פסקול החיים של רמאללה שאנחנו הישראלים כבר התרגלנו לשמוע, שונה לחלוטין מזה ששמענו מנער אחד בן 17. במקום קולות של עימותים, אבנים ולעיתים גם ירי, שמענו במשך יומיים מוזיקה קלאסית צלולה ומשובחת, ומי שאחראי לה הוא מוחמד א-שייח', ילד עם כישרון נדיר, שמזכיר לנו שאם נטה אוזן היטב נוכל אולי לשמוע צלילים אחרים שבוקעים מעבר לגדר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"החלום שלי הוא לנגן על במה גדולה מאוד, ומולה קהל גדול. בסוף הקונצרט כולם יעמדו ויריעו. זה מה שאני רוצה. לא צריך יותר מזה, אני לא יודע מה עוד אפשר לבקש מעבר לזה", סיפר מוחמד (מישה), נער פסנתרן מרמאללה.
מוחמד החל את דרכו בנגינה על פסנתר לפני כ-7 שנים, כשהיה בן עשר, "מאוחר" במונחים של מוזיקה קלאסית. כיום, מוחמד מנגן ללא בעיה את שופן, רחמנינוב או צ'ייקובסקי. "כשמוחמד היה קטן שמנו לב שיש בו משהו, כישרון, אבל לא ידענו איזה כישרון. כלומר הילד היה מצטיין", סיפר אביו.
ואולי, יש קשר בין הכישרון של מוחמד ובין מיזוג התרבויות שמתקיים בביתו. הסיפור החל לפני יותר משני עשורים. כמו פלסטינים רבים, גם נאסר א-שייח', תושב רמאללה, נסע ללימודי רפואה ברוסיה והתאהב בסטודנטית מקומית בשם קטיה. כעבור כמה שנים נולד להם ילד - מוחמד מישה, בשעה שאביו נמצא בשטחים. שלושה חודשים מאוחר יותר קטיה הגיעה עם בנה התינוק לרמאללה בפעם הראשונה, כדי להתאחד עם בעלה ולבנות שם בית.
הסיפור של מוחמד הוא שילוב בין זהויות. המפגש בין הפלסטיני לרוסי, בין הבורשט למקלובה, בין פסנתר הכנף לעוד, מייצר לעיתים בלבול, אבל עם ניחוח קומי. שילוב התרבויות בבית נראה טבעי, אם כי האם מעידה כי בבית שוררת אווירה רוסית: "יש אווירה של רוסיה, טלוויזיה רוסית, ספרים ברוסית, כולם מדברים ברוסית. כל החיים ברוסית".
צלע נוספת במשולש העולמות של מוחמד היא ישראל. כדי למצות את הכישרון הטמון בו, הבינו הוריו שהוא צריך ללמוד אצל הטובים ביותר ואת זה אפשר למצוא דווקא בירושלים. כבר שבע שנים שמוחמד נמצא על הציר הזה ומגיע אל שער הכניסה והיציאה מרמאללה, שלוש פעמים בשבוע. צעיר שנאלץ לעבור דרך ייסורים של גדרות ומחסומים - רק כדי לנגן.
"אני רוצה להראות שאנחנו, הערבים מרמאללה, כמו כולם. התדמית של הפלסטינים בעולם היא כשל טרוריסטים. אני רוצה לשנות את התדמית הזאת. זה פשוט לא נכון. אני מכיר אנשים רבים, כשהם יראו פלסטיני מנגן מוזיקה קלאסית על פסנתר בצורה מקצועית, הדימוי שלהם כלפינו ישתנה. זה צריך להיות דבר רגיל לחלוטין, זו התדמית שאני רוצה ליצור".