פרופסור דן אריאלי הוא מהמומחים הגדולים בעולם לכלכלה התנהגותית. מחבר רב המכר העולמי, "לא רציונלי ולא במקרה", הוא חבר הסגל הבכיר של אוניברסיטת דיוק, מעביר הרצאות ברחבי העולם ואף מייעץ למנהיגים. בתכנית "בחירות אישיות" ניתח אריאלי את דפוסי ההצבעה, גם של הישראלים.
האם המצביעים בבחירות הם רציונליים?
"הרעיון שאנשים מצביעים הוא לא רציונלי מתחילתו. מהבחינה הכלכלית, אנשים אמורים לעשות מה שטוב להם באופן אנוכי. הרי הבחירה שלך לא תשנה את התוצאות וזה ייקח לך זמן ומאמץ וכסף. אז השאלה למה מצביעים מטרידה כלכלנים בכל העולם. הקול הבודד שלך לא ישפיע, הסיכוי שתשנה את תוצאות הבחירות הוא אפס, ומצד שני, זה בטוח ייקח לך זמן ומאמץ. כלומר, מבחינה רציונלית טהורה לא צריך להצביע.
אז למה בכל זאת מצביעים?
"מצביעים מכל מיני סיבות. מה עדיף להגיד למצביעים הפוטנציאלים? 'אף אחד לא מצביע אז רוצו לשים את הפתק', או 'כולם מצביעים, אז לכו גם אתם'. לכאורה באופציה הראשונה אני אשפיע הרבה יותר, ועדיין, התוצאות מראות שכשאומרים להם שכולם מצביעים, הנהירה עולה ואחוזי ההצבעה עולים. אנחנו עושים את זה כי זה מה שאנחנו חושבים שנכון חברתית. ולא מסיבה רציונלית".
>> לבני: "פרץ לא יתקע לי סכין בגב"
>> נפתלי בנט, זאב בעור של כבשה או מנהיג הימין הבא?
>> ארז טל מציג: מיומנו של קול צף
לפי מה מצביעים?
"היינו רוצים לחשוב שכולם קוראים מצעי מפלגות ומקבלים החלטה. בפועל, יש שתי תופעות: מצביעים מה שההורים שלנו הצביעו, אנחנו מקבלים את ההצבעה של הורינו הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. דבר שני אנחנו מושפעים מרגשות. אנחנו חושבים שהדעה הגיעה אחרי מחשבה קוגניטיבית עמוקה, ובעצם לאנשים יש תחושה לגבי משהו ואז הם מספרים לעצמם סיפור. כלומר, לאנשים יש רעיון מסוים, תחושת בטן, ואז הם מספרים לעצמם סיפור ונותנים את ההסבר הרציונלי לבחירה".
מה לגבי קשר אישי למועמד?
"אנחנו הרי לא מכירים אותם ולא יודעים עליהם יותר מדי. אנחנו כן יודעים שככל שמכירים מישהו לעומק, אנחנו אוהבים אותו פחות. כשמישהו חדש מגיע לפוליטיקה יש לנו ציפיות גבוהות ממנו, אבל עם הזמן יש להם סיכוי להפריך את הציפיות".
איך גורמים לאנשים לבוא?
"בארה"ב ניסו להשתמש בלוטו כדי שיותר אנשים יילכו לבחור. כלומר, כשמישהו הגיע להצביע, הוא קיבל כרטיס לוטו מתנה. זה הגדיל את אחוז ההצבעה, אבל האם זה האנשים שאנחנו רוצים שיבחרו?"