מספר הילדים שמאובחנים על הספקטרום האוטיסטי מזנק בכל העולם. בישראל אחד מכל מאה תינוקות מאובחן על הרצף. תוך ארבע שנים מספר המאובחנים בישראל קפץ ב-126 אחוזים, כאשר ב-2018 היו 15 אלף אנשים על הספקטרום ואילו ב-2022 מספר המאובחנים עמד על 34,000 בני אדם.
כל מי שמוגדר על הרצף האוטיסטי מקבל בין 100 ל-200 אחוזי נכות מביטוח לאומי, תלוי ברמת התפקוד. הסכום שמקבלים ההורים עבור ילדם שנמצא על הרצף נע בין 3,000 ל-5,000 שקלים. במרבית המקרים אחד ההורים עוזב את העבודה כדי לטפל בילד, וזאת משום שאין מספיק גני תקשורת וסייעות שמוכנות לעבוד עבור 30 שקלים לשעה.
"הכי כואב זה שהילדה לא מתקדמת. כל יום זה זמן זהב, והזמן הזה פשוט הולך ואוזל וכל יום שעובר אני בלחץ שהילדה הולכת אחורה. אנחנו שקופים פשוט. אני מרגישה שאני נאבקת בקיר", אמרה אורית מנגוליוס, אימא לאמה בת ה-4 שנמצאת על הרצף. אמה צריכה להיות בגן תקשורת אך אין מקום בשום גן באזור ולכן היא הולכת לגן רגיל, בלי סייעת משלבת צמודה שתעזור לה להשתלב.
שלומי לוי, אב לשלושה ילדים על הרצף, סיפר: "יש לי תאומים בני 4 וחצי ששניהם מאובחנים על הספקטרום שאחד מהם סובל מהתפרצויות זעם מטורפות, הוא מקבל תרופה אנטי-פסיכוטית כדי להירגע. שנה שעברה הילד היה בגן תקשורת ללא שום טיפול, הייתה שם גננת וסייעת".
"יש תקנים לסייעות אבל אף אחד לא מוכן לאייש אותם בשכר הנמוך שמשלמים", אמרה סיגל מזרחי, מנהל בית הספר רעיםלחינוך מיוחד. "פחות ופחות אנשים רוצים לבוא לעבוד במערכת, ובבתי הספר שלנו. בשנים האחרונות אנחנו מתחננים לאנשים שיבואו לעבוד אצלנו".
פרופ' גל מאירי, מנהל רפואי במרכז לחקר האוטיזם באוניברסיטת בן גוריון, הסביר: "ככל שגיל ההורים עולה - הסיכון לאוטיזם בקרב הילדים עולה. ככל שהשבוע של ההיריון הוא מוקדם יותר, הסיכון עולה בערך פי 10 ממה שיש בילדים שנולדים במועד".