2,535,000 תלמידים ותלמידות שבים הבוקר (שישי) לבתי הספר ולגנים. 181 אלף תלמידים יחלו פרק חדש ומשמעותי בחייהם – ויעלו לכיתה א'. לאחר שהושגה הסכמה בין משרד האוצר וארגון המורים, גם חצי מיליון תלמידי בתי הספר העל-יסודיים חוזרים לספסלי הלימודים, מתוכם 142 אלף תלמידי י"ב שייפרדו השנה ממערכת החינוך.
התלמידים הנרגשים מגיעים הבוקר ל-5,560 בתי הספר ו-24,400 גני הילדים בכל הארץ, ושם יקבלו אותם 231 אלף עובדי הוראה. כ-295,000 מהתלמידים לומדים במערכת החינוך המיוחד ו-150 אלף נחשבים למחוננים ומצטיינים.
לקראת פתיחת השנה, משרד החינוך פרסם את רשימת השמות הכי נפוצים בקרב המורים והמורות. השם הנפוץ ביותר בקרב הנשים הוא רחל, ולאחר מכן מיכל, אסתר, שרה ומרים. יוסף הוא השם הנפוץ ביותר בקרב גברים, ואחריו דוד, משה, יעקב ויצחק.
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר שניצבים בפניה של מערכת החינוך בשנת הלימודים תשפ"ד הוא המחסור החריף במורים. "הסיבה המרכזית היא השונות בחברה הישראלית ותהליכי רוחב שמחייבים יחס תלמיד-מורה נמוך יותר. תהליכי רוחב של צמצום מספר התלמידים בכיתות מחייב יותר עובדי הוראה על אותו מספר ילדים. תהליך נוסף הוא העלייה במספר ילדי החינוך המיוחד, שגם הם מחייבים יחס צוות–תלמידים נמוך יותר מהרגיל", הסביר שר החינוך קיש. לדבריו, במגזר הערבי והחרדי יש תופעה הפוכה – עודף במורים.
"זו בעיה לאומית. במחוזות הצפון והדרום החוסר פחות מורגש, אך ברשויות במרכז הארץ האתגר הוא קשה. מייד לאחר פתיחת השנה נתחיל את עבודת המטה בניתוח וחשיבה אסטרטגית על האופן שבו מבנה הלמידה צריך להיראות בעשור הבא", סיכם.
ברגע האחרון: בוטלה השביתה בתיכונים
משרד האוצר וארגון המורים הגיעו להבנות, והשביתה בתיכונים שתוכננה להיום בוטלה. הסדר השכר החדש עליו הוסכם יהיה תקף למשך שש שנים וחצי, והוא יכלול תוספת שכר של 2,000 שקלים לכל מורי התיכונים, לצד הפחתה בשעות הלימוד הפרטניות שמעניקים המורים.
במסגרת ההסכם הוחלט להוסיף שעת לימוד פרונטלית למורים, אך להוריד שלוש שעות של לימוד פרטני. זמן הלימוד הפרטני מאפשר למורה להתייחס לתלמיד באופן אישי, להבין מה המצב שלו ולעזור לו בחומר. עוד נקבע בהסכם החדש, שמנוסח ברגעים אלה, כי ניתן יהיה לפטר אחוז מסוים מהמורים.
תוספת השכר על סך 2,000 שקלים תוענק במספר פעימות: בראשונה המורים יקבלו 800 שקלים, השנייה תהיה בסך 600 שקלים, ויהיו שלוש פעימות נוספות של 200 שקלים. הצדדים הגיעו להבנות גם על מנגנון למתן בונוסים למורים מצטיינים. כחלק מההסכם, עד 6% מהמורים יועסקו בחוזים אישיים.
מה ילמדו השנה בבתי הספר? "היכרות עם הרפורמה והמחלוקת"
משרד החינוך הציג בשבוע שעבר את התוכנית החדשה שתיכנס לתוכנית הלימודים: "חינוך לכל הדעות - לומדים לנהל מחלוקות". התוכנית, שתעמוד לבחירת בתי הספר, תעסוק במשבר החברתי, בשסעים ובמחלוקות העמוקות בחברה הישראלית. בתוך כך, תתקיים גם היכרות עם הרפורמה המשפטית תוך הבנה של סלע המחלוקת.
בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים יתמקדו התלמידים בפיתוח מיומנות לקיום דיאלוג המאפשר שיח בנקודות קונפליקט. אולם, עבור תלמידי החטיבה העליונה, התוכנית תכלול גם "היכרות ושיח עם הרפורמה המשפטית ומוקדי המחלוקת בחברה הישראלית". המורים יתבקשו להנחיל לתלמידים דרכים לקיום "שיח מכבד ומקרב, המאפשר העמקה בנושאים שנויים במחלוקת".
במשרד החינוך מבהירים שלמוסדות החינוך תינתן גמישות מלאה בבניית תוכנית מותאמת לבית הספר בנושא. במסמך שהופץ מטעם משרד החינוך למנהלי המוסדות נכתב בנימוקי התוכנית כי "במהלך שנת הלימודים ובחופשת הקיץ חווה מדינת ישראל אירועים חברתיים ופוליטיים שמגבירים את הקיטוב ואת השסעים בחברה הישראלית. אירועי התקופה נותנים את אותותיהם גם במוסדות החינוך וכאנשי חינוך עלינו למצוא את הדרך לנווט בתוך המים הסוערים".