אחרי הודעת רן ארז כי שנת הלימודים בתיכונים לא תיפתח ב-1 בספטמבר, התקיימה אתמול (שבת) בערב פגישה בין הצדדים שמטרתה הייתה לנסות למנוע שביתה ברגע האחרון. הפגישה בין נציגי ארגון המורים, נציגי משרד האוצר, השלטון המקומי ומשרד החינוך החלה ב-23:00, אך נכשלה במטרתה להביא להסכמות בין הצדדים.
אף בכיר ממשרד האוצר לא הגיע לפגישה, לא הממונה על השכר אפי מלכין וגם לא שר האוצר. "לשר החינוך כנראה לא אכפת להתעלל במורים ובתלמידים למען יחסי הציבור שלו", כתב רן ארז בהודעה וטען: "לנו אכפת מהם". "אין כל ייתכנות לחתום על הסכם קיבוצי במהלך הלילה", המשיך, "גם אם יקרה הנס הבלתי אפשרי ודרישותינו ייענו. ללא הסכם מושלם וחתום לא יסתיים המאבק, לכן השביתה בעינה עומדת ותתקיים מחר כמתוכנן. אם למדינה לא אכפת להתעלל בתלמידים ובמורים - לנו זה חשוב ואנו נמנע זאת".
שר החינוך, יואב קיש, מסר: "לאחר ישיבת החירום והמו"מ הלילי שבו הנחתי מתווה פשרה נוסף, הגעתי למסקנה ששר האוצר, בצלאל סמוטריץ וגם רן ארז רוצים את השביתה. צר לי שהם אינם מבינים את גודל השעה, מדינת ישראל נמצאת במלחמה והם בקרב אגו פוגעים בתלמידים ובמורים. שניהם נכשלו להתעלות לגודל השעה ואת המחיר משלמים כולנו. כולי תקווה שהם ישימו את האגו בצד ונגיע להסכמות מוקדם ככל שניתן".
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מסר: "לצערנו הפערים שנוצרו בין הצדדים נותרו כשהיו ולא הושגה פריצת דרך במו"מ. אנחנו, במרכז השלטון המקומי נמשיך לפעול על מנת לחתור להסכם שמצד אחד מיטיב עם המורים ומאידך מחזיר את כל תלמידי ישראל לספסל הלימודים כמה שיותר מהר".
שאלות ותשובות
מה סעיף המחלוקת שבגללו המו"מ תקוע?
סמוטריץ' דורש ש-6% מהמורים בכל בית ספר יועסקו כ"טאלנטים". כלומר, עם חוזה אישי והם לא יהיו חלק מההסכם של ההסתדרות. אותם מורים ירוויחו יותר משאר המורים ואפשר יהיה לפטר אותם בקלות. כמו כן, הם לא יוכלו לשבות ויעבדו יותר שעות. במסגרת הסעיף הזה, מי שירצה להיות מורה לא יחויב בתעודת הוראה, למרות שיהיו תנאי העסקה שטרם נקבעו.
למה באוצר מתעקשים על הסעיף?
יש מחסור אדיר במורים - 2,600 משרות שיש למלא. העסקה בחוזים אישיים תצמצם את המחסור במורים, שכן מורים יוכלו להרוויח יותר כסף מהיום הראשון. באוצר מתעקשים על כך גם מכיוון שלדעתם זה מכניס "דם חדש" במערכת שיסייע מאוד למערכת.
למה רן ארז מתנגד?
מבחינת רן ארז מורה שאינו בעל תעודת הוראה לא צריך לעבוד במערכת החינוך משום שלטענתו זה מוזיל את המקצוע, ובעיקר מפרק את איגוד העובדים. הוא מאמין שאם יהיו מורים שלא יהיו חלק מארגון המורים, הדבר יחליש את כוחו של איגוד העובדים ושל ארגון המורים.
כבר היום במערכת החינוך עובדים 700 מורים בחוזים אישיים. משרד האוצר רוצה שיהיו יותר. גם יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים, הכניסה את הסעיף הזה להסכם השכר האחרון של המורים ביסודי ובחטיבות הביניים. עם זאת, בינתיים לא הועסק אף מורה תחת הסעיף הזה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים.