על רקע אי-ההסכמות בנוגע להסכמי שכר, יו"ר ארגון המורים רן ארז הודיע כי שנת הלימודים בתיכונים לא תיפתח ב-1.9. בפנייה למורים חברי הארגון, הוא כתב: "בשל סירובו העיקש של משרד האוצר לחתום עימנו על הסכם קיבוצי בדבר תוספת שכר ותנאי עבודה לציבור המורים, לפניכם הודעתנו - הנהלת ארגון המורים החליטה להשבית את תחילת שנת הלימודים תשפ"ה בחטיבות העליונות, כולל בכיתות י"ג-י"ד בכל מערכת החינוך". 

"אני קורא לכם שלא להישמע להצהרות השקריות של שר האוצר שמנסה בכל מחיר לשבור את העבודה המאורגנת, להפריט את מערכת החינוך ולהחתים מורים על חוזים אישיים ובכך להפוך אותם לעובדי קבלן", הוסיף ארז. "נמשיך במאבק כל עוד יהיה בכך צורך. נדאג ונתמוך בציבור המורים והמנהלים במשך המאבק הזה". 

תלמידי תיכון ירושלים במהלך בחינת בגרות, 2019 (צילום: נועם רבקין, פלאש 90)
Keshet high school students take their mathematics matriculation examination (Bagrut), in Jerusalem on May 20, 2019. Photo by Noam Revkin Fenton/Flash90 | צילום: נועם רבקין, פלאש 90

הסיבות שהובילו לשביתה

על הכסף הצדדים פחות או יותר שני הצדדים מסכימים. מדובר בהעלאת שכר של 2,000 שקלים בחודש למורה מתחיל. סלע המחלוקת הוא "חוזי טאלנט" - האפשרות של מנהלי בתי הספר להעסיק מורים ללא תעודת הוראה בחוזים אישיים.

במשרד האוצר רוצים ש-6% מהמורים בכל בית ספר יהיו כאלה שלא מחיובים בתעודת הוראה. מבחינתם זו דרך לרענן את חדר המורים, להכניס כוח צעיר עם מוטיבציה לתוך בתי הספר וגם להתמודד עם המחסור האדיר בכוח אדם. אותם מורים ירוויחו יותר אבל גם יעבדו יותר. את המורים הללו יהיה ניתן לפטר בקלות, הם לא יוכלו לשבות והם לא יהיו חלק מהסכם קיבוצי.

בארגון המורים אומרים שאם כל אחד יוכל להיות מורה ומחנך זה יוזיל את מקצוע ההוראה ומזהים את היוזמה הזו כ"הפרטה של החינוך הציבורי". בארגון מאשימים את משרד האוצר בראשות השר בצלאל סמוטריץ' בכך שהם עושי דברו של "פורום קהלת", שרוצה לפרק את העבודה המאוגדת. לפני יומיים הממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, אמר בישיבת המשא ומתן כי "אם אתם לא מסכימים לחוזים אישיים - אין הסכם", והישיבה התפוצצה.

סמוטריץ': רן ארז לא מבקש להגן עליכם המורים

לפני הודעת ארז, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פנה למורים: "רגע לפני שאתם מקבלים החלטה קשה מאוד להשבית את שנת הלימודים, לפגוע קשות בתלמידים שאתם כל כך אוהבים ובמערכת החינוך שיקרה לכם ולי, ובסוף גם בכם ובפרנסה שלכם, אני מפציר בכם - תפתחו את השנה. עם ישראל זקוק לזה, התלמידים שלכם זקוקים לזה, בטח עכשיו בתקופת המלחמה. הם זקוקים למערכת חינוך חזקה, תומכת, שתסייע להם ולכולנו להתמודד עם תקופת המלחמה הקשה". 

"הוויכוח הוא לא על כסף, הוא לא על תוספות השכר שלכם מכיוון שאת זה סיכמנו כבר לפני שנה", הוסיף שר האוצר סמוטריץ'. "אני זה שהתעקשתי על תוספת שכר של 2,000 שקלים לכל מורה ומורה במערכת החינוך, על תוספות שכר של ממש מאוד לבעלי התפקידים במערכת החינוך, למחנכים ולמחנכות ולרכזי שכבה. על תוספות שכר של ממש למנהלים. לא על זה הוויכוח! הוויכוח הוא גם לא על כמה שקרים, כי שמעתי כמה שקרים כואבים. אחד מהם למשל זה שלקחנו את הכסף שיועד לכם - ונתנו אותו לחרדים. לא היה לא נברא! בעיקר עצוב שמי שמתיימר להיות מורה או לייצג מורים מפיץ שקרים אנטישמיים כאלה שנועדו להיות חלק מאיזה קמפיין שנאה שמפצל את החברה הישראלית בתוך כדי מלחמה".

שר האוצר טען: "שמעתי עוד שקר כאילו אנחנו רוצים עובדי קבלן. עובדים בחוזים אישיים הם ממש לא עובדי קבלן. הם עובדי מערכת החינוך, עובדים מצטיינים בשכר גבוה יותר גבוה מהרגיל, הם רק לא עובדים של רן ארז. ועכשיו בואו נדבר על מה כן הוויכוח - כוח ושליטה. רן ארז לא מבקש להגן עליכם המורים הטובים והמצטיינים כי אתכם אנחנו רוצים במערכת ולכם אנחנו רוצים לתת גם תוספות שכר משמעותיות".