כבר חמישה חודשים שענף התרבות כמעט לא מתפקד, וכעת ועדת הקורונה מתכנסת בשעה זו (שני) לדיון יצרי בנושא התעשייה. בין האומנים שמשתתפים בדיון: הזמר אביב גפן, מנכ"לית בית לסין ציפי פינס, אבי שושני, שרון בר לב ודליה שימקו. "חייבים למצוא דרך לתת קצת לנפש ולנשמה הישראלית", אמרה יו"ר הוועדה שאשא ביטון שהכריזה שבתחילת שבוע הבא תכנס את הוועדה לדיון נוסף במתווים האפשריים והבטיחה לממשלה: "תביאו את הדברים האלה, תעבירו אותם בהחלטת ממשלה. אנחנו נאשר אותם. ציפי פינס, מנהלת תיאטרון בית ליסין: "כבר 5 חודשים שלא הכנסנו שקל". שידור ישיר מהדיון
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון אמרה בפתיחת דבריה בדיון בוועדה בעניין תעשיית התרבות: "בתקופות הכי קשות בקריית שמונה, בזמן מלחמות, קטיושות והשינה בממ"ד זכורים לי האמנים שהגיעו לשמח אותנו. האמנים היו אומרים שהם חייבים להיות שם כדי לשמור על הרוח של האזרחים. גם היום אנחנו נמצאים במלחמה מאוד קשה ומורכבת מול נגיף שאנחנו עוד לומדים אותו ואני רוצה לומר שגם במלחמה הזו אני צריכים לראות כיצד אנחנו נותנים קצת לנפש ולנשמה הישראלית. זה מה שנעשה כאן, ננסה למצוא את הדרך להחזיר את הענף לפעילות".
ח"כ כ אורלי פרומן (יש עתיד-תל"ם) אמרה: "יש לאפשר את פתיחת מוסדות התרבות תחת הגבלות משרד הבריאות והתו הסגול. כ-200 אלף עובדי תעשיית התרבות מובטלים כבר 5 חודשים. האם שיקולים פוליטיים הם שמובילים לאי פתיחת מוסדות התרבות? ממשלת ישראל חייבת לתת מענה מיידי לאנשי הבמה, לאמנים, ליוצרים ולמוסדות התרבות כולם. אני מאמינה שאזרחי ישראל רוצים לראות את עולם התרבות פתוח ומתפקד. הממשלה חייבת להם את זה ויש דרכים לאפשר זאת!".
ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) טענה כי "ממשלות נתניהו לדורותיהן" מזניחות את תחום התרבות. "מה שנדרש זאת תוכנית להצלת התרבות בישראל, מהגופים הקטנים ביותר ועד הגדולים והיחסית מסובסדים", אמרה. "צריך לאפשר להם היום לפעול במקומות פתוחים ובכל האולמות שלהם, זה בדיוק מה שעשינו עם חדרי הכושר".
בדיון השתתפה בין היתר ציפי פינס, שסיפרה על מצבו הקשה של תיאטרון בית ליסין שאותו היא מנהלת. "הופענו חולים, בריאים במלחמות, לא היה מצב שהפסקנו הצגה", סיפרה. "אנחנו יושבים 5 חודשים בבית. אין לנו תאריך יעד. על טיסות מדברים אבל לא על התיאטרון".
"אנחנו זועקים למתווים של אולמות שבהם אנחנו מכניסים 30-40 איש במרווחים של 2 מטרים עם מסכות"
השחקנית והבמאית דליה שימקו דיברה במשך דקות על מצבם הקשה של האומנים ועל הצמא בקרב הציבור לראות מופעים: "יש לנו קהל צמא, נמאס לאנשים לשבת 6 חודשים בבית ולקבל רק נתונים איפה נדבקו ומתי. איזה מן מורל זה? איזו מן חברה זאת? איפה האחריות הלאומית של הממשלה? מה אתם מספרים לציבור? שהמקום שהכי מסוכן להם הוא קצת סעד לנפש? זה המקום שהם יידבקו הכי הרבה?".
