מאז מרץ 2020 נסגרו לאלתר דלתותיהם הכבדות של אולמות הקולנוע ונותרו סגורות - עד השבוע. עם הרחבת מתווה פתיחת התרבות שקבע שבאולם המכיל עד 10,000 מקומות יוכל להיכנס קהל עד 75% מתפוסת המקום, - הודיעו סינמטקים ברחבי הארץ על חזרה איטית לפעילות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בסינמטק חולון, למשל, פתחו כבר ביום ראשון שעבר. "להקרנה הראשונה הגיעו כ-70 אנשים, ומיום ליום המספר גדל", מספר המנכ"ל אלון רוזנבלום. "בתחילת הסרט הראשון שהוקרן נשמעו מחיאות כפיים בעולם. הורגש הרצון והצמא הגדול לשבת ולראות סרט על המסך הגדול. למרות שעשינו פעילויות אונליין, זה לא משתווה ללשבת יחד באולם עם אנשים".
לעומת מוסדות הקולנוע שנתמכים על ידי המדינה, בקולנוע המסחרי חוזרים גם היום על הטענה כי פתיחה של המרכזים הגדולים לא אפשרית בהנחיות הנוכחיות. "התו הירוק לא מאפשר פתיחה שתהיה הגיונית עבורנו", אמר גורם בהתאחדות בתי הקולנוע ל-N12. "אסור לנו למכור פופקורן, אוכל ושתייה והדרישה ל-75 אחוז תפוסה בעייתי. בנוסף - אי אפשר להכניס ילדים כרגע, והילדים הם חלק משמעותי מהקהל שלנו. למשל בחופשת הפסח - משפחות לא יוכלו להגיע יחד".
הקולנוע בכל העולם חטף מהלומות בעקבות הקורונה ומאות סרטים שהיו אמורים לצאת בשנה האחרונה נדחו. "רוב בתי הקולנוע באירופה וארצות הברית עדיין סגורים, והאולפנים האמריקאים לא משחררים סרטים", הוסיף הגורם. "אם הכל יהיה בסדר – ההערכה היא שרק באמצע מאי הסרטים ישוחררו, ורק אז, אולי, נוכל לפתוח. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו למלא את האולמות בלי שיהיה תכנון של סרטים קדימה, לכן חייבים להמתין ולראות מה קורה עם בתי הקולנוע בחו"ל".
לשאלה האם הוא חושש שבתי הקולנוע המסחריים לא ישרדו את זה, ענה הגורם: "הכל יפתח". לעומת מאבק המסעדנים והאומנים, למשל, מבתי הקולנוע כמעט ולא נשמעה צעקה. עם זאת, הבהיר הגורם כי אי התמיכה הכלכלית מהמדינה ספציפית בענף, מכעיסה. "רק הפתיחה עצמה תעלה עשרות מיליוני שקלים. אין לי שום מודל עסקי, או ידיעה איך אני אחזיר אותם. פנינו למדינה שתעזור לנו, נפגשנו את שר האוצר, ואנחנו עדיין מחכים להתייחסות רצינית".
מרשת Yes Planet ורב חן נמסר: "פתיחת בתי הקולנוע מחדש בתנאים הנוכחיים ובעיקר עם האיסור על מכירת מזון ומשקאות ותחת ההגבלה שקהל מתחת לגיל 16 אינו יכול להכנס, תגרום לפעילות הפסדית שהחברה לא יכולה לעמוד בה אחרי שנה ללא פעילות". בהודעה מטעמם התייחסו גם לכניסה של צעירים מתחת לגיל 16 לאירועי תרבות וטענו: "אין סיבה בגינה צעירים יכולים להכנס לקניונים ולא יכולים להכנס לקולנוע בצורה מבוקרת, תחת הגבלת תפוסה ושמירת מרחק".
ברשת בתי הקולנוע לב, הקטנה יותר ממתחרות הענק שלה, החליטו לפתוח על אף ההפסדים הכלכליים, אבל לעשות זאת לאט. "אנחנו מתניעים מנועים ומטפטפים הקרנות, אחרי שנה שבה היינו סגורים", מספר מנכ"ל הרשת, גיא שני. "החלטנו לפתוח כי יש עלינו לחץ מהמנויים ומאנשים שפשוט לא יכולים לחכות כבר לראות סרטים. לנו יש עדיין הרבה מאוד סרטים שלא יצאו עדיין, אנחנו מאוד גאים בהם ורוצים להוציא אותם כבר".
גם לשני טענות על מתווה פתיחת המוסדות. "ש בו הרבה חורים. העובדה שאי אפשר למכור אוכל, זה מאוד בעייתי. ענף הקולנוע לא קיבל מענקים ספציפיים, ומה שקיבלנו, יחד עם שאר העסקים פשוט לא מספק. אנחנו נאבקים על ארנונות עם כל עירייה בפני עצמה – יש כאלה שמסכימות להנחה, ויש כאלה שלא". מנכ"ל לב הוסיף כי כרגע אין לו הערכה מתי הרשת כולה תפתח, אבל שמח על הניצנים הראשונים של פרצופים מרותקים למרקע. "אפילו אם אנחנו רוצים לפתוח – במשך השנה שהקולנוע היה סגור איבדנו את רוב העובדים שלנו והציוד מאוד נפגע. ייקח לנו זמן".
איפה בכל זאת ניתן לצפות בסרט כבר בשבועות הקרובים?
בסינמטק חולון יקרינו השבוע את הסרט "סיפור חיי", בכיכובם של קתרין דנב וז'ולייט בינוש. הסרט "עוד סיבוב" של הבמאי תומס ויטנברג, שייצג את דנמרק באוסקר הקרוב, יוקרן גם הוא. בסינמטק ירושלים הוחלט לפתוח את האולמות, ושם יערכו 2 הקרנות ביום במהלך השבוע. בסינמטק חיפה יוקרנו החל מיום חמישי הקרוב, בין היתר, הסרטים "פאלם ספרינגס" עם אנדי סמבהרג וכריסטין מיליאוטי ו"געגועים מתוקים" האנגלי שיצא בשנה שעברה.
בסינמטק תל אביב יקרינו בשבוע הקרוב סרטים במסגרת פסטיבל קולנוע נשי. בין היתר, יוקרן הסרט "על כסא הבמאי יושבת אישה", שבו עשרים ושש במאיות משתפות סיפורים מזווית הבמאית, והסרט הדוקומנטרי "גיבורות", המגולל את סיפור החברות שנרקם בין שתי שחקניות בקבוצת כדורשת נשים. בקולנוע לב תל אביב יערכו ביום חמישי קרוב הקרנה הראשונה, ומי שיחנוך את המסך יהיה הסרט של היוצר ברק הימן, על האומן דני קרוון.