יש לא מעט סרטים מרגשים ועצובים בעולם, אבל מי מהם הוא המדכא מכולם? זה בדיוק מה שניסה לבדוק קווין לי, מבקר קולנוע אמריקאי, בציוץ שהעלה לטוויטר בשבוע שעבר בו כתב "הסרט/הסדרה שבכיתם בהם הכי הרבה. קדימה". לי זכה לכמות אדירה של תגובות, שנותחו על ידי ה-BBC לכדי רשימה של עשרת הסרטים העצובים ביותר בעולם - והתוצאות מפתיעות.
"במהלך שש השעות הראשונות", סיפר מבקר הקולנוע בשיחה עם ה-BBC שהציוץ שלו הפך לוויראלי, "התגובות היו שונות מכל דבר אחר שקיבלתי אי פעם. זה היה קצת מפחיד, אם להגיד את האמת". הציוץ של לי זכה ליותר מ-35 אלף תגובות, כשחלקן משלבות סיפורים אישיים אודות החוויות הקשות של הצופים בעת הצפייה באותם סרטים. "התגובות היו מאוד מתוקות וכל אחת הייתה שונה מהאחרות", הסביר.
אז מה הוא הסרט הכי עצוב בכל הזמנים? למרבה ההפתעה, מדובר דווקא בסרט אנימציה - ועוד כזה שלא נחשב לאייקוני במיוחד (לפחות בהשוואה לסרטי אנימציה אחרים). "קוקו", זוכה פרס האוסקר לסרט האנימציה הטוב ביותר שיצא בשנת 2017, זכה לכמות הגדולה ביותר של תגובות בשרשור הטוויטר של לי, בזכות האופן בו הציג את סיפורו של ילד מקסיקני הנוסע ל"ארץ המתים" בכדי ללמוד על העבר של משפחתו. מי שביים את "קוקו" הוא לי אנקריץ', שגם ביים סרט נוסף שנכנס לעשירייה הפותחת - "צעצוע של סיפור 3", הממוקדם במקום השישי.
The hardest you've ever cried in a movie/TV show. Go.
— Kevin L. Lee (@Klee_FilmReview) May 25, 2020
למקום השני הגיע עוד סרט שאיננו הפקה הוליוודית מורכבת ומושקעת: "מארלי ואני" סוחט הדמעות משנת 2008, בכיכובם של אוון וילסון וג'ניפר אניסטון, בתור זוג הורים המאמץ כלב לברדור. את החמישייה הראשונה סוגרים כמה מהחשודים המיידיים כשזה מגיע לסרטים עצובים - "רשימת שינדלר", "למעלה" ו"תנאים של חיבה", במקומות השלישי עד החמישי בהתאמה. במקום השביעי נמצא הסרט החדש ביותר ברשימה, "הנוקמים: סוף המשחק" משנת 2019, והרשימה ממשיכה עם "גרין מייל" (1999), "היומן" (2004) ו"חופים" (1988).
בשיחה שניהל עם ה-BBC לאחר איסוף הנתונים מתוך הסקר, לי לא נשמע מופתע מההגעה של "קוקו" למקום הראשון. "הערצתי את הסרט הזה", הסביר, "והוא רק הולך ומשתפר עם כל צפייה". "הוא לוקח מסרים מוכרים כמו 'תרדוף אחר החלומות שלך' ומוסיף להם עוד שכבות, כמו ההבנה של השושלת המשפחתית שלך, איך היא מעצבת אותך, איך אתה יכול לעזור לתרבות להתפתח, והוא מכבד את כל המסורות האלו בזמן שהוא גם מאוד פרוגרסיבי ומתקדם", הוסיף. לגבי הנוכחות הבולטת של סרטי אנימציה ברשימה (שלושה מתוך עשרה), לי הסביר כי הוא בעצמו דווקא "סאקר" של סרטים כאלה, בזכות העובדה שקל יותר להישאב אל תוך העולמות אותם הם יוצרים.
ומה, לפי לי, הם הקריטריונים עבור כל סרט בשביל להפוך לעצוב במיוחד? "אחד הוא הבכי על דמות שמתה, בין אם בגלל שהם (הצופים, ר.א) נקשרו כל כך אליה וזה שובר את הלב, ובין אם הם ישתפו סיפור אישי משלהם, על איך הם איבדו אדם קרוב". אחד מהגולשים שענו על הסקר, סיפר לי, אף פנה אליו באופן אישי בכדי לספר שהוא בחר ב"קוקו" בגלל התפקיד המשמעותי של דמות הסבתא בסרט, וכי הוא צפה בסרט לאחר שאיבד את סבתו שלו.
ההיבט השני להפיכת סרט לעצוב, מסביר לי, הוא ביסוס שלו על אירוע היסטורי (כמו ב"רשימת שינדלר" ו"בחירתה של סופי"). "יש הרבה מאוד סרטים היסטוריים שמראים את הפרקים האפלים ביותר בהיסטוריה האנושית, וזה ממש נוגע באנשים", סיפר, "אתה רואה את הרע ביותר של האנושות אבל גם את הטוב ביותר בה, אז זה גם שובר את הלב אבל גם מרגש".