שימקו תיארה את תהליך קבלת ההחלטות שמתבצע לטענתה ללא התייעצות כלל: "לא מזמנים אותנו, לא שואלים אותנו על מתווים. המתווים האלה של אוויר פתוח נמצאים במשרד התרבות כבר חודשים - אנחנו זועקים למתווים של אולמות שבהם אנחנו מכניסים 30-40 איש במרווחים של 2 מטרים עם מסכות. אני עשיתי הצגות כאלה - אתם מנותקים לחלוטין מהציבור! לא כל הציבור קורא לנו בשמות גנאי כאלה ואחרים, רוב הציבור אוהב את האומנות וצריך להשתמש במילה הזאת, יש אומנות ויש אומנים והם יושבים בבית כבר 5-6 חודשים, מבוזים. אין להם בכלל פה, אנחנו אחרונים ברשימה!".
בתגובה לדבריה היצריים של שימקו, יו"ר הוועדה שאשא-ביטון הבטיחה לה לסייע לעולם התרבות - וח"כ משה אבוטבול ממפלגת ש"ס תהה מה ההבדל בין אולמות המופעים לבתי הכנסת. "אני יכול גם כן להביא 50-100 איש לבתי הכנסת, תקבלי אותי?! שם את לא אומרת את זה. היא לא תביא את זה לפוליטיקה, אני לא מוכן שתהיה פוליטיקה פה, מה זה פה לעודד אותם לעבור על החוק? אף אחד לא יעבור על החוק".
נציג משרד התרבות גיא גוטמן אמר שמשרד הבריאות הוא זה שדרש את סגירת האולמות עקב הגברת התחלואה - ולדבריו, כרגע נבחנים מספר מתווים לאפשר הופעות, כנראה מתחת לכיפת השמיים. הוא הוסיף: "מעבר לזה הוקם צוות בתוך המשרד אני חושב שחלק מהיושבים כאן יודעים את זה, צוות למחשבה מחוץ לקופסה איך אנחנו מקיימים תרבות גם בימים הקשים האלה בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים להופעות במקבצים קטנים". יו"ר הוועדה השיבה לדבריו ואמרה לו: "החברה שלנו שבורה גיא, הנפש של החברה שלנו שבורה ואנחנו צריכים לראות איך אנחנו מניעים את כל הדבר הזה מחדש".
המשנה למכ"ל משרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, התייחס בדבריו לאפשרות שיפרסמו הקלות על ענף התרבות עם כניסתו לתפקיד של הפרויקטור רוני גמזו. "אנחנו עובדים יחד כדי לעזור לכמה שיותר מקומות", אמר גרוטו לחברי הוועדה. "במסגרת ההגבלות המותרות, אדם יכול להופיע במסעדה בהתאם לתנאים שקבענו מה מותר ומה אסור. יחד עם זאת, במסגרת הדיונים בהחלט ניקח בחשבון את הצורך של התרבות ונציע מתווה שיאפשר יותר דברים".
שאשא- ביטון ענתה לו: "אנחנו רוצים לייצר מציאות שבה אנחנו בשכל ובהיגיון פותחים את ענף התרבות - עם ויסות נכון של הקהל שמגיע ומגבלות שייצרו את המענה לענף הזה. אני מבקשת ממך שהמתווה יאורגן לצו שיאושר בממשלה עוד השבוע. אנחנו מתחייבים כוועדה לאשר את זה כבר התחילת השבוע הבא".
ענף התרבות הוא אחד מהענפים שנפגעו הכי קשה ממשבר הקורונה. עובדים רבים מהתחום נפגעו והגיעו למצב כלכלי קשה מאוד. בעקבות המצב, ביום שני שעבר, בכירים מעולם התרבות השתתפו במיזם אריזת חבילות מזון עבור נזקקים מתעשיית האירועים והתרבות, שמצבם הכלכלי הורע משמעותית בעקבות משבר הקורונה. אריזת החבילות התקיימה באקספו תל אביב.