על פי חוק יסוד הכנסת נקבע כי יום בחירות יהיה יום שבתון. רגע לפני שאתם מנצלים את החופש ללכת לקלפי או ללכת לים או לעשות גם וגם, כדאי שתקראו קצת את חובותיכם וזכויותיכם כמעסיקים ומועסקים.
נתחיל בחדשות הרעות. יום החופש הזה לא יחול על כולנו. למשל כותב שורות אלה מתוקף תפקידו כאיש תקשורות ועיתונות מוגדר כעובד חיוני ועל כן ייאלץ לקום מוקדם מאד בבוקר ולהצביע לפני העבודה.
אך עובדי התקשורת אינם היחידים שלא יזכו ביום שבתון, גורמים רבים נוספים המוגדרים כחיוניים למשק ייאלצו גם הם לעבוד ביום הבחירות. בין העובדים ביום הבחירות כלולים עובדי שירותי התחבורה, כוחות הביטחון, אופי הלחם, מפעלי המים והחשמל, מסעדות, מפעלי חרושת, מובילי פירות וירקות וגורמים נוספים.
עובדים השייכים לענפי השירות המפורטים, מה לעשות, מחויבים לעבוד. כל השאר יהיו ביום שבתון. חשוב להדגיש, כי החוק אינו מחייב עובד לא לעבוד ביום הבחירות והדבר נתון לבחירתו של העובד. זאת אומרת שאם אתם ממש רוצים לעבוד גם ביום זה, או שפשוט משתלם לכם אתם בהחלט יכולים.
מה זה אומר יום שבתון? עו"ד שלמה בכור מומחה לדיני עבודה, מדגיש שגם מי שלא יעבוד ביום הבחירות זכאי לקבל ממעבידו את השכר שהיה מקבל אם היה עובד. ומכיוון שכך, עובדים אשר אינם עובדים ביום הבחירות זכאים לתשלום שכר בגין יום עבודה.
עבדתם ביום הבחירות? מגיע לכם יותר!
מכיוון שאין לך רע שאין בו גם קצת טוב - הגיע הזמן לתת גם זווית אופטימית לאלו שיאלצו ללבוש את בגדי העבודה ביום הבוחר.
גובה התשלום לעובדים העובדים ביום הבחירות אינו מוסדר בחוק. יחד עם זאת, מפסיקות בתי הדין והנוהג הקיים ניתן לטעון כי אם אתם תאלצו לעבוד ביום הבחירות או שבחרתם לעשות כן, אתם זכאים, כפי שמסביר עו"ד בכור, "לשכר עבודה ובנוסף, לשכר יום עבודה נוסף או יום חופש נוסף". בקיצור - זכאים לשכר כפול.
מפחדים שבגלל שאתם נאלצים לעבוד, תיאלצו גם לוותר על זכותכם הדמוקרטית לבחור? אין לכם ממה לחשוש. עו"ד שלמה יצחקי, הממונה על יחסי העבודה במשרד תמ"ת מסביר כי החוק קובע כי "יש לאפשר לכל העובדים לבחור אף שחלק מן הדברים לא מוסדרים בחוק. למשל לא ברור על פי החוק מהן אותן שעות השבתון". לפי דעתו של עו"ד יצחקי יש להתייחס לשעות השבתון לשעות שמפתיחת הקלפיות ועד לסגירתן, בכל מקרה כדאי לסגור את העניינים האלו ישירות מול הבוס.