הבריאות ונציגים מעולם התרבות לילדים על מנת למצוא פיתרון מהיר ובטוח לסוגייה".