התאחדות הסטודנטים תקצבה חצי מיליון שקלים לקמפיין פוליטי שעורר מחלוקת בקמפוסים ברחבי הארץ. 200 אלף שקלים מהתקציב שימשו לרכישת שלטי חוצות ובהם ציטוטים של מרצות שעוררו סערה בשבועות האחרונים. ההתאחדות מעודדת חקיקה נגד תמיכה בטרור באקדמיה, והעלתה אתמול (שני) את קמפיין החוצות ברחבי הארץ על מנת לקדם את החוק.

בחלק מהשלטים הופיע ציטוט של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן מהאוניברסיטה העברית, שאמרה כי "זה הזמן לבטל את הציונות". בשלטים אחרים הופיע ציטוט מתוך עמוד הפייסבוק הפרטי של ד"ר ענת מטר, מרצה מאוניברסיטת תל אביב, שכתבה על המחבל וליד דקה לאחר מותו: "היה שלום, אהוב ומקור השראה". ההחלטה להוציא אל הפועל את הקמפיין התקבלה בהצבעה של ראשי אגודות הסטודנטים מרחבי הארץ. 20 הצביעו בעד, תשעה התנגדו ושלושה נמנעו. נציג אחד לא השתתף בהצבעה.

"לסטודנטים יש בעיות אמיתיות"

תום פנחסי, סטודנט בתוכנית לאוטמן של אוניברסיטת תל אביב, אמר ל-N12 כי הוא מתנגד לשימוש בכספי ההתאחדות לצרכים פוליטיים. "מקומם בעיניי במה התאחדות הסטודנטים בוחרת להתמקד. אנשים בקושי מצליחים לסיים את התואר, יש סטודנטים חטופים וסטודנטים שנפלו במלחמה. יש כל כך הרבה סוגיות בוערות שאפשר לעסוק בהן וזה מגוחך שההתאחדות מתעסקת בספין פוליטי", אמר פנחסי.

"למה המשאבים שלנו הולכים לשם במקום לטפל בסוגיות הבוערות שמטרידות את הסטודנטים, כמו אוכלוסייה גדולה של סטודנטים המשרתים במילואים ולא מצליחים להדביק את הפער הלימודי", הוסיף פנחסי. "הם לא יודעים אם הם יצליחו לסיים את התואר. אלה בעיות אקוטיות שהייתי מצפה מהתאחדות הסטודנטים לטפל בהן".

המאבק על קמפיין התאחדות הסטודנטים (צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית)
מתוך קמפיין התאחדות הסטודנטים | צילום: התאחדות הסטודנטים הארצית

פנחסי, קצין במילואים שהתייצב ליותר מ-130 ימי מילואים מאז תחילת המלחמה, העיד כי "גם אני חווה על בשרי את הקושי להתמודד עם הפער הלימודי. לסטודנטים יש בעיות אמיתיות וחבל שההתאחדות לא עוסקת בלהפוך שולחנות עבור הנושאים המהותיים האלו, אלא מקדמת מהלך ציני".

יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה האקדמית תל אביב יפו, לינוי סוברה, תיארה במכתב ששלחה לשר החינוך, ליו"ר ועדת החינוך בכנסת וליו"ר התאחדות הסטודנטים, את מה שהתרחש בישיבה לפני כשבועיים שבה התקבלה ההחלטה על הקמפיין: "בישיבת הנשיאות התנגדנו לבקשת ההתאחדות לאשר כחצי מיליון שקלים לקמפיין גרנדיוזי שמטרתו יח"צ להצעת חוק. אנחנו מגנים כל סוג של תמיכה או הסתה לטרור אך אסור בשום אופן לקדם קמפיין חסר אחריות שמחליש את האקדמיה הישראלית ומסית את הסטודנטים בקמפוס איש ברעהו".

"מסוכן לאקדמיה הישראלית"

את החוק מקדמת התאחדות הסטודנטים יחד עם יו"ר הקואליציה אופיר כץ (הליכוד). לדברי סוברה, עובדה זו הוסתרה מיושבי הראש שנדרשו להצביע על אישור התקציב. "היה חוסר שקיפות מדאיג בנוגע לחברי הכנסת ששותפים להצעת החוק", היא הסבירה. "רק בשנה שעברה אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים כי הם 'לא נמצאים בכיס הפוליטי של אף מפלגה'".

גם מעין גלילי, סטודנט להיסטוריה באוניברסיטה העברית, מתנגד לקמפיין. "הוא מסוכן לאקדמיה הישראלית", אמר גלילי, "אין לי היכרות עם המרצות המצוטטות בקמפיין, אך גם אם הדברים קשים לשמיעה ולא היו לטעמי - האופן שבו הציגו את הדברים הוא מניפולטיבי. מגוחך לומר שהן תומכות בטרור. התקציב שהשתמשו בו בשביל הקמפיין הוא מתוך הסכום שאנחנו משלמים להתאחדות הסטודנטים. הזוי שמשתמשים בכסף שלנו בשביל מטרה שבסופו של דבר תפגע בחופש האקדמי".

לדברי גלילי, לקמפיין עלולות להיות השלכות בין-לאומיות: "יש סכנה לפגיעה ביוקרה של האקדמיה הישראלית. זה מסכן כל אחד מאיתנו. האקדמיה היא מקום שבו נפתחים לרעיונות חדשים ולכן זה מפחיד ומסוכן לעודד סירוס של החופש האקדמי. עכשיו זה מופנה למרצים, מחר זה יופנה לכל אחד אחר. הקמפיין הוא פגיעה ביכולת שלנו ללמוד, להתבטא ולהתקדם לתארים בחו"ל".

"הסתה לטרור איננה חופש ביטוי"

ליאור כהן, סטודנטית לתקשורת ויחסים בין-לאומיים באוניברסיטה העברית, דווקא תומכת בקמפיין. "כסטודנטית ציונית שאוהבת את המדינה ושחבריה משרתים במילואים במשך חודשים, אני רואה את המאבק של התאחדות הסטודנטים במרצים ובסטודנטים התומכים בטרור, מוצדק ומחויב מציאות", אמרה כהן.

היא הוסיפה: "בשעה שאלפי לוחמים נמצאים בחזית, נפצעים ונהרגים בקרב, כשעשרות אלפי מפונים עקורים מבתיהם ו-124 חטופות וחטופים עוד נמצאים בשבי - במסדרונות האקדמיה נשמעות אמירות התומכות באופן ישיר בטרור, במחבלים ובקריאה למיגור הציונות והפסקת התמיכה בישראל. לאלו אין מקום גם במסגרת חופש הביטוי. שתיקה וחוסר מעש הם בבחינת הסכמה. אין כאן שום עניין של משטור אלא ציות לחוק והגנה על סטודנטים מפני הסתה".

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אלחנן פלהיימר, מסר אתמול אחרי עליית הקמפיין כי "מאז שפרצה המלחמה אנו עדים למקרים מזעזעים שבהם אנשים סגל וסטודנטים תומכים בגלוי בטרור ומבזים את צה"ל ואת סמלי ישראל. נפעל ביד קשה ובכל האמצעים כדי לעצור את ההסתה הפרועה והבזויה הזאת. הסתה לטרור איננה חופש ביטוי אלא פשע שדינו סילוק מהאקדמיה".