הוא טלטל את המערכת הפוליטית בישראל כשסירב להצטרף לממשלת נתניהו, החלטה שבעקבותיה יזמו בליכוד את פיזור הכנסת וההליכה לעוד חודשים ארוכים ומתישים של מערכת בחירות. אולם עד כה, הסקרים מנבאים כי אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, לא רק שלא שילם על כך מחיר, אלא שהכפיל את כוחו. אם הסקרים לא יתבדו, יותר מ-150,000 ישראלים צפויים ב-17 בספטמבר לעזוב את בתיהם הפוליטים ולנהור לקלפיות עם פתקי ל' ביד. כעת, כמה מהם עונים על השאלה הגדולה - מה הבשורה החדשה שהם מוצאים בפוליטקאי הוותיק.
"מקווה שיגלו את ליברמן כמנהיג ההתיישבות"
רון לובה, צלם אירועים בן 43 מההתיישבות בית אריה שבשומרון, כחבר מועצה ביישוב. כשתומכיו הלכו לקלפי לפני פחות משנה, הם הכניסו פתק שנשא את האותיות "טב", שליוו את הקמפיין של הנציג הדתי לאומי שהתמודד מטעם הבית היהודי. אולם בחודשים האחרונים לובה חצה את הקווים, עבר לישראל ביתנו והוא אף מקווה להשתלב שם בתפקיד משפיע ולעצב את המדיניות החינוכית של המפלגה.
"אני מקווה שהשכנים שלי יתעשתו מהר ויגלו את ליברמן כמנהיג ההתיישבות", אומר לובה. "ליברמן הוא דמות ביטחונית בעלת שיעור קומה. הוא היה שר ביטחון בולדוזר, הוא גר בהתיישבות וגם נלחם עבור ההתיישבות. כשאתה רואה שאין מנהיגות ביום שאחרי ביבי, אתה מבין שיש אדם אחד שיש לו את הניסיון הפוליטי, התפקידים הבכירים ברזומה והיכולת לעמוד בלחצים, וזה ליברמן. בנט וסמוטריץ' אף פעם לא היו דמויות ביטחונית ומנהיגותיות בסדר גודל כזה. כשהתמודדתי מטעם הבית היהודי לפחות לציונות הדתית הייתה מפלגה - ימינה זה בלוק טכני שעושה סיבוב על הגב שלנו כדי שבסוף איילת שקד תחזור לליכוד".
גם הביקורת שהופנתה כלפי ליברמן על יחסו לדתיים ואף הצפת אמירות ספיציפיות שנויות במחלוקת, לא הרתיעו את לובה. "כל יהודי דתי מאמין שיבוא יום ויבוא משיח, לזה אנחנו מחכים כבר 2000 שנה", מסביר לובה. "אבל בין זה ובין מדינת הלכה - זה מושג שבכלל לא קיים בלקסיקון היהודי. במקומות שבהם הרוב רוצה תחבורה ציבורית בשבת צריך לכבד את הרצון הזה. מה שבטוח זה שישראל ביתנו לא אנטי דתית ולגמרי בעד ההתיישבות, היא מובילת הקו של של חיה ותן לחיות".
פניית פרסה
יותם גבעולי, סטודנט בן 25 מתל אביב, הוא חריג בחבורה עמה שוחחנו, הוא בכלל שמאלני. לא שמאלני לייט, אלא אחד שרואה את עצמו עד היום כחלק מתנועת העבודה ושימש כציר בוועידת המפלגה. נקודת השבר שלו עם מפלגת העבודה הגיעה עם בחירתו של עמיר פרץ. "זה האיש שעשה הכל כשר ביטחון לסייע לחמאס בעזה והאיש שפירק את ההסתדרות", הוא משוכנע. "מאחורי הרטוריקה הפומפוזית מסתתר פוליטיקאי מאוד לא רציני".
ההתלבטות של גבעולי הייתה, לא תאמינו, בין המחנה הדמוקרטי וישראל ביתנו. "אני מעריך את ברק אבל חושש שבמרצ יורידו אותו לברכיים כשכן תדרש הפעלת כוח צבאי", הוא מסביר. "מהצד השני, אני חושב שיש פה הזדמנות היסטורית להסדרים מדיניים, וליברמן הוא הפרגמטיסט היחיד שיכול להביא להסדרים מדיניים גדולים עם העולם הערבי. הוא האיש שיכול להתניע את תהליך השלום ולא רק לדבר עליו. אני מסתייג לעיתים מהרטוריקה שלו כלפי הערבים, אבל יודע שהוא כן רואה אותם כשותפים".
מאוכזב ליכוד
טל וקסלר רק בן 22 והוא כבר סמנכ"ל שיווק בחברת נדל"ן, מה שלא מפריע לחילוני מפתח תקווה להקדיש לא מעט זמן למחשבות על פוליטיקה. וקסלר גדל בית ימני להורים שעלו ממדינות ברית המועצות לשעבר אך הצביעו לקשת רחבה של מפלגות ימין בעבר ולרוב לא לישראל ביתנו. בבחירות הקודמות וקסלר הצביע למפלגת השלטון "הליכוד". נוכח המסרים שמשגר ראש הממשלה, המעבר שלו את הקווים הופך אולי לקשה ביותר.
"אני חושב שנתניהו ראש ממשלה מוכשר עם המון יתרונות, אבל הוא נותן הרבה יותר מדי לחרדים ושוכח בצד ציבור שלם - אותנו החילונים", אומר וקסלר. "הסטטוס קוו נשבר מהצד של החרדים והרגע שהחלטתי לעבור הוא כשליברמן קם, עזר אומץ, החליט לוותר על הממשלה ועל תיק הביטחון והפעם להילחם עבורנו החילונים עד הסוף. המיזוגים במערכת הפוליטית של כולנו ושל הימין החדש לא השאירה אופציות אחרות עבור קהל חילוני ימני גדול, ואני מאמין שישראל ביתנו היא האופציה היחידה".
מחכה לאחדות
יעקב שקלאר, סנגור פלילי ובעל משרד עורכי דין העוסק בזכויות אדם, הצביע בפעם האחרונה למפלגת כחול לבן, אבל מאמין כעת שהצבעה לישראל ביתנו היא הסיכוי היחיד שכחול לבן תשב בסוף בממשלה. שקלאר הוא מהישראלים שכבר מזמן לא מאמינים בימין ובשמאל, וצמאים למפלגה ולמנהיג שידעו למשול ולעשות את זה טוב, יהיו מאיזה מחנה שיהיו.
"אם ליברמן לא היה הולך על האחדות לא הייתי מצביע לו", מצהיר שקלאר. "חיכיתי שמישהו יניף את הדגל הזה ואף אחד לא עשה את זה בבחירות הקודמות. פעמיים הצבעתי ליש עתיד אבל כמו שאינשטיין אמר - אי־שפיות זה לעשות אותו דבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאות שונות, ואכן היחידים שיכולים להביא את כחול לבן לממשלה זה ישראל ביתנו". שקלאר מספר שימים בודדים לפני ההכרזה של ליברמן על תמיכתו בממשלת אחדות הוא אף נכח בכנס שלו לעורכי דין יוצאי ברית המועצות והציע לו את רעיון האחדות.
ואולם חשוב לזכור שכמו שלמדנו, הדברים שנאמרים לפני הבחירות ממש לא משתקפים תמיד בקלפי. כעת נותר להמתין ולראות כמה מאותם אלפים רבים של ישראלים ישלשלו לבסוף את הל' של ישראל ביתנו במעטפה שלהם בקלפי ולכמה לבסוף תרעד היד ותזוז בחזרה אל עבר הפתק מהבחירות הקודמות ובעיקר הבית הפוליטי המוכר והידוע